SON DAKİKA
SON DEPREMLER

22 Yıl Sonra Malatya İzlenimleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:36:22
22 Yıl Sonra Malatya İzlenimleri
A- A+ PAYLAŞ

Necdet KIRCEYLAN
 

Müthiş ilerleme ve degişimin sırrı nedir?

Malatya'yı ilk defa 50 yıl önce görmüş birkaç gün kalmıştım. 1971 de eşimle bir günlügüne gelmiş , ilk defa uçağa Ankara' ya giderken binmiştik .
 
1985-1990 yıllarında görevli olarak Malatya'da yaşadığmızdan dolayı şanslı olduğumuzu kabul ediyoruz . Hayatımızın unutulmayan 5 yılını burada geçirdik. 1990 yılına kadar GÖRÜŞ GAZETESİ 'inde Malatya üzerine yazılarım yayınlandı.
 
1998'de Malatya izlenimlerimi Görüş Gazetesi'nde "Malatya'da Yaşamak Büyük Şans" diyerek, okurlarıma aktarmıştım.
 
Malatya'yı 1998 ve 2006 yıllarında ziyaret etmiş, büyük değişimini keyifle izlemiştim. Ayrılışımdan 22 yıl sonra 11 Mayıs 2012'de tekrar Malatya'ya geldim. Beş müstesna gün yaşadım. Çalışma arkadaşlarım ve tanıdıklarım ile görüşmek ne güzeldi. Yaşım 73 ama, yaya olarak o kadar çok yürüdüm ki ; şehrin sabah öğle akşam nefes alış verişini izledim. Caddeler müthiş kalabalık ve hareketli. Bankamatikler dolu, şehir otobüsleri dolu geliyor, dolu gidiyor. Dışarıda yemek yeme alışkanlığı artmış. Umduğumdan az türbanlı hanım gördüm. Malatya, yaşayanı ve mekanları ile şehrin büyük bölümünde modern batı şehri havası veriyor. Eski şira pazarı , Hâl , Devlet Hastanesi arka tarafları , Buğday pazarı civarlarına geldigimde , 50 yıl öncenin Malatya' sı beni karşılayınca üzüldüm. Zaman buralarda adeta durmuş. Ancak, şehrin dört bir yanı ise yükselen binalarla degişen, gelişen Malatya'yı işaretliyordu. Hele 5 yıl yaşadıgım Karakavak semti ise Malatya'nın en gözde ev ve iş yerleri olmuş. Bir çalışma arkadasımın Karakavak' taki evini gezdim. 200 m2 ye yakın,mükemmel işçilik ve plan. Kendisini tebrik ettim. Türkiye ortalamasının üzerinde daireler. Bu noktalara ulaşabilmek ne güzel..
 
Turizm'den hakettiği payı alabilmek için pek çok otel ve lokanta devreye girmiş.Mahalli yemekleri sunan MALATYA MUTFAĞI işletmesi, mekân ve kalite ile fiyat yönünden,BEŞ KONAKLAR sokağının gözbebeği olmuş.Bir kere burada yemek yiyip çayını içenin buranın triyakisi olacağına inanıyorum.
 
Kanalboyu nun keyfini defalarca yaşadım. Kernek gazinosu yerine yapılacak projeyi merak etmemek mümkün mü ? İnşaat alanının her yerinden suyun, Malatya 'ya merhaba demesi, Alllah' ın büyük bir lütfu...
 
Orduzu Pınarbaşını, Batttalgazi'yi görmemek olur mu ? Ulu Camii muhteşem olmuş. Bilgisayarlı tanıtımı hayranlıkla izledim , çocuklar tanıtım için kendilerini yetiştirmişler .
 
Tarihi Kervansaray ise hayallleri zorlayacak şekilde , Malatya gençliğinin emrine girmiş , bir odada piyano başındaki kız çocuğu , bir odada saz çalanlar , diğerinde klasik sanatlarımızı uygulayan gençlerimiz.. Ders verenler de ilgili sanat dalının eğitimli uzmanları. Türkü söyleyen gençleri keyifle dinliyoruz. Bilgisayarlı Malatya tanıtım sistemleri ziyaretçilerin emrinde.
 
SANAYİ-TİCARET VE İŞSİZLİK KONUSU :
 
Malatya Organize Sanayi Bölgeleri sayısının ve kapasiteleriyle kalitelerin arttığı yıllardır gazetelerde , televizyonlarda yer alıyor. Görüştüğüm eski arkadaşlar gençlerin işsizliğini dile getiriyor. Oysa , işsizlik bütün Türkiye 'nin önemli meselesi.. Aynı zamanda, gelişmiş Avrupa'nın da en büyük problemi.. Nüfus'un artışı, yüksek tahsilli gençlerin yığılması, Köylerin boşalması, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük merkezlerin aynı sıkıntıyı yaşamaları karşısında işsizliğin giderilmesi konusunda boş hayallere kimsenin kapılmaması gerekiyor.
 
Buna karşılık, yeni siteler ve işyerleri için Malatya çevresinin akılları şaşırtacak şekilde şantiyeye dönmesinin, pek çoğunun hayata geçmesinin sırrını merak etmemek mümkün mü? 2012 Malatyası adeta kabını taşmış olarak geleceğe doğru hızlı adımlarla yürümekte..
 
Malatya'yı gezerken Özel Hastane ve Özel Dal Tıp Merkezlerinin çokluğu dikkatimi çekti. Şehrin çok yerinde hizmet veriyorlar. Vatandaşın en yakınına kadar hızmet veriliyor. Kemaliye'yi ziyaretime Özel Hastanelerin tanıtım için ekiplerle ta oralara kadar gittiklerini memnunlukla öğrendim. Küçük ve uzak yerleşim alanları için çok değerli bir hizmet. Nüfusa göre Özel Hastane Özel Tıp Dal Merkezi yönünden Malatya sanırım ilk sıralarda olmalı..
 
Karakavakta yapılmakta olan Devlet Hastanesininde kapasite ve hizmet yönünden çok üstün özelliklere sahip olacağı, Malatya için büyük şans.. Ünü Türkiye' ye yayılmış TURGUT ÖZAL TIP FAKÜLTESİ Hastanesi ise Malatyalıları, şifa için başka şehirlere gitmekten yılllardır kurtarması ile Malatya sağlık problemini çözen nadir illerden biri haline gelmiş, sağlayanlara tebrik ve teşekkürler.
 
VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI ŞANSI..
 
Malatya uzun yıllardır Vali ve Belediye Başkanı yönünden şanslı olmuştur. Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran çok seviliyor. Konuştuğum kişiler , valimizin üstün meziyetlerini dile getiriyor, Malatya'nın canlı tarih ve kültür adamı , Gazetemizin Yazı İşleri müdürü sayın Celal Yalvaç ''..Valimiz Malatya için büyük şans. Çok takipçi, problem çözücü. Malatya'nın her bakımdan mükemmelleşmesi için uğraşıyor. Basına, kültür insanlarına büyük değer veriyor. 17 Tarihi Malatya evinin restore edilerek alt katlarının sanatçılara tahsis edileceğini müjdeledi. Ayrıca, mahalli yemek salonu, okuma salonu, Kütüphane ve satış yerlerini hizmete sunacak.'' diyor.
 
Belediyecilik yönünden başarılı örnekler hemen göze çarpmakta. Belediye Başkanı sayın Ahmet Çakır, tanıtıma büyük önem veriyor.Belediyenin dergisi muhteşem.Geleceğin Malatyası ile bügünün Malatyası için projeler göz doldurucu. Hele,''MALATYA'YI RÜYA ŞEHİR YAPACAĞIZ'' Projesi müthiş. HORATA VADİSİNDE 7-8 yılda hayata geçirilecek bu projenin maliyete 100 milyar lira.. 180 m yükseklikte 1200 m' lik teleferik kurulacak. Maket resimleri ise büyüleyici. Temeli sanırım atıldı atılacak. Bir de Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra Malatya'nın ulaşacağı .. (?)
 
Bu gezimde 4 emsalsiz geçirdiğiğm Kemaliye'ye gidip gelirken Arapgir'de mola verdik, 22 yıl içinde şehir merkezinin pek değişmediğini gördüm. Şehir dışlarında ufak değişiklikler var. Rahmetli Zehra Bilir ve rahmetli büyük sanat adamı Şemsi Belli'nin katıldığı muhteşem Arapgir Bağ Bozumu Şenlikleri gözümün önüne geldi. Bu satırları yazdığım 14 Temmuz günü bir televizyon programında Malatya tanıtımının son bölümünde Arapgir' i izledim.Mahalli Fasıl Heyeti, Harput ve Kemaliye ekipleri gibi göz doldurdu.Bir ara Kemaliye'de hissettim kendimi.Sayın Arapgir Belediye Başkanı ''Şafak Söktü Yine Sunam Uyanmaz'' Eğin türküsünü muhteşem okudu.İki klarnetli fasıl heyeti ve koro Arapgir ile Kemaliye'nin müzik yönünden de birbirlerine çok yakın olduklarını ortaya koyuyordu.
 
Yeşilyurt merkezi 27 yıl öncesi gibi karşılıyor ziyaretçilerini. Sevecen, güleç ve fırınlardan pide ile yiyeceklerini alıp giden Yeşilyurtlular sanki zamanı durdurmuşlar... Suyun yeryüzü ile buluşmasını Yeşilyurt'ta seyretmek bakalım tekrar bana nasip olacak mı ?
 
Son durağım Darende ye bir gün ayırmıştım. Manevi havasından çok yararlandığım, tanıdığım için kendimi şanslı saydığım rahmetli Osman Hulusi Efendi'nin memleketi Darende' ye pazar ögleye dogru ulaştım. Somuncu Baba civarına yürüyerek gittim. Muhteşem Osman Hulusi Efendi Hastanesi değişimin önemli bir işareti idi. Rahmetli Osman Hulusi Efendi'nin büyük hayali idi bu hastane.. Civarındaki otel ve eğitim kurumları ile Somuncu Baba Camii ve Tohma kenarındaki tesisler, Kütüphane ve Müze nereden nereye gelindiginin çarpıcı örnekleri. Devam eden yatırımların ise daha iyi hizmet için oldugu besbelli..
 
Vakfın başarılı çalışmaları sonucunda Darende iç turizmde patlama yapmış, çeşitli yerlerden gelen binlerce kişi hem manevi atmosferi soluyor, hem Tohma'nın muhteşem kenarlarlarında Darende'nin kebabını yiyiyor, çayını içip sohbet ediyor.
 
27 yıl önce , rahmetli Osman Hulusi Efendiyi halkın içinde yaşarken tanımıştım .Namazdan sonra , cematle sohbet ederken görmüş, birlikte ben de yürümüştüm. Sofraları , halkla bütünleşmenin güzel mi güzel örnekleri idi ..
 
2006 ve 2012 gelişlerimde, Külliyedeki güvenlik hizmetlerinin artışı , protokol gibi uygulamalar, korumalı geliş ve gidişler dikatimi çekti . Bunları abartılı buldum ve yadırgadım.
 
Hediye edilen kitap,roman ve dergilerdeki bazı hususların da abartılı olarak ele alındığını düşünüyorum.
 
Gönüller Sultanı Osman Hulusi Efendiye rahmetler diliyorum.
 
Tekrar Malatya ve çevresini görebilme, başarılı hizmetlerin artarak devamı dileğimle hoşgörünüzü bekliyor, saygılar sunuyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız