SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müzede 'Işığın Hikayesi' Sergisi

0
Güncellendi - 2018-05-19 05:57:38
Müzede 'Işığın Hikayesi' Sergisi
A- A+ PAYLAŞ

18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü açılışı etkinlikleri kapsamında Malatya Arkeoloji Müzesinde Işığın Hikâyesi konulu sergi açılışı yapıldı.

Serginin açılışına Malatya Vali Yardımcısı Regaip Ahmet Özyiğit, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Çetin Şişman, Malatya Müze Müdür Vekili Kenan Özdaş, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muzaffer Tekin ve diğer konukların katılımıyla açılan sergi 10 Ağustos 2018 tarihine kadar açık kalacak.

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanınması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada 18 Mayıs Müzeler Günü olarak kutlanıyor. 2018 yılı için ana tema olarak “Hiper Bağlantılı Müzeler: Yeni Yaklaşımlar/Yeni Kitleler” belirlendi.

“Işığın Hikâyesi” konulu sergide; Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait aydınlatma aletleri kronolojik olarak sergilenmekte olup sergi 18 Mayıs-10 Ağustos tarihleri arasında ziyarete açık kalacaktır.

Işığın Hikâyesi konulu sergide Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait aydınlatma aletleri yer alıyor.

Özdaş, vatandaşları Kernek’teki müzede bulunan sergiye beklediklerini söyledi.

Sergiyle ilgili şu bilgiler verildi:

“Tarihin hemen her döneminde aydınlatma, gündelik yaşamın en önemli öğelerinden biri olmuştur. Zamanla aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çeşitli çözüm yolları arayışı içine girilmiş ve doğal aydınlatmanın yanı sıra yapay aydınlatmaya da gereksinim duyulmuştur. Ateş yakma öğrenildikten sonra, farklı biçimlerde yararlanma yolları aranmış, ateşin kontrol altına alınıp taşınılması amaçlanırken de aydınlatma araçları oluşturulmaya başlanmıştır.

Meşale gibi aydınlatma araçları dışında özellikle madeni ve pişmiş topraktan yapılan kandiller, küçük ve taşınabilir olmaları nedeniyle en yaygın kullanılan araçlardan biri olmuştur. Helenistik ve Roma dönemlerinde büyük gelişim gösteren kandiller Osmanlıların son dönemlerine kadar kesintisiz bir şekilde kullanılmıştır.

Kandiller iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölüm, yağın konduğu ana çanak kısmı diğeri ise fitilin konduğu emzik kısmıdır. Bazı kandillerin üstü açık  bazılarınınki kapalıdır. Üstü kapalı olan kandillerde kullanılan kapak kısmına “Discus”adı verilir. Discus’ta bir delik açılır. Bu delik hem yağın hazneye boşaltılması, hem de kandilin hava alması işlevini görmektedir.

Kandillerde genellikle zeytinyağı yakılır. Bazen bu yağın içine tuz da eklenir. Antik dönemde yağ çok kıymetli olduğundan kandilden yağın dökülmemesi için ağız kısmı kapatılır ve ağız uzatılır. Fitiller kükürtlenmiş üstüpüden veya papirüs yapraklarından yapılır.

Gelişen teknoloji içerisinde maden ve camın kullanımının yaygınlaşması Osmanlı İmparatorluğu döneminde gaz lambalarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Osmanlılar gaz lambalarını, aydınlatma işlevinin yanı sıra evlerini süsleyen görsel bir öğe olarak da kullanmışlardır.

Mekânları aydınlatma araçları olarak kullanılan meşaleler, kandiller ve gaz lambaları Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern tasarımlı aydınlatma araçlarına yerini bırakmıştır. Günümüzde çevre dostu, estetik, sağlık sorunlarına yol açmayan az enerji tüketen ışık kaynaklarını üretmek için bilim insanları çalışmalarına devam etmektedir.”

Şahin’in Konferansı

Etkinlikler kapsamında Antropolog ve Etnoarkeolog Hüseyin Şahin 21 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’de Kongre ve Kültür Merkezinde bir konferans verecek. Fahri Kayahan Salonundaki konferansın konusu “Malatya’da Bulunan Kaya Mezar Odaları ve Tarihlendirme Örneği – Samanköy Kaya Mezar Odası” olarak açıklandı.

Bülten

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • 2863 (5 yıl önce)
    Müzecilerin görevi kazı alanlarını mı beklemek!... Kaçak kazı yapmak 2863 sayılı yasa uyarınca cezai müeddiye gerektirir.Kaçak kazı ve eser ticareti yapanları jandarma, polis ve en yakın Müzeye bildirmek vatandaşlık görevidir.Kültür varlıklarının tahribatını önlemek için bu gereklidir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Çetin (5 yıl önce)
    Tebrikler kutlarım ama Malatya müzesi hiç aktif değil hekimhan da yazıhan da akçadağ sürekli kaçak kazılar yapılıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğer bildiğiniz yerlerde kaçak kazılar varsa bu konuda kaçak kazı yapılan alanla alakalı jandarmaya ve Malatya Müzesine ihbarınız yeterli olacaktır. İletişim: ‭0 (422) 321 30 06‬ Mail: malatyamuzesi@kulturturizm.gov.tr
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilsek zaten ihbar etcez çok kişiden duyuyoruz
    0
    0
    Yanıtla