SON DAKİKA
SON DEPREMLER

24. Dönemin Ömrü Yetmedi

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:29:28
24. Dönemin Ömrü Yetmedi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'nden 22 Haziran 2012  günü keşif uçuşu için havalanan 173. filoya bağlı RF-4E Fantom uçağının, Akdeniz üzerindeyken Suriye tarafından düşürülmesi, pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan (sağdaki) ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un (soldaki) şehit olmalarıyla ilgili olarak Meclis Araştırması açılması için CHP tarafından 6 Aralık 2012 tarihinde verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'na ancak 2 Nisan Perşembe günü 2015 günü gelebildi. 2 Nisan günü okunan önerge, TBMM'nin 24. dönem çalışmalarını tamamlaması nedeniyle görüşülemeyerek, üyeleri 7 Haziran 2015'de yapılacak genel seçimlerde belirlenecek olan 25. döneme kaldı.

PİLOTLARIN CESETLERİ 13 GÜN SONRA DENİZDEN ÇIKARILABİLMİŞTİ..

Malatya Erhaç'taki 7'nci Ana Jet Üssü'nden 22 Haziran'da havalanan RF-4E tipi askeri keşif jeti, Akdeniz üzerinde Suriye karasuları yakınında Suriye'liler tarafından düşürülmüş, uçağın pilotları Malatyalı Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Yozgatlı Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuşlardı. Şehitlerin cenazeleri, yaklaşık 13 gün sonra Akdeniz'in 1260 metre derinliğinde yatan uçak enkazından çıkarılmış, 6 Temmuz günü Ertan Malatya'da, Aksoy ise İstanbul'da toprağa verilmişti.

Olayla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından bir soruşturma başlatılırken, o dönem ortaya atılan ihmal ve diğer bazı iddiaların ardından şehit pilotların aileleri, 19 Aralık 2012 tarihinde ihmali görülen ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı. Soruşturma ve ailelerin şikayeti kapsamında açılan dava halen devam ediyor.

2 YIL SONRA GENEL KURULA GELEBİLDİ AMA..

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar tarafından, aralarında Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın da bulunduğu 27 milletvekilinin imzasıyla, 6 Aralık 2012 tarihinde TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili şüphelerin giderilmesi, bu tür olaylara etkin müdahale edilebilecek arama kurtarma sisteminin oluşturulması için alınacak önlemlerin belirlenmesi istemiyle Meclis Araştırması açılmasını istenmişti.

Önergenin gerekçesinde de, "..Bilindiği gibi, Malatya'da konuşlu 7'nci Ana Jet Üssü'nden kalkan RF-E4 Phantom tipi bir keşif uçağı havalandıktan bir buçuk saat sonra Hatay'ın güneybatısında, Akdeniz açıklarında düşmüş, pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuştur.

Bu olayın ardından birçok açıklama yapılmış, uzun süre uçağın Suriye hava sahasında mı, uluslararası hava sahasında mı düştüğü tartışılmıştır. Uçağın nasıl düşürüldüğü konusunda da farklı açıklamalar gündeme gelmiş, uçaksavar mermisi, güdümlü füze ve blast etkisi gibi senaryolar uzun süre gündemi meşgul etmiştir. Son olarak Genelkurmay Başkanlığı uçağın blast etkisiyle düştüğünü kamuoyuyla paylaşmıştır.

Bazı uzmanlar, incelemelerde füze yakıtlarında oksitleyici ve harp başlıklarında ana malzeme olarak kullanılan potasyum klorat bileşiğine ait olduğu sanılan partiküllere ulaşıldığı bilgisi yanında, bu füzelerden patlama anında kopan şarapnel parçalarına da ulaşılması gerektiğini ancak bu bilginin verilmediğini ifade etmektedirler. Ayrıca, potasyum klorat partiküllerinin deniz suyunda eriyeceği, bu nedenle de denizden çıkarılan uçak parçalarında bu malzemenin bulunamayacağı da iddialar arasındadır. Uçağın kontrol bilgisayarındaki bir kilitlenme dolayasıyla düşmüş olabileceği öne sürülmektedir.

Bu iddiaların araştırılması, şüphelerin en sağlıklı şekilde giderilebilmesi için tarafsız bir denetim ve incelemenin yapılması zorunludur. TBMM'nin bu incelemeyi yapması, şüphelerin giderilmesine katkı sağlayacaktır.

Uçağın düşmesinin ardından Türkiye'nin arama kurtarma konusundaki eksikleri gündeme gelmiştir. Şehit pilotların cenazelerine ve uçağın enkazına uzun süre ulaşılamamış, sonra yabancı bir ülkenin desteğiyle cenazeler ve enkaz denizden çıkarılabilmiştir. Türkiye'nin bu gibi durumlarda etkin müdahale yapabilecek insan gücü ve donanıma sahip olması gerektiği açıktır.

Bu nedenlerle, Akdeniz açıklarında düşürülen uçağın hangi nedenle düştüğünün incelenmesi, halkın doğru bilgilendirilmesi ve arama kurtarma yapılanmasının geliştirilmesini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması gerekli görülmektedir." denilmişti.

2 YILI AŞKIN BİR SÜREDEN SONRA..

CHP'nin olayla ilgili verdiği önerge, 2 yılı aşkın bir süre sonra 24. dönem çalışmalarının son günlerinde olan TBMM'nin genel kuruluna gelebildi. 2 Nisan günü mecliste okutulan önergenin görüşülme sırası gelmeden, meclis 24. dönem çalışmalarını tamamladı ve önerge ile ilgili herhangi bir karar alınamadı.

24 Şubat 2015 akşam saatlerinde, görev dönüşü Erhaç'a inişe geçen 2 adet RF-4E uçağının peşpeşe dağa çarpması ve 4 pilotun şehit olmasıyla, biri de Suriye tarafından düşürülen RF-4E uçakları bir kez daha kamuoyunun gündemine gelmişti. Erhaç'taki 173. filoda bulunan RF-4E uçakları, bu olayın ardından kamuoyunda oluşan tepkiler ve eleştiriler nedeniyle, hizmet dışı bırakılmışlardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız