SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Milli Mesele Haline Getirilmeli"

0
Güncellendi - 2018-05-15 17:36:34
A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Türkiye’nin gelecekte kendi kendine yeter bir ülke olması ve dışa bağımlılıktan kurtulması için tarımsal üretimin artırılmasının milli mesele haline getirilmesi gerektiğini söyleyerek “İşlenmeyen her karış toprak, üretime dahil edilmeyen her emek, heba edilmiş kaynak demektir. Gelecekte kendi kendine yeter bir ülke, kendi kendine yeter bir millet olmak istiyorsak bu alanların tekrar üretime katmamız şarttır. Kendi toprağını işlemek, bağımlılıktan kurtulmak milli mesele haline getirilmelidir” dedi.

ZMO Şube Başkanı Fevzi Çiçek,  yaptığı açıklamada, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu tarafından 1984 yılında Hindistan‘da yapılan genel kurulda alınan kararla, her yıl 14 Mayıs’ın Dünya Çiftçiler Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlattı.

İnsan varsa gıdaya ve üreten çiftçiye de ihtiyaç var”

Bu günün kutlanmasıyla değeri çok da anlaşılmayan sektörün isimsiz kahramanları çiftçilerin ve tarımsal üretimde yaşanan sorunlarının gündeme geldiğini belirten Çiçek, “Buradan aslında her güne bir anlam vererek sadece bir gün hatırlatma veya hatırlama olmayıp yaşam varsa, insan varsa, gıdaya, gıda için ise üreten çiftçiye ihtiyaç olduğunu hatırlatmadır” dedi.

Dünya nüfusunun her geçen gün gıdaya olan ihtiyacının arttığını ve dolayısıyla tarımın daha da önem kazandığını kaydeden Çiçek “Bu gün Ülkemizde yaklaşık 80 milyon ülke nüfusu 30 milyon turist olmak üzere yıllık yaklaşık 110 milyon nüfusu doyuran sektörün isimsiz kahramanlarının bayram günüdür. 14 Mayıs bütün dünyada 7 milyar, ülkemizde 80 milyon insanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağını işleyen, hayvanına bakan, besleyen, her geçen gün üretim alanları daralan, ekonomik olarak diğer sektörlere yenik düşen bir sektörün yılmaz yorulmaz, her yıl bir başka umutla heyecanla üretmeye devam eden insanların günü. Ziraat Mühendisleri Odası bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin yanında yer almayı onurlu bir görev ve duruş sayacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Tarımsal üretim alanları hızla terkediliyor”

Türkiye’nin önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ancak bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığı gibi ekonomik ve sosyal nedenlerle tarım alanlarının büyük çoğunluğunun üretim alanı olmaktan çıktığına dikkat çeken ZMO Şube Başkanı Fevzi Çiçek “Bu gün ülkemizde üretici ürettiği birçok ürünün değer bulmadığını düşünerek tarlalarını boş bırakıp üretmekten vazgeçiyor. Tarımsal üretim alanları, tarımsal üretim mekanları hızla terk edilerek kentlere göç eden genç nüfusla tarımsal üretim önümüzdeki yıllarda daha da sorunla hale geleceği endişesi taşımaktayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Milli mesele haline getirilmelidir”

Açıklamasında, tarımsal üretimin artırılmasının ülkenin milli meselesi olduğunu vurgulayan Çiçek, girdi maliyetlerinin azaltılması ve üreticinin alın terinin karşılığını alacak bir sistemle desteklenmesinin tarım sektörünün en büyük beklentisi olduğunu belirtti. Çiçek, daha sonra açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu gün tarım alanlarının büyük çoğunluğu ya ekonomik nedenlerle ya da sosyal nedenlerle üretim alanı olmaktan çıkmıştır. Oysa işlenmeyen her karış toprak, üretime dahil edilmeyen her emek, kaynak heba edilmiş demektir. Gelecekte kendi kendine yeter bir ülke, kendi kendine yeter bir millet olmak istiyorsak bu alanların tekrar üretime katmamız şarttır. Kendi toprağını işlemek, bağımlılıktan kurtulmak milli mesele haline getirilmelidir. İşlenmeyen arazi ülke kaynaklarının boşa harcanması, değerlendirilmemesi demektir. Dolayısı ile yerel kaynaklarımızla üretmek zorundayız. Ancak bütün bunların yanında üretici de kendi alın terinin karşılığını alacak, tarımsal üretim girdilerine kolay ulaşacak, ürettiğinin değerini kendi belirleyeceği bir sistemle desteklenmesi en büyük beklentisidir.”

Açıklamasının sonunda çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayan Çiçek, “Dünyadaki açlık ve dengesiz beslenme sorunlarının çözümü tarımsal üretimle mümkündür. Tarım sektörünü harekete geçirerek, üretimi gerçekleştirecek güç çiftçilerdir. Bu vesileyle bütün üreticilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutlar, saygılar sunarım” dedi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız