SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''2007'de Herkes Vergi Mükellefi''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, 1 Ocak 2007'den itibaren TC Kimlik numarasının aynı zamanda Vergi Numarası da olarak kullanılacağını, böylece her yaştaki vatandaşın vergi mükellefi olduğunu söyledi.

Altaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"04.04.1998 Tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 4358 sayılı Vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması hakkındaki kanun ile vergiyi doğuran olayların ve mükelleflerin zamanında tespit edilmesi için vergiyi doğuran olayla ilgili işlemlerin yapılması sırasında gerçek ve tüzel kişilerden vergi kimlik numaralarının aranılması, düzenlenecek belge ve tutulacak kayıtlarda vergi kimlik numarasına yer verilmesi suretiyle vergi ziyanının önlenmesinin amaçlanmıştı bu kanuna dayanarak Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve yakın zamanda yayınlanacak olan 3 Seri No'lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğine Göre Vergi kimlik numarası yerine 01.Kasım.2006 tarihinden itibaren TC Kimlik Numarası kullanılacaktır Hazırlanan tebliğ taslağına göre, geçiş sürecinde bir sorun yaşanmaması için 01.Kasım.2006 -01.Ocak.2007 tarihleri arasında hem Vergi Kimlik Numarası hem de TC Kimlik Numarası kullanılabilecek Ancak 01.Ocak.2007'den İtibaren Vergi Numarası Olarak Yalnız T.C. Kimlik Numarası Kullanılacaktır

Bu uygulamanın başlatılması ile Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkes 01.Ocak.2007 tarihinden itibaren TC kimlik numarası ile vergi mükellefi olarak Gelir idaresi başkanlığı kayıtlarına alınacak ve otomatikman vergi mükellefi olacaklardır.

Uygulama için bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığınca gerekli hazırlık yapılarak, vergi dairesi kayıtlarında vergi kimlik numaraları ile TC kimlik numaralarının eşleştirilmiş ve 01.Temmuz. 2006 tarihinden bu yana vergi dairelerince fiilen TC kimlik numarasının kullanılmaya başlanılmıştır.

Şuan için vergi mükellefi olarak kayıtlı bulunan Gerçek kişiler için daha önce kullanmış oldukları vergi numarası yerine TC kimlik numarası vergi numarası olarak kullanmaları yeterli olacaktır.

Vergi mükellefiyeti bakımından Tüzel kişi olarak kaydı bulunan vergi mükellefleri daha önce sahip oldukları 10 haneli vergi numaralarını kullanmaya devam edeceklerdir. Türkiye’de yaşayan Yabancı uyruklular ise , TC kimlik numaraları bulunmadığı için daha önce almış oldukları vergi kimlik numarası ile işlemlerini sürdürmeye devam edecektir.

Tebliğin yayımın tarihi ile 01.Kasım.2006 tarihine kadar geçecek sürede, vergi kimlik numarasına ilişkin eski düzenlemeler geçerli olacak. Bu süreçte ilgili işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek.

Tebliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte faaliyetine devam eden T.C.Vatandaşı bulunan gerçek kişi mükelleflerce halen kullanılmakta olan ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeler tükeninceye kadar kullanılmaya devam olunacaktır. T.C kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.Ayrıca 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun(9) gereğince ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefler, ödeme kaydedici cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren cihazlarının yeni kimlik numaraları yer alacak şekilde programlayacak veya aynı işlem yetkili servislere yerine getirilecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız