SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'2008'de Çözmüş Olacağız'

A- A+ PAYLAŞ

TBMM’de yeni üniversiteler kurulmasıyla ilgili teklifler görüşülürken, İnönü Üniversitesi’nin kadro konusu da gündeme getirildi. Çalık’ın sorusuna Milli Eğitim Bakanı yanıt verdi.. Görüşmeler sırasında Malatya- Iğdır Kayısısı rekabeti ve “ikisini de getirin görelim” kararı!..

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni bazı üniversiteler kurulması ile ilgili yasa teklifleri görüşülürken, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, İnönü Üniversitesi’nin kadro sorununu sözlü soru olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e iletirken, bakandan sorunun 2008’de halledileceği yanıtı geldi. Bu arada, görüşmeler sürerken, Ardahan Milletvekilinin Iğdır Kayısısı ile ilgili sözleri, AKP Malatya Milletvekili Çalık’la aralarında tartışmaya yol açtı. Bu tartışmaya başkan ve bazı üyeler de dahil oldular.

ÜNİVERSİTENİN KADRO KONUSU..
Meclis tutanaklarına göre, İnönü Üniversitesi’nin kadro sorunu ile ilgili soru ve bakanın yanıtı şöyle:

”..ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, Malatya İnönü Üniversitesi Malatyamızın göz bebeklerinden, bütün üniversitelerimiz olduğu gibi ve iki cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan -hem İsmet İnönü'nün hem de Turgut Özal'ın ismini taşımaktadır- ve Malatya, özellikle Turgut Özal Tıp Merkezimiz kadro konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Bu konuyu sizin de -diğer üniversitelerimizin yaşamış olduğu sorunlar gibi- takip ettiğinizi biliyorum. Bu konuda bu sene yapılacak çalışmalar hakkında sizden bilgi almak istiyorum.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van)- Sayın Çalık'ın Turgut Özal Tıp Merkezinin kadrolarıyla ilgili sorusu var. Değerli arkadaşlar, sadece Turgut Özal Tıp Merkezinin değil, biraz önce Maraş Milletvekilimiz Değerli Mehmet Sağlam -ki, Millî Eğitim Komisyonu üyesidir- 1996'da Maraş'ta tıp fakültesi kurulmuş, hâlâ kadroları yok. Biz son bizim dönemde kurduğumuz beş üniversite bünyesindeki tıp fakültesinin kadrolarını bu kanunda getiriyoruz. Ama Türkiye'de daha kadro ihdas edilmesi gereken, kadro verilmesi gereken birçok fakülte ve üniversite var. Turgut Özal Tıp Merkezini de bu çerçevede değerlendireceğiz. Ümit ediyorum ki, 2008 yılı içerisinde bunu da çözmüş olacağız..”

KAYISI TARTIŞMASI..
TBMM’de Iğdır’a üniversite kurulmasına ilişkin olarak konuşan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, Iğdır kayısısının çok daha kaliteli olduğu ve “Malatya kayısısını 3’e katlayacağı” yolundaki iddialarına, oturumu izleyen AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık müdahale etti..

TBMM tutanaklarına göre, bu konudaki tartışmalar da şöyle oldu:

”.. CHP GRUBU ADINA ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) -..Iğdır, İran, Azerbaycan yani Nahcivan'a ve Ermenistan'a komşu küçük bir ilimizdir. Bu ilimizin merkez dâhil dört tane ilçesi vardır, Tuzluca, Aralık, Karakoyunlu. İlimizde coğrafi yapı olarak, ovaları geniş olduğu için çok kaliteli kayısımız vardır. Iğdır kayısısı hakikaten Malatya kayısısını üçe katlar diyebilirim, Malatyalılar alınmasın ama ciddi diyorum. Sayın Iğdır milletvekilimiz de burada. Hakikaten Iğdır kayısısını da yemenizi tavsiye ediyorum.

MUHARREM İNCE (Yalova) - Getirirsen yeriz.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) - Ama getirmeniz lazım.

ŞEVKET KÖSE (Adıyaman) - Bir kalitesine bakalım.

ENSAR ÖĞÜT (Devamla) - Tabii getireceğim, derhal. Şimdi, Iğdırlı hemşehrililerim beni duyuyor, hemen Iğdır'dan kayısı çıkar çıkmaz Iğdır milletvekillerimiz -eski milletvekillerimiz, yeni milletvekillerimiz- gönderecek merak etmeyin. Büyük Millet Meclisine Malatya'nın kayısısını da getireceğiz. Yarış yapacağız kayısılarınızı tamam mı Hanımefendi?

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Öncelikle dünyanın yüzde 80'inini karşılayan Malatya'dır.

ENSAR ÖĞÜT (Devamla) - Evet, bizim sayımız azdır ama kalitemiz çok iyidir.

MUHARREM İNCE (Yalova) - İkisini de görelim, bir komisyon kuralım.

ENSAR ÖĞÜT (Devamla) - Tabii, olabilir.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Öğüt ama Iğdır kayısısının sözünü verdiğinizi de unutmayın lütfen.

ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) - Tamam, başüstüne.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Malatya kayısısı da söz Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Evet, yarışma yapacağız!

ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) - Tamam, getireceğim Iğdır kayısısını.

BAŞKAN - Sayın Çalık da Malatya kayısısı getirecek..”

HABER DERLEME: Levent BARIŞ
FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız