SON DAKİKA
SON DEPREMLER

26 Bölge İçinde 5'inci!.

A- A+ PAYLAŞ

TÜİK'in Malatya istatistiki bölgesinde Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 0.59 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon miktarı ise Malatya bölgesinde yüzde 7.81 oldu. Bu artış ile Malatya bölgesi 26 Bölge içerisinde fiyat artışının en fazla yaşandığı 5. Bölge oldu. Bu arada Malatya Bölgesinde Aralık ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürün yüzde 63.92 ile dolmalık biber oldu.

ENFLASYONDA 5. SIRADAYIZ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Aralık ayına ilişkin Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksi konusunda açıklamalarda bulundu. Özcan yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“ 2009 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % 0,53 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 0,59 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 6,53 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 7,81 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 6,25 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 7,75 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Aralık ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistiki Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 1,67 oranı ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis illerinden oluşan bölgede, en düşük artış % 0,19 oranı ile Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz, % 0,59 değişim oranı ile en yüksek artış gerçekleşen 15. istatistikî bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;
2009 yılı Aralık ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 1,88 oranı ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubunda; en yüksek düşüş % -1,35 oranı ile Giyim ve Ayakkabı Grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 63,92 ile Biber (Dolmalık), % 59,94 ile Biber (Çarliston), % 37,14 ile Domates şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -32,19 ile Portakal, % -5,56 ile Mandalina, % -5,02 ile Ekmek şeklindedir.

Yıllık enflasyon oranı ise Türkiye ortalaması 6.53 olurken Malatya istatistiki bölgesinde bu oran yüzde 7.81 oldu.

Yıllık enflasyonun en fazla yaşandığı İstatistiki bölge yüzde 9.26 ile Şanlıurfa-Diyarbakır olurken, Malatya-Elazığ- Bingöl-Tunceli illerini kapsayan istatistiki bölge yıllık fiyat artışının en fazla yaşandığı 5.Bölge oldu.

Yıllık bazda en az enflasyonun yaşandığı bölge ise 3.43 ile Zonguldak-Karabük-Bartın bölgesi oldu.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan Üretici Fiyat Endeksi konusunda da şu bilgileri verdi:

“ 2009 yılı Aralık ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %0,66, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,93, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,93 ve on iki aylık ortalamalara göre %1,23 artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%10,27), metal cevheri (%2,98), ana metal sanayi (%1,86), tekstil ürünleri imalatı (%1,48), tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%1,10), gıda ürünleri ve içecek imalatı (%0,84), mobilya imalatı (%0,78), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (%0,71) alt sektörleridir.

Buna karşılık giyim eşyası imalatı (%-2,37), deri ürünleri imalatı (%-1,30), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%-0,87), kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri (%-0,59) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız