SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'2009 Bütçesi Revize Edilmeli'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, "Kriz öncesi ekonomik verileri doğrultusunda hazırlanan 2009 Yılı Mali Bütçenin TBMM'deki görüşmelerde yeniden revize edilmesi gerekmektedir" dedi.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen Güncel Ekonomik Değerlendirmeler ve Türkiye Muhasebe Standartları Semineri, odanın salonunda yapıldı.

Seminer öncesinde bir açıklama yapan Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, "İçinde bulunduğumuz bu günlerde dünyada yaşanan ekonomik kriz şüphe yok ki ülkemiz ekonomisini de olumsuz etkilemektedir. Dünyada yaşanan bu kriz basit bir kriz değildir. Kapitalist sistemin gereği sermaye önemli bir ölçüde el değiştirdi ve sermayeye yön veren aktörler değişti buda ileriki günlerde dünya ekonomisine ve siyasetine farklı bir şekilde yansıyacaktır. Yeni yapılanmayı çok iyi bilmek ve tahmin etmek gerekir. Krizden kaynaklanan kur artışının reel sektöre faturasının bedeli elli milyar dolardır. .2008 yılının, ilk altı ayında, cari açığın yüzde 60'ı dış borçlanma ile finanse edilmişti. Gelinen noktada dün bize borç verenler, kendileri borç arayan durumuna düştüler. Bu şartlar altında yapılması gereken yeni bir ekonomik programın hemen devreye sokulması olmalıdır. Kriz öncesi ekonomik verileri doğrultusunda hazırlanan 2009 Yılı Mali Bütçenin TBMM'deki görüşmelerde yeniden revize edilmesi gerekmektedir. Kamunun finansmanında ve cari açığın finansmanında yeni bir kaynak sağlanamazsa bu açıklar vergi gelirlerinin artırılması ve yatırımların durdurulması ile kapatılmaya çalışılacak o zamanda piyasalarda yaşanan durgunluğun ve işsizliğin artması kaçınılmaz olacaktır. 2009 yılında Maktu vergilerde yüzde 12 varan bir artış olacaktır bunun dışında Geçmişte olduğu gibi bu dönemde de kamunun finansmanı için geçici vergilerin gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Ayrıca geçmiş dönemlerde de sık sık dile getirdiğimiz gibi yıllık yüzde 30 olan gecikme zammı ve faiz oranlarının bir an önce düşürülmesi gerekmektedir" dedi.

Altaş, “Vergi Daireleri Otomasyon projesi kapsamında vergi beyannamelerini elektronik ortamda e-beyanname olarak verildiğini hatırlatarak, "Ancak mükelleflerin ve onlara hizmet vermekte olan biz meslek mensuplarının elinde olmayan ve iradesi dışında meydana gelen çeşitli nedenlerle beyannamelerin süresi içinde verilmemesi nedeniyle mükelleflere günümüz ekonomik şartlarına uygun olmayan ve çok yüksek tutarlarda ceza kesilmektedir. E-Beyanname uygulamasının başladığı bu günden bugüne kadar sürede yapılan uygulamadan mükellefler ödenmesi mümkün olmayan cezalar ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu ceza uygulaması mükellef ile biz meslek mensupları karşı karşıya getirmekte hiç istemediğimiz olaylar meydana gelmektedir. Ceza uygulamasının mevcut durumu ve konuya Malatya SMMMO olarak hazırlamış olduğumuz çözüm önerimiz bir rapor halinde bugün sizlere sunacağız ve imzaya açacağız çalışmanın tamamlanmasından sonra bu çalışmamızı gereğinin yapılması için Milletvekillerimiz kanalıyla Maliye Bakanlığına ileteceğiz" şeklinde bilgi verdi.

Altaş, "İşyeri kiraları ile konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiralar, 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren zorunlu olarak bankalar ya da posta işletmesi kanalıyla ödenecek. Uygulama 1 Kasım'da başlayacağı için bu tarihten önce peşin tahsil edilen kiralar için söz konusu zorunluluk bulunmayacak. Herhangi bir limit olmaksızın işyeri kirasının aynı yolla ödenmemesi halinde ise özel usulsüzlük cezasının muhatabı kiraya verenler ile kiracılar olacak. Uygulamadan ödeme anında bankalar tarafından alınacak olan havale ücreti ve masraflarında sorun olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız