SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"20 Milyar Liralık Hacime Ulaştı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:21:06
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, komisyonda görüşülmeye devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın meclisten geçip yürürlüğe girmesiyle herkesin rahatlıkla internet üzerinden alışveriş yapacak duruma gelebileceğini belirterek, ''Van'daki çorap ören bir nine de çoraplarını internete koyup orada müşteri arayabilecek. Hem de dünya çapında. Bunu düzenleyen ve AB hukuku ile de uyumlu hale getirecek çalışmayı yapıyoruz'' dedi. 

Fındıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de e-ticaret ya da elektronik ticaretin hızla büyüyen bir alan olduğunu, 20 milyar liralık hacme ulaşan e-ticaretteki bütün aksaklıkları ve düzeni sağlayacak bir kanun tasarısı üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti. 

 İnsanların artık internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ettiğine dikkati çeken Fındıklı, sanal alemde birçok firma kurulduğunu, birçok mağaza açıldığını bildirdi. 
 

Fındıklı, ''Burada tüketicinin özel bilgilerinin korunması, kredi kartlarının numaralarının saklanması, korunması ve tüketicinin zarar görmeyeceği birtakım tedbirlerin alınması lazımdı. Sanal alemde rekabeti düzenleyici, malın sevkıyatını, teslimini düzenleyici yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Bu tasarıyı Adalet Bakanlığı hazırladı'' diye konuştu. 
 

Bu alanda Türkiye'de yasal boşluk olduğuna değinen Fındıklı, sanal alemde alışverişi kolaylaştırıcı ve güvenli hale getirici bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarını anlattı. 
 

''Yasa tasarısının meclisten geçip yürürlüğe girmesiyle herkes rahatlıkla internet üzerinden alışveriş yapacak duruma gelebilecek'' diyen Fındıklı, aynı zamanda herkesin rahatlıkla internet üzerinden ürünlerini pazarlayabileceğini belirterek, ''Van'daki çorap ören bir nine de çoraplarını internete koyup orada müşteri arayabilecek. Hem de dünya çapında. Bunu düzenleyen ve AB hukuku ile de uyumlu hale getirecek çalışmayı yapıyoruz'' ifadelerini kullandı. 
 

Elektronik ticaretin sınır tanımaz bir yapısı olduğunu anlatan Mücahit Fındıklı, ''Sanal alemde yaptığınız alışveriş sözleşmesinin bir hukuka bağlı olması lazım. Çünkü siz bir ürünün resmini görüyorsunuz, kalitesini ve detaylarını görüyorsunuz, sipariş ediyorsunuz. Tüketicinin karşısına çıkacak birinci problem kredi kartı, kimlik bilgilerinin muhafaza edilmiyor olması. Güvenli sitelerden birinin bunu garanti etmesi, taahhüt etmesi lazım'' dedi. 
 

Yasa tasarısının ilk olarak tüketicinin bilgilerinin muhafazasını sağlayan düzenlemeleri içerdiğini ifade eden Fındıklı, ''İkinci sorun siz ürünü sipariş ediyorsunuz, gelen ürün sizin sipariş ettiğiniz ürün değil veyahut da aynı vasıflarda değil. Dolayısıyla burada tüketicinin mağduriyetini önleyecek kanuni düzenleme lazım. Bu ürünlerin yine yurt içi ve yurt dışında rahat dolaşımını sağlayacak, mal teslimine yönelik süreyi de düzenleyecek yasal düzenleme getiriyoruz'' şeklinde konuştu. 
     
-Denetlemeyi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapacak- 

     
Fındıklı, yasa tasarısının denetlemeyi Gümrük ve Ticaret Bakanlığına vereceğini, sanal alemde kurulacak olan her yeni şirketin iznini bakanlıktan alacağını kaydetti. 

Mücahit Fındıklı, kurulan şirketin hem tüketiciye, hem kanun koyucuya karşı sorumlu olacağını bildirdi. Türkiye'de alışverişin hobi gibi yapıldığına işaret eden Fındıklı, ''İnsanlar bir taraftan ihtiyaçlarını karşılarken bir taraftan da sosyal faaliyetlerini yürütecekleri yerlerde alışveriş yapıyor. Avrupa'da ise insanlar ticarete zaman ayırmak istemiyor. İnternette ilgili yere siparişini veriyor, o siparişe teslim tarihi ve sürecini ekliyor. Kalan zamanını sosyal faaliyetlerine harcıyor. O teslim sürecinde ve tarihinde siparişi evine teslim ediliyor. Türkiye'de de gittikçe böyle olacak'' dedi. 

Fındıklı, bu nedenle bu alanın yasal düzenlemesinin yapılmasının önemli olduğunu aktardı. 
 

Her girişimcinin sanal ticarete kendini adapte etmesi gerektiğini kaydeden Fındıklı, sanal ticaretin en çok KOBİ'lerin önünü açan bir ticaret olacağını belirtti. 20 maddeden oluşan tasarıya ilave maddeler de eklenebileceğini anlatan Fındıklı, sektörde faaliyet gösterenleri ve uzmanları da çalışmalara çağırdıklarını, komisyonun genel çalışmasını tamamladığını ve 5 üyeden oluşan alt komisyona tasarıyı gönderdiğini bildirdi. 
 

İlgili alt komisyonun çalışmasından sonra tasarının komisyonda yeniden görüşüleceğine dikkati çeken Fındıklı, tasarının bir buçuk ay sonra meclise gönderilmiş olacağını sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız