SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YEKA İhalesi Yapıldı

0
Güncellendi - 2017-08-04 04:48:44
YEKA İhalesi Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin ihale tamamlandı. Açık eksiltme usulü ile gerçekleştirilen ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent ile en düşük teklifi veren konsorsiyum Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji oldu.

Rüzgar enerjisi yenilenebilir kaynakları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin ihale tamamlandı. Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilen ihalenin komisyon başkanlığını ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

İhaleye, Vestas-Enerjisa, General Electric-Fina Enerji, Goldwind-Akfen Holding- Beyçelik, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji, Enercon-Polat Enerji-Limak Enerji, Nordex-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara-Zorlu Enerji, MingYang-İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri-IC İçtaş Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı.

İhalede kapalı mali teklif zarflarının açılmasının ardından 8 konsorsiyum arasından en düşük teklifi sunan 5 konsorsiyum ile açık eksiltemeye gidildi. Mali zarflardan çıkan tekliflerin en düşükten yükseğe göre sıralandıktan sonra, en yüksek teklif sahibi Vestas-Enerjisa, Goldwind-Akfen Holding-Beyçelik ve Enercon-Dafne Enerji (Polat Enerji)-Limak Enerji konsorsiyumları ihaleden elendi.

Açık eksiltmenin ilk turunda MingYang-İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,18 dolar/cent teklif vermesinin ardından, GE- Fina Holding ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri-IC İçtaş Enerji konsorsiyumları ihaleden çekildiklerini açıkladı.

İhalenin üçüncü turunda ise MingYang-İlk İnşaat kilovatsaat başına 4,12 kilovatsaat teklif verirken, Nordex-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara-Zorlu Enerji ihaleden çekildi.

30 tur süren ihalede MingYang-İlk İnşaat ile Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji arasında açık eksiltme teklifleri devam etti. Açık eksiltmenin 29. turunda Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başına 3,49 dolar/cent teklif vermesinin ardından, Mingyang-İlk İnşaat konsorsiyumu 30. turda mola aldı ve molanın ardından ihaleden çekildiğini bildirdi.

Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumuna son fiyatlarını sorulması ile konsorsiyum, kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent fiyat vererek, ihalede en düşük teklifi sunan konsorsiyum oldu.

Söz konusu ihalenin kazanan konsorsiyumu Türkerler İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ihale sonrası yaptığı açıklamada projenin yerli üretiminin yüzde 65 civarında olacağını yüzde 35’lik kısmının ise yurt dışından sağlanan ekipman desteği ile karşılanacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)' ihalesine ilişkin, “Bu resmin bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından bugün öyledir yarın böyledir. Kurumlar, kişiler amenna bugün gelir yarın geçerler ancak devletler ve ilişkiler uzun solukludur” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, ‘Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’ (YEKA) projesinin ihalesini gerçekleştirdi. İhale sonrası konuşan Bakan Albayrak, ihale sürecinin başarılı geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Türkiye enerji piyasaları, dünya enerji piyasaları, Türkiye ekonomisi için çok tarihi bir milada tanıklık etmiş oluyoruz. Bugün hakikaten çok önemli bir gün. Çünkü Türkiye, milli ve yerli enerji politikaları noktasında geldiğimiz ilk günden beri yerli ve yenilenebilir kaynakları öncelikleyen bir süreci başlattık ve bu sürecin tüm yapı taşlarını tek tek nakış gibi işleyerek bugünlere geldik. Durmak yok yola devam diyerek inşallah bugünün bir milat olmasıyla birlikte bu süreci daha da ileri taşıyacağız. Nisan ayında tebliğ ettiğimiz ulusal ve uluslararası piyasalar, açıkladığımız milli enerji ve maden politikası çerçevesi içerisindeki en kritik yapı taşlarından biri olan, mart ayında bu yerli ve yenilenebilir kaynaklarda çok önemli bir yer teşkil eden güneşte attığımız adımın bir ikincisini rüzgarda yapacağımızı ifade etmiştik. Bugün, dünyadaki en büyük 10 rüzgar teknoloji üreticisi firmasının 8 tanesinin katılımı ile tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya rekabetin olduğu bir ihale süreciyle Türkiye’de yeni bir dönemi başlattık. Bunun en önemli adımlarından bir tanesi düne kadar rüzgarda 10.3 cent yerli katkı payıyla rüzgar kW/saat alım maliyeti, tarihi bir rekorla bugünkü ihale ile 3,48 cente düşerek fiyatta benzer ihalelerde bir dünya rekoru gerçekleşmiştir. Ben bundan milletim adına, ülkem adına gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız