SON DAKİKA
SON DEPREMLER

22 Maddelik Rapor..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:29:37
22 Maddelik Rapor..
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e; kayısı sorunlarının da bulunduğu 22 maddelik dosya sunuldu. 
 
Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar yaptığı açıklamada, “Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak, Malatya ziyaretlerinde sayın bakanımıza yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsetme ve Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığımız çalışmaların yer aldığı bir dosyayı Sayın Bakanımıza sunma imkanı bulduk. Bakan yardımcımız Sayın Kudbettin Arzu ile de Uluslararası Kayısı Sempozyumu, Bilimsel çalışmalar ve Pazarlama konularında kısada olsa bir fikir alışverişinde bulunduk” dedi. 
 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sunulan  22 maddelik kayısı raporu şöyle; 
 
1- “Ulusal Kayısı Konseyi” Kurulması Çalışmalarının hızlandırılarak, geniş katılımlı Sadece Malatya Kayısı Müstahsili ve Malatya’yı kucaklayan bir yapıya kavuşturulması.
 
2- Şu anda kayısı Hasadı ve işçilik giderlerini karşılayamayan Kayısı Müstahsillerinin, daha fazla ekonomik sıkıntıya düşmemesi için acil olarak Devletimiz tarafından kredilendirilmesi.
 
3- Kayısının faydalarının bilimsel verilerle Bütün dünyaya, yeterince anlatılamamış olması ve bilimsel veri eksikliği. Bilimsel araştırmalara ve ARGE ye yeterince önem verilmesi.
 
4- Kayısının sorunlarının çözümünde bütün kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması.
 
5- Türk Gıda Kodeksi gereğince 2000 PPM olan kükürt değerinin Türkiye’de ki Üreticiyi ve İşletmeciyi zorda bırakmayacak seviyelere yükseltilmesi 2800- 3000 PPM.
 
6- Şu anda yürürlükte olan Genel Tarım Politikasında birçok kuru meyve, devlet tarafından destekleniyor. Kayısının da aynı kapsam içerisine alınması.
 
7- Kayısının ihracat teşviklerinden faydalanabilmesi için, Ekonomi Bakanlığı ve İhracatçı Birlikleri tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması
 
8- Dünyanın en kaliteli ve en büyük kayısı üreticisi olmamıza rağmen, Malatya’da kayısı entegre tesisinin olmaması.
 
9- Malatya’daki kayısı ihracatçıları arasındaki fiyat düşürücü haksız rekabet ve ithalatçı oyunları.
 
10- Kayısı müstahsilinin gelirini tamamen kayısıya bağlaması ve alternatif tarımsal ürünlere yönelmemesi.
 
11- İç pazarda kayısının yeterince tanınmaması, (iç tüketimin yetersizliği)
 
12- Kayısı tanıtma fonu kesintisinin Etkili bir Tanıtım yapılabilmesi için yeterli düzeye çıkarılması.
 
13- Yurt dışı pazarlama, ihracat beceri ve kabiliyetinin düşük olması, (profesyonel şirketler hariç)
 
14- Kayısı ile ilgili bir güç birliğinin oluşturulamaması.
 
15- Kayısı İhtisas Borsasının Hayata geçirilememesi.
 
16- Malatya kayısının Marka değerinin uluslar arası boyuta taşınamamış olması.
 
17- Kayısı Müstahsillerinin tarımsal kredilerden faydalanmaları esnasındaki yüksek faizler ve kısa vadeli borçlanmalar.
 
18- Kuru kayısı üretimi esnasındaki işgücü ve diğer giderlerin yüksek maliyeti ve müstahsilin bunu öz kaynaklarla değil de, borçlanarak gerçekleştirmesi ve taahhüt altına girmesi.
 
19- Yurt içi ve yurt dışı menşeli birtakım yaş kayısı üreticilerinin kalitesiz kayısılarını Malatya Kayısısı gibi alıcı önüne çıkarması.
 
20- Kayısının yaş olarak satılması için gerekli alt yapının tesis edilememesi.
 
21- Kayısının sorunlarına çözüm Malatya’da aranmaması.
 
22- Küçük ve Orta ölçekli işletmeler ihracatta başarılı olabilmeleri için, tek başlarına yerine getiremeyecekleri bu sorunların üstesinden gelmeleri, güçlerini ve deneyimlerini birleştirerek gruplar şeklinde organize olmaları gerekmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız