SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2013'ün Kaybedeni: Malatya"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:09:24
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2013 yılını değerlendirdiği açıklamasında, geride bıraktığımız yılın Malatya ve Türkiye için kayıplarla dolu bir yıl olduğunu öne sürdü.

Ağbaba'nın değerlendirmesi şöyle:

"2013 Yılı hem Malatya’mız için hem de Türkiye için kayıplarla  dolu bir yıl oldu. Türkiye’nin kayıplarını hepimiz yaşayarak gördük. Sokaklarda özgürlük isterken hayatını kaybeden gençleri de , evinde para sayan gençleri de gördük.

Malatya’nın yaşadıklarını her fırsatta dile getirmeye  çalıştım. 2013 Malatya için unutulmaz bir yıl oldu. 

MALATYALI ÜRETİCİ 4 KAT FAKİRLEŞTİ

2013,kaybetmeye alışmış bir kentin kaybedecek bir şeyinin kalmadığı yılın adı oldu …Malatyalı üreticiler emeklerini, gelecek hayallerini kaybettiler. Kayısılarını don vurdu, dolu vurdu.TARSİM vurdu. Ziraat Bankası vurdu. Kayısılarını 2 liraya bile satamayan binlerce üretici banka kredileriyle, faizle, borçla 2013’e veda etti.2002’de 1 litre mazot için yarım kilo kayısı veren üretici 2013’de  2 kilo kayısı vermek zorunda kaldı. Malatyalı üretici sayenizde tam 4 kat fakirleşti. 

Kayısıdan sonra elma da dibe vurdu. Ağaçların üstü elma, dipleri elma. Meyve suyu fabrikaları bile almadı. 10 kuruşa elmasını satamayan Doğanşehir, 2013’ü kara yıl ilan etti. Üreticiler  bu yıl ne yapacaklarını hala kara kara düşünüyor.

SÜT SAMANDAN DAHA UCUZA SATTILDI

 Tarım üreticileri ne yaşıyorsa, hayvan üreticileri de aynı çileyi çekti. Meraları peşkeş çekildi, hayvanları aç kaldı. Samanla besleyelim dediler. Pişman oldular. Sütü 60 kuruşa satıp samanı 1 liraya alınca kurtuluşu da ineklerini kesmekte buldular.Sütün litresi sudan da ucuz, samandan da. Üreticiyi koruyoruz diyenlere Malatyalılar bir kez daha el sallıyor.

EN ÇOK KAYBEDEN:MALATYA’NIN TAŞI TOPRAĞI SUYU OLDU

Malatya’da 2013 yılı doğa için de ölüm yılı oldu. Köylerin içine kadar  maden ocağı açılmasına , 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan Kaptaj’ın dibine taş ocağı kurulmasına, doğa harikası Fethiye’nin yanı başına çimento fabrikası açılmasına, akarsuların çayların ortalarına HES’ler kurulmasına izin verildi. 2013 yılında en çok kaybeden Malatya’nın geleceği oldu. Malatya’nın taşı ,toprağı, suları oldu. 

AYIP DEVAM EDİYOR

2013 yılında Kürecik İsrail’i korumaya, Malatya’yı riske atmaya devam etti. Yolunu asfaltladıkları Kürecik Üssü’nün içine bugüne kadar hiçbir Türk yetkili giremedi. Ama ABD’li bir silah tüccarı 2013 yılında elini kolunu sallayarak girebildi. Bu ayıp da tüm Türkiye’ye yetti.

2023’Ü MÜJDELEDİLER

2013 yılında Doğu-Batı arasında tüm yolların kesiştiği yerde olan Malatya’ya hızlı treni 10 yıl sonra 2023 de müjdelediler. Yıllardır atıl bekleyen Vagon Onarım Fabrikasını parçalayıp satarken, başka şehirlere vagon onarım fabrikası açmayı da marifetmiş gibi reklam ettiler..

KARAYOLLARI BİTMEK BİLMEDİ

Hızlı trende kandırılan Malatya, 2013’de karayollarında da çok gol yedi. 2013’de Malatya –Sivas Karayolu, Arapgir Çevre Yolu hala bitirilemedi. Karahan ve Erkenek Tünellerinden araçlar geçemedi. İnatla ‘yapacağız’ dediler ama  6. yılında da Kuzey Çevre Yolu 1 metre bile ilerlemedi.43 yıldır bekleyen Malatya-Adıyaman yolu 44. yılında da bitirilemedi.

TARLALAR ÇORAK, KÖYLÜLER SAHİPSİZ KALDI

Kapıkaya ve Boztepe Barajları’nın sulama kanalları 2013 yılında hala yapılmadı. Şerefhan Deresi baraj gölüne akıtılmadı. Yoncalı Barajı’nın inşaatına başlanmadı. Tarlalar çorak , köylüler sahipsiz kaldı.

Meşhur TOKİ’niz Malatya’da  çok büyük bir iş başardı. TOKİ’ye 2 devlet hastanemizi verdiniz, üzerine Şeker Fabrikası arazimizi verdiniz. Gel bize 1 hastane yap dediniz. Kime söyleseniz o yapardı ama TOKİ dururken başkasına iş yaptırılır mı? Çevre ilerle şehir hastaneleri açanlar, Malatya’nın 2 hastanesini teke düşürdüler. O hastaneyi de Başbakan açsın diye apar topar taşıdılar. Ne başbakan açtı ne başkası. Hastane sorunlarıyla 2013 yılını kapattı. Malatyalılar 2014’de de ‘hastanemiz yıkılmasın ’ diye eylem yapacaklar.

 2013 yılında ;

Taşıma ihaleleri yine gecikti, pek çok öğrenci okullarına 2 ay geç gidebildi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü Malatya’dan alınınca artçı etkileri can yakmaya devam etti.5 öğretmenimiz ve 1 servis şoförümüz trafik kazasında hayatını kaybetti.

İşsiz sayımız arttı ama  TYÇP den yararlanan kişi sayısı azaldı. Yeni Teşvik yasası hayal kırıklığı yarattı.

Kasasında parayla EDAŞ’ı özelleştirenler bile, elektrik kesintilerinden yaka silkti.

Sahipsiz kentin sahipsiz takımları 44 Malatyaspor ve  Yeni Malatyaspor  haksızlıklarla yılı kapattı.

Çok sesliliğe tahammülü olmayanlar Malatya’da 13 gazeteyi birleştirilip 4’e düştü.

AKP iktidarının gözden çıkardığı Malatya 2013 yılını da önceki yıllarda olduğu gibi kaybederek geçirdi. Ancak 2014 hem Malatya için hem de tüm Türkiye için yeni umutların başlangıç yılı olacak. Bunu hep beraber çok yakında göreceğiz.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız