SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''200'ün Üzerinde Çeşit Var''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doçent Doktor Masum Burak, haber kanalı 24’te hemşehrimiz Fuat Kozluklu’nun sunduğu Moderatör Gece yayınına katıldı. Burak, Kozluklu’nun genetik olarak kaç çeşit kayısının muhafaza edildiğine ilişkin bir sorusunu da yanıtladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da açılışını yaptığı Tohum Gen Bankası ile ilgili olarak 24’te canlı yayına katılan Burak’a, Kozluklu "Benim için ayrı öneme sahip kayısıyı napıyorsunuz? Koruma altına aldınız mı? Kaç çeşidi koruma altında?" sorusunu sordu.

Burak, bu soruyu şöyle yanıtladı:

“Tohumla çoğalan bitkilerimizin mesela hububat, yağlı tohumlar, yem bitkileri, haşhaş, pancar, sebze gibi, tohumla çoğalanları tohum gen bankasında, meyveleri ise bizim Tarım Bakanlığı’na bağlı 16 Araştırma Enstitiüsü’nde Arazi Gen Bankaları’nda muhafaza ediyoruz.

Bu anlamda kayısıyı da Malatya Biyolojik Araştırma Enstitümüz’de 200’ün üzerinde kayısı çeşidini genetik olarak muhafaza edilmektedir. Buralar canlı gen bankalarıdır. Buralar da korunuyor, belirli sürelerde korunuyor sonra yenileniyor ve muhafaza ediliyor, sürekliliği sağlanıyor.

Bu anlamda Türkiye’de 8 bin meyve çeşidi ve 2 bin 132 tane asma çeşidi 16 tane arazi gen bankasında bu şekilde muhafaza edilmektedir.”

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ankara Yenimahalle’deki kampüsünde kurulan Tohum Gen Bankası’nın açılışını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bizim petrolümüz yok, altın madenlerimiz yok ama belki bunlardan çok daha değerli bereketli topraklarımız var” dedi. Bu bankanın 250 bin numune saklama kapasitesiyle ABD ve Çin’den sonra dünyanın en büyük 3’üncü gen bankası olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde ve son balık öldüğünde o zaman paranın yenmediğini anlayacaksın” şeklindeki Kızılderili atasözünü anımsatarak, konunun önemini de vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız