SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''2005'de Esnaf Patır Patır Döküldü..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin (ESKKK) genel kurulunda, esnafın sorunları dile getirildi.
Malatya ESKKK 2005 Mali Yılı Genel Kurulu, Esnaf Sarayı Ebubekir Zorlu Toplantı Salonu'nda yapıldı. Genel kurula Ticaret ve Sanayi Müdürü Bayram Yumrutepe, Bağ-Kur İl Müdürü Metin Sümer, Sağlık İl Müdürü Sezai Demirel, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Kredi Kefalet Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ile birlikte esnaf katıldı. Seçimsiz kongrede, kooperatif hesapları ibra edildi.

"ESNAF PATIR PATIR DÖKÜLDÜ.."
Kongrede konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, 2005 yılında iç piyasaların durgun gitmesi nedeniyle esnaf ve sanatkarların çek, senet ve kredilerini ödeyemez duruma düştüğünü belirtti. Evren, 2005 yılında kooperatiften kredi başvurusunda bulunan 231 esnaftan 218 kişinin krediden faydalandığını, 2005 yılında esnaflara 4 milyon YTL kredi verildiğini, bu yıl ise 6 Milyon YTL’ yi hedeflediklerini söyledi.

Evren, “2005 yılında iç piyasaların durgun gitmesi nedeni ile esnaf ve sanatkarlarımız senet ve kredilerini ödeyemez duruma düşmüşlerdir. Tedirgin de olsa işyerlerini açıp kapamışlardır. Esnaf ve sanatkarlarımız 2005’te patır patır dökülmeye başladı, 2006 yılında piyasalara canlılık getirilmezse bir çok işyerimiz kapanacaktır. Göstergeler bunu işaret etmektedir.. Bizler bu soruna bir çözüm bulunması için gerek yerel gerekse de genel düzeyde yetkililerimiz ile gerekli istişareler yapılmıştır.”diye konuştu.

Yapılan yeni düzenlemeyle Bağ-Kur prim borçlarının affedilmesinin esnafın istediği düzeyde olmadığını belirten Evren, şimdiye kadar primlerini eksiksiz olarak ödeyen esnafın da ödüllendirilmesi gerektiğini kaydetti. Evren, “Aflara karşı olmamıza rağmen, piyasalardaki durgunluğun da devam etmesi nedeniyle esnafımızın %60’ı Bağ-Kur primini yatıramamıştır. Bundan dolayı Bağ-Kur affının biran önce yürürlüğe konulması gerekir.”dedi.

"KREDİ KARTI SİLAH, TAŞIYAN KABADAYI!.."
Evren, piyasadaki durgunluğunu biraz da memur, işçi ve emeklilerin kredi kartıyla yaptıkları alışverişten dolayı maaşların piyasaya giremeden bankada kaldığına bağladıklarını kaydederek, " Halk olarak Kredi Kartı kullanma bilincini halen öğrenemedik. Kredi kartlarını silah olarak, kartları taşıyanı da kabadayı olarak görüyorum. Halkımızın cebinde 2 tane kredi kartı var ise kabadayı gibi harcama savurganlığına gitmekte sonuçta da temerrüt faizleri ile yüzde 100’e varan faizlerle karşılaşıyoruz.

Her ayın 20 ile 30 tarihleri arası bankaların önü tıklım tıklım. Bu insanlar aylıklarını almakta. Ama bu paralar nereye gitmekte. Maalesef insanlarımız 12-18-36 aya varan taksitler ile Ev-Araba ve beyaz eşya almakta ve bunları da kredi kartı ile ödemektedir. Öylelikle İşçi-Memur-SSK ve Bağ-Kur’luya ödenen paralar piyasaya girmeden geri çekilmektedir." dedi.

ESKK Başkanı Evren, Bağ-Kur ile yapılan paket anlaşmayla Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 3 branşta olan paket tedavi hizmetinin 9 branşa çıktığını belirterek, “Yeni bazı branştaki hastalıkların protokolünün yapılması için Turgut Özal Tıp Merkezi ile Bağ-Kur Müdürlüğü arasında yaptığımız çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlanmış ve 16.02.2006 tarihinden itibaren 9 branşta da esnaflarımıza sağlık hizmeti verilmeye başlanmıştır. Tıp Merkezi yöneticilerine de, Bağ-Kur İl Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

"ESNAFIN BİRLİĞİNİ SİYASİLERDEN BEKLİYORUZ.."
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin de, ise küçük esnafın zor bir dönem geçirdiğini dile getirerek, Malatya'da esnafın gösterdiği birlik ve beraberliğin siyasetçilerce de gösterilmesini beklediklerini söyledi. Keskin, hükümetin önemli uygulamalarından birisi olan duble yol çalışmalarını takdirle karşıladıklarını; ancak Malatya'nın duble yol projelerinden hakkını alamadığını vurguladı.

"3 ÖZEL HASTANENİN BAĞ-KURLULAR İÇİN BAŞVURUSU.."
Bağ-Kur İl Müdürü Metin Sümer ise, Malatya'da şu anda 168 eczaneyle anlaşma sağladıklarını, Turgut Özal Tıp Merkezi ile, mevcut anlaşmaya ek olarak 6 tedavi konusunu kapsayan paket anlaşmasını yaptıklarını ve genel müdürlüğe gönderdiklerini aktardı. Sümer, Malatya'daki 3 özel hastanenin Bağ-Kur ile anlaşma yapmak üzere başvuruda bulunduğunu, tekliflerin Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirtti.

Genel kurulda Şehit Aileleri Derneği Başkanı Duran Şahin ile birlikte esnafa verdikleri hizmetlerden dolayı Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel ve Bağ-Kur İl Müdürü Metin Sümer'e plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız