SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2. Ordu Komutanı Mahkemede İfade Verdi

0
Güncellendi - 2017-11-22 03:34:29
2. Ordu Komutanı Mahkemede İfade Verdi
A- A+ PAYLAŞ

FETÖ/PDY terör örgütü mensubu bir grup askerin kalkışmada bulunduğu 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi, Van Asayiş Kolordusu Komutanı iken peşpeşe iki suikast girişiminden kurtulan, daha sonra dönemin 2. Ordu Komutanı eski Orgeneral Adem Huduti'nin tutuklanmasıyla, Korgeneral rütbesine rağmen 2. Ordu Komutanlığı görevine atanan İsmail Metin Temel, Malatya Darbe Girişimi davasının görüldüğü mahkemenin talebi üzerine tanık olarak ifade verdi. Korgeneral Temel, darbe girişimi gecesinde 2. Ordu eski komutanı Adem Huduti ile olan görüşmelerini anlattığı ifadesinde, “Adem Huduti bana okuduğu mesajı yayınlamayınca, ‘darbe aleyhine’ ben açıklama yaptım.” dedi. Korgeneral Temel, görevi nedeniyle bulunduğu Gaziantep'teki mahkemede Malatya'daki mahkemeye iletilmek üzere verdiği ifadede, Huduti’ye, “Ben darbeye karşıyım, bu bir F Tipi kalkışmadır” dediğini de aktardı.

2.Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Van’daki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapıyordu. Korgeneral Temel, 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin tutuklanması üzerine, onun yerine atanan Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı İbrahim Yılmaz'ın da darbeye karıştığı gerekçesiyle tutuklanması üzerine ikinci bir atamayla 2. Ordu Komutanlığı görevine getirilmişti.

-Suikastlardan peş peşe kurtulmuştu

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na daha önce tanık olarak ifade veren ve 15 Temmuz gecesi darbecilerin suikast hedefinde olan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, ikinci kez tanık olarak ifade verdi.

Korgeneral Temel, darbe girişimi gecesi suikastlardan peş peşe kurtulmuştu. Denetlemede bulunduğu Hakkari’den Siirt’e gideceğini söyleyip helikopterle ayrılan Temel, kendisini Siirt’te bekleyen 8 kişilik darbeci timini, son anda havada kararını değiştirip Van’a dönerek atlatmıştı. Ancak, 8 kişilik özel tim, gece helikopter ile Van’a gitmiş ve burada püskürtülmüştü. Geri dönen suikast timi Şırnak’ın Silopi ilçesinde gözaltına alınmıştı. Olayla ilgili olarak 13 askeri personel hakkında soruşturma başlatılmıştı.

-İfadesini Gaziantep’te verdi

2. Ordu Komutanı Korgeneral Temel, Malatya’daki Orgeneral Adem Huduti ile birlikte 6’sı general 27’si tutuklu olmak üzere topla 76 sanıklı darbe girişimi davasına bakan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tanık olarak ifadesini talep etmesi nedeniyle, ifadesini görev nedeniyle geçici olarak bulunduğu Gaziantep'teki 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi.

-“Huduti’ye bunun F tipi kalkışma olduğunu ve darbeye karşı olduğumu söyledim”

2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ifadesinde şu hususları dile getirdi:

“Ben daha önce Malatya Cumhuriyet Başsavcılığında 09/08/2016 ve 10/08/2016 tarihlerinde ifade vermiştim, vermiş olduğum ifademde olayları ayrıntısı ile açıklamıştım. Malatya Cumhuriyet Savcılığında verdiğim ifadeler doğudur içeriğini aynen tekrar ederim. Malatya Cumhuriyet savcılığında vermiş olduğum ifademe eklemek istediğim husus vardı; o da15 Temmuz 2016 darbe girişimine karşı Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bölgesinde aldığım tedbirlerin bir çoğunu zaman zaman telefon ile Adem Huduti 'ye bildirdim. Kendisi bana almış olduğum ve kendisine bildirmiş olduğum tedbirlere karşı ‘Hayır’ şeklinde cevap vermedi. Darbe teşebbüsüne katılmam konusunda da bana her hangi bir talimat vermedi. Ben kendisine darbeye karşı olduğumu, bunun F tipi bir kalkışma olduğunu buna katılmayacağımı ‘Lütfen hiyerarşiyi bozmayalım komutanım’ şeklinde telefonda söyledim.”

-“Açıklama yapılmasındaki amacım, kamuoyunu darbeye karşı yüreklendirmekti”

Korgeneral Temel ifadesinde şunları da kaydetti:

“Ayrıca (Huduti’ye) ‘Bir bildiri yayınlarsanız iyi olur’ diye söyledim. Kendisi (Huduti) yazmış olduğu bildiriyi bana telefon ile görüntülü olarak okudu. Bende kendisine çok iyi olmuş yayınlayın şeklinde düşüncemi belirttim. Ancak yayınlayamadı. Ben Adem Huduti'nin bana görüntülü konuştuğumuzda okumuş olduğu metni yayınlamadığını görünce Van Emniyet Müdürünün yardımı ile bir televizyon kanalına darbe aleyhine yazılı bir açıklama yaptım. Benim bu açıklama yapmamdaki maksadım, kamuoyunun darbe aleyhine yüreklendirilmesi ve iletişime geçemediğimiz silahlı kuvvetler personelinin darbe aleyhine motivasyonunu artırmak idi, benim bilgim ve görgüm bundan ibarettir.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Darbe girişiminden sonra 2. Ordu Komutanlığı görevine getirilen Korgeneral İsmail Metin Temel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Malatya'daki  Ordu Karargahı'nı ziyareti sırasında günün anısına plaket sunarken

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız