SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"26 Bin Bağış Hedefleniyor"

0
Güncellendi - 2016-11-04 17:26:55
A- A+ PAYLAŞ

Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür vekili Doktor Kemal Şener, şuan ülkede 26 bin vatandaşın organ bağışı beklediğini ifade etti.

Organ bağışı sayısını artırmak ve halkın organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘Organ Bağış Haftası’ etkinlikleri yapılıyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür vekili Doktor Kemal Şener, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sağlık sorunlarından birisinin organ yetmezliği olduğunu belirtti.

Bu hastalığın tedavisinin sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan bir hastalık olduğunu dile getiren Şener, “Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır” dedi.

Organ bağışı ve nakli sayılarının artırılmasının Sağlık Bakanlığının öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirten Şener, “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki 65 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler. Bugün Ülkemizde 26 bin vatandaşımız organ bağışı için bekleme listesinde yer almaktadır.

Organ bağışında bulunabilmek için, organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışından vazgeçen kişinin bağış işlemlerinin yapıldığı kurama veya İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunarak bağış işleminin iptal edilmesini istemesi yeterlidir” dedi.

İslam dininde de organ ve doku nakline olumlu bir yaklaşımın söz konusu olduğunu vurgulayan Şener, “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır” ifadelerinde bulundu.

Şener, Organ Bağış Haftasında çalışanları ve halkı bilinçlendirmek amacıyla okullarda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantılarının düzenlendiğini belirterek, “Halkımızın yoğun olarak bulunduğu park ve alış veriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta ve organ bağışı stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organlarında bilinci arttırmaya yönelik programlar planlanmaktadır.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır” ifadelerini kullandı.

Bülten

SAĞLIK İL MÜDÜRÜ KEMAL ŞENER'DEN AÇIKLAMA (İHA/MALATYA-İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız