SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'2012'ye Kadar Uzatılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, 31 Aralık'ta sona eren teşvik yasasının eski- yeni ayrımı yapılmaksızın 2012'ye kadar uzatılması için Malatya Milletvekillerine birer yazı gönderdi. Altaş yazısında, teşvik yasasının süresinin sona ermesiyle, Malatya'da da işçi çıkarmalarının başladığını ve bunun artacağına dair tespitlere de yer verdi.

Altaş'ın, bu konuda milletvekillerine gönderdiği yazı şöyle:

"Bilindiği üzere 01.04.2004 tarihinden geçerli olmak üzere 06.02.2004 tarih ve 25365 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5084 sayılı Yatırımları ve istihdamı teşvik yasası uygulama süresi 31.12.2008 tarihinde sona ermiş bulunmaktadır.

Bu yasanın uygulama süresinin 5 yıl ile sınırlı tutulması nedeni ile özellikle İş dünyasının yasanın uygulanma süresinin yeni yatırımlar için yeniden değerlendirilmesi konusunda yapmış olduğu talep ve istekleri doğrultusunda, İlk önce 5228 sayılı kanunla 5084 sayılı kanunda değişiklik yapılarak (31.07.2004 Tarih ve 25539 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) 5084 sayılı Kanunun 7 nci maddesine aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.(madde 55) h) Bu Kanunun yayımını izleyen tarihten itibaren azamî iki yıl içerisinde tamamlanan yeni yatırımlarda, 3, 4 ve 6 ncı maddelerde yer alan destek ve teşvikler, bu maddelerde yer alan sürelere bakılmaksızın yatırımın tamamlandığı tarihi izleyen beş yıl süresince uygulanır.

Daha sonra, 30.12.2006 tarihli, 26392 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5568 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, 5084 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin 5228 sayılı Kanunun 55 inci maddesi ile değişik (h) bendi yeniden düzenlenmiştir.“h) Bu Kanunun 3,4 ve 6 ncı maddelerinde yer alan destek ve teşvikler, bu maddelerde belirtilen sürelere bakılmaksızın Kanun kapsamına giren illerdeki yeni yatırımlardan; 31.12.2007 tarihine kadar tamamlananlar için 5 yıl, 31.12.2008 tarihine kadar tamamlananlar için 4 yıl, 31.12.2009 tarihine kadar tamamlananlar için 3 yıl süreyle uygulanır.”Şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre 5084 sayılı kanunun 3 maddesi (Gelir Vergisi Teşviki), 4 maddesi (Sigorta primleri işveren hissesi teşviki) ve 6 Maddesinde (Enerji desteği) yer alan destek ve teşvikler, bu maddelerde belirtilen sürelere bakılmaksızın yasanın uygulama süresi yeni yatımlar için 2012 yılına kadar uzamış bulunmaktadır.

Ülkemizin de içinde bulunduğu Mali ve ekonomik krizi nedeni ile eski yatırımlar için uygulama süresi 31.12.2008 tarihinde sona eren 5084 sayılı kanunun yeni yatırımlar için öngörülen 31.Aralık.2012 tarihine kadar uzatılması krizin yaşandığı bu günlerde iş dünyasına psikolojik ve maddi açıdan büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu konuda yapılacak bir düzenleme beklenti içinde bulunan iş dünyasının da beklentilerine cevap verecektir.

Meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre 5084 sayılı kanun teşvik uygulamasının 31.12.2008 sona ermesi nedeni ile istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü nedeni ile Ocak 2009 ayı itibari ile birçok işveren işçi çıkarmak zorunda kalmış bu sayı giderekte artmaktadır.

İlgili Bakanlıklar tarafından yeni bir Teşvik yasasının hazırlandığı basından ve ilgililerin açıklamalarından öğrenmiş bulunmaktayız. Hazırlanmakta olan bu Teşvik yasasının bölgesel ve sektörel olacağının açıklanması, hazırlık aşamasının ve uygulama sürecinin de zaman alacak olması nedeni ile bu yasanın Mali ve ekonomik kriz ile karşı karşıya kalan iş dünyasının sorunlarına acil çözüm getireceği kanaatinde değiliz.

Bu nedenle 5084 sayılı yasada değişikli öngören 5228 ve 5568 sayılı kanunlar ile yeni yatırımlar için öngörülen uygulama süresinin dikkate alınarak çok acil olarak yapılacak yasal bir düzenleme ile; 31.Aralık.2008 tarihinde sonra eren 5084 sayılı Yatırımları ve istihdamı teşvik yasası uygulama süresinin eski – yeni ayırımı yapılmaksızın on ve daha üzeri işçi çalıştıran tüm işleri için uygulama süresinin 31.Aralık.2012 tarihine kadar uzatılması hususunda bilgilerinizi ve ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli çalışmaların yapılmasını arz ederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız