SON DAKİKA
SON DEPREMLER

200 Bin Kişiye İş İmkânı

A- A+ PAYLAŞ

Hükümet, kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılımını artırmak için bu iki grubu işe alan işverenlerin sigorta priminin tamamını 3 yıl boyunca karşılayacak.

Hükümet, istihdamı artırmak amacıyla işverene çifte teşvik verecek. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in detaylarını açıkladığı düzenlemeye göre, işverene yüzde 5 genel prim indirimi sağlanıyor. Bununla birlikte işverenler, ilk kez çalıştıracakları kadın ve 19-29 yaş arasındaki gençlere yönelik prim teşvikinden de 3 yıl boyunca yüzde 100 oranında yararlanabilecek. Bakan Dinçer, teşvik paketiyle birlikte, toplumun her kesiminin sosyal sigorta ve sağlık haklarıyla ilgili iyileştirme öngören paketi açıkladı.

Düzenlemeleri “torba yasa” şeklinde bütçe ile birlikte çıkaracaklarını belirten Dinçer, paketin toplam maliyetinin 1 milyar 163 milyon TL olduğunu söyledi. Paketten mesleki eğitim alacaklar da dahil 443 bin kişinin yararlanacağını belirten Dinçer, yılda 200 bin kişinin yeni işe gireceğini söyledi. Bakan Dinçer’in verdiği bilgilere göre:

Aktif işgücü programı çerçevesinde uygulamaya dahil olan işyerinde stajyer çalıştırma zorunluluğu 20’nin üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde 5 kişiye düşürülüyor. Stajyerlere verilen ücret, brüt asgari üçretin yüzde 30’u yerine, net asgari ücretin yüzde 30’u olacak.

Daha önce İşsizlik Sigortası Fonu’daki devlet payının yüzde 30’unu istihdam için harcayan Hükümet, artık fon gelirlerinin toplamının yüzde 30’unu harcayacak. İşten atılanlara sosyal güvence şeklinde düzenlenen İşsizlik Fonu’ndan, kendi hesabına çalışanlar isteğe bağlı prim ödeyerek maaş alabilecekler. Uygulamanın Fon’a gelir amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Süresiz iş sözleşmesi olmayan, kendi adına ya da kısmi süreli çalışanlara da emekli olabilmek için borçlanma imkânı getiriliyor. Bunlar, 7 bin 200 prim günü üzerinden emekli olabilecek. 10 yıldan daha az sağlık primi ödeyen Bağ-Kur emeklileri bu süreyi 10 yıla tamamlayıncaya kadar maaşlarına yüzde 10 sağlık primi kesintisi uygulanıyordu. Bağ-Kur’lular işyerini kapatıp, SSK’ya tabi çalışsa dahi bu sayılmıyordu.

YEŞİL KARTA İPTAL YOK

Yeşil Kartlılar iş bulduklarında kartları iptal edilmeyecek. Yeniden işsiz kaldıklarında tekrar devreye sokulacak.

Çalışma Bakanlığı, işten atılanlarla işveren arasında arabulucu olacak.

Sanatçı, taksi şoförleri ve geçici tarım işçileri de 17 gün prim ödeyerek, bir tam ay çalışmış sayılacak.

Trafik kazası geçiren kişi sigortasız olsa bile sağlık giderlerini SGK karşılayacak.

Stajyerler ve çıraklara da ücretsiz sağlık hizmeti verilecek.

Silikozis hastalığı nedeniyle iş gücünü yüzde 40 ve daha fazla kaybeden kot taşlama işçilerine 100 ile 300 lira arasında aylık bağlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız