SON DAKİKA
SON DEPREMLER

211 Aile Hekimi Olacak

A- A+ PAYLAŞ

Halen bazı illerde pilot olarak uygulanan Aile Hekimliği'ne Malatya'da 2009'da geçilecek. Uygulama öncesi doktorlar, Sağlık Müdürlüğü'nce 2 aşamalı uyum eğitiminden geçirilmeye başlandı. Eğitimi tamamlayan doktorlara sertifika veriliyor.

Son grubun sertifika törenine Sağlık İl Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin'in de katıldığı uygulamaya ilişkin olarak Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"09.12.2004 tarih ve 25665 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun" gereği Aile Hekimliği uygulamasına ilk olarak 2005 yılında Düzce'de başlanmıştır.

2006 ve 2007 yıllarında Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Adıyaman, Denizli, Isparta, Edirne, Bolu, Yalova, Adana, Amasya, Bartın, Bayburt, Karabük, Burdur, Manisa, Karaman, Sinop, İzmir, Samsun ve Erzurum illeri de Aile Hekimliği uygulamasına dahil edilmiş olup, bu illerde Aile Hekimliği pilot uygulaması fiilen devam etmektedir.

2008 yılında Aile Hekimliği Uygulaması kapsamına alınması kararlaştırılan 35 ilin isimleri açıklanmıştır. Buna göre 2008 yılında gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra Aile Hekimliği uygulamasına başlanacak iller olarak Afyonkarahisar, Kırşehir, Aksaray, Konya, Ardahan, Kütahya, Artvin, Malatya, Balıkesir, Mersin, Batman, Nevşehir, Bilecik, Niğde, Bingöl, Rize, Bursa, Sakarya, Çanakkale, Siirt, Çankırı, Tekirdağ, Erzincan, Tokat, Iğdır, Trabzon, Kars, Tunceli, Kastamonu, Uşak, Kayseri, Van, Kırıkkale, Zonguldak, Kırklareli belirlenmiştir.

Aile Hekimliği uygulamasının amacı; 1. basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, birey ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişim imkanı sağlanmasıdır. Bu çerçevede her bireyin, 2009 yılı başından itibaren ise Malatyalı tüm vatandaşlarımızın birer Aile Hekimi olacaktır. Böylece vatandaşımız kendisini tanıyan ve kendisinin de tanıyıp güvendiği hekimden sağlık hizmeti alacaktır. Yapılan bu hizmetlerden hiçbir şekilde ücret alınmayacaktır.

Herhangi bir nedenle sağlık problemi yaşayan vatandaşımız kendi Aile Hekimine başvuracak Aile Hekimi hastalığı tedavi edebileceği gibi gerekiyorsa hastanın hastaneye sevki ve sevk sonrasındaki her türlü danışmanlık hizmetini verecektir. Bu aile hekimi tarafından aynı zamanda kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri (aşı, gebe takibi, bebek takibi, aile planlaması hizmetleri) vatandaş tarafından takip edilmesine gerek duyulmadan verilecektir. Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışacak, gerektiği ölçüde de gezici sağlık hizmeti verecektir.

Aile Hekimlerinin planlanması Sağlık Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda 3000-3500 kişiye 1 Aile Hekimi düşecek şekilde ve idari-coğrafi şartlar, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik, nüfus dağılımı sosyoekonomik durum, yol akışı göz önüne alınarak yapılacaktır. İlimiz için il merkezi ve bağlı kasabalarda 140 adet ilçelerde 71 adet olmak üzere toplam 211 Aile Hekimliği Birimi planlanmıştır.

Aile Hekimliği uygulamasına geçiş amacıyla 2 aşamalı bir eğitim programı uygulanacaktır. 1.aşama uyum eğitimleri 7 günlük bir süreden oluşurken, 2.aşama uyum eğitimleri ise 1 yıllık bir süreden oluşmaktadır. İlimizde 1 .aşama uyum eğitimlerine başlanmış olup ilk tur 08-14 Mayıs 2008 tarihleri arasında, ikinci tur ise 23-29 Mayıs 2008 tarihleri arasında Çöşnük Eğitim Sağlık Ocağında gerçekleştirilmiştir.

Her bir tura ilimizden 15, Tunceli ilinden ise 5 olmak üzere toplam 20 hekim katılmıştır. Eğitimler peryodik olarak devam edecektir. İlimizden yaklaşık 400, Tunceli ilinden ise yaklaşık 45 hekimin 1.aşama uyum eğitimini alması planlanmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız