SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Misyonumu Tamamladığımı Hissettim"

0
Güncellendi - 2018-12-04 03:16:09
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı eski Başkanı ve halen İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kirdiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan hemşehrimiz Prof.Dr. Ramazan Özdemir, Star Gazetesi'nin Pazar ilavesinde yayınlanan röportajında, hayatına ve mesleğine dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de cihazla yapılan AFR işlemini de ilk kez uygulamayla yeniden gündeme gelen Prof.Dr. Özdemir'le, gazetenin muhabiri Tuğba Fırat tarafından yapılan ve "Doktorluk insanlık sanatı" başlığıyla yayınlanan röportajın bir bölümü şöyle:

"Kalp yetmezliği tedavisinde pek çok yöntem kullanılıyor. Cerrahi yöntemler içerisinde en yenisi ise Atrial Flow Regulator (AFR). Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve üretimi Türkiye’de yapılan cihazla yapılan AFR işlemini Türkiye’de ilk kez Prof. Dr. Ramazan Özdemir uyguladı. Bu yöntemin mimarı Prof. Dr. Ramazan Özdemir 27 yılda 7’den 70’e Malatya halkının gönlünü kazanmış, başarılı bir kalp uzmanı. Şu anda Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ramazan Özdemir hocamızla hem AFR yöntemini hem kişisel kariyerini, sağlık çalışanlarına şiddeti, gençlerde kalp krizinin nedenlerini konuştuk.

Uzun yıllar Malatya’da görev yaptınız. Halk tarafından çok sevilen bir doktorsunuz. Bu sevginin kaynağı nedir?

Malatya’nın varoş bir mahallesinde büyüdüm. Yazın boyacılık, simitçilik yapar harçlık çıkarır, o harçlıkla da okula devam ederdik. Mahallemizde okuyan, örnek alabileceğimiz fazla kimse yoktu. Bir astsubay vardı, hepimiz onu örnek alıyorduk. En yüksek mertebe oydu bizim için.

5-6 kişi astsubaylık sınavına girdik, tüm sınavları geçtim. Sağlık kuruluna girdim. En son göz muayenesinde renk körlüğünden kaybettim. Astsubaylık hayalim bittiği için çok üzüldüm ama daha sıkı çalışarak tıp fakültesini kazandım. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne geldiğimde Anadolu’dan gelen öğrencilerin yaşadığı zorlukları yaşadım. Şu anki öğrenciler olanaklarından dolayı çok şanslı. Bizim zamanımızda yurtlar yetersizdi, burs imkanları yoktu. Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu’ndan Cerrahpaşa’ya yürüyerek okula giderdim. Sıkı çalışırdım derslerime, ikinci sınıftan itibaren hep acillerde çalıştım. Bu da bana inanılmaz bir saha deneyimi, doktorluk pratikliği kattı. Okul bitti. O dönem Malatya İnönü Üniversitesi yeni kuruluyordu. Rahmetli Turgut Özal yeni bir ekip kuruyordu. Çok ciddi bir vizyon koydu ortaya. “Burası Türkiye’nin Kalp ve Karaciğer Merkezi olacak demişti.” O zamanki en modern hastaneydi Turgut Özal Tıp Merkezi. 3-4 ay sonra TUS’a girdim. Kadın-doğum bölümüne kayıt yaptım. O zamanlar kürtaj serbestti ve doktorlar ciddi paralar kazanıyordu bu işlemden. Bu yüzden kadın doğumdan vazgeçtim. Malatya’da kaldım. Askere gidip, geldiğimde Malatya’da kardiyoloji açılmıştı. Tekrar TUS’a girdim. Malatya Kardiyoloji’ye geçtim. Uzun yıllar burada devam ettim. Tüm kariyerimi İstanbul’da yapabilirdim. Ama annem, babam Malatya’daydı ve sağlık problemleri nedeniyle bana ihtiyaçları vardı. O zaman farkında değildim ama geriye dönüp baktığımda bana bu kadar emek verip beni yetiştiren anne ve babama iyi bakmama Malatya’daki kariyerim vesile oldu.

RAHMETLİ ÖZAL 30 YIL ÖNCE MALATYA’DA ÇOK BÜYÜK VİZYON ORTAYA KOYDU

Rahmetli Turgut Özal Malatya’da Kalp ve Karaciğer Merkezi vizyonunu bize kattı. Karaciğer için yönetimin de desteğiyle bu hayal gerçekleşti ancak bir takım engellerden dolayı kalp için bunu yapamadık. En büyük hayalim Özal’ın misyonunu yerine getirmekti. Onu bir idol olarak görüyordum. Bir ayağım hep İstanbul’daydı zaten. Kardiyoloji Derneği Başkanlığı yaptım. 15 Temmuz’dan sonra değişimler oldu. Malatya’da da misyonumu tamamlamış olduğumu hissettim. Çok başarılı bir ekip yetiştirip bıraktım. 2017 yılında Bezmi Alem’de başladım. Allah böyle güzel bir meslek nasip etmiş, hastalarımın bir Allah razı olsun demesinden daha kıymetli bir şey yok. Malatya’dan sağolsunlar bizleri ağlayarak, dualarla uğurladılar. İşini güzel yaparsan gönüllere giriyorsun.

Türk mühendislerinin tasarladığı ve ürettiği kalp yetmezliğinde kullanılan bir ürünü Türkiye’de AFR işlemiyle uygulayan ilk hekimsiniz. İşlemden biraz bahsedebilir misiniz?

Tübitak destekli Türk mühendislerinden oluşan bir AR-Ge firması kalp yetmezliği yaşayan hastaların hayat standartlarını iyileştiren bir ürün çalıştı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi de bu ürünün uygulama hastanesi. Kalp yetmezliği dediğimiz hastalık kalbin pompa vazifesini tam olarak görememesidir. Dakikada 5 litre kan pompalaması gerekirken 2 litre pompalayıp, kalan 3 litrenin akciğerlerde göllenip ciddi nefes darlığı oluşturması hastanın yaşam standartlarını oldukça düşüren bir durumdur. Bu sonuçları önlemek için ya idrar yoluyla vücuttaki fazla suyun atılması için ilaç tedavisi veya kalbin performansını arttırmak için kalp pili takılması tedavilerini uyguluyoruz. Kalp yetmezliğinin kesin çözümü kalp naklidir. 60 yaş sonrası hastalar kalp nakli şansını da kaybediyor.

AFR işlemi tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalarda bir nevi klinik bulguları iyileştirmek için kullanılıyor. Kalpteki sağ ve sol kulakçıklar arasında bir delik açmak, daha sonra geliştirilmiş olan cihazı oraya koyma işleminden ibaret. Kalp yetmezliğinde kalbin sol taraftaki basıncı artınca akciğer damarlarının basıncı artıyor ve hastanın akciğerinde ödem oluşuyor ve su doluyor. Su dolmasın, basınç artmasın diye fazla olan kanı soldan alıp sağa aktarıyor bu cihaz.

KALBE TAKILAN CİHAZLARI NİYE BİZ ÜRETMEYELİM?

Şu an 10 hastaya bu cihazı taktık. Klinik çalışmalara devam ediyoruz. Uygulama yapılan hastalar yaşam standartlarının iyileştiğini söylüyorlar. İşlemin hemen sonrası yaptığımız ölçümlerde akciğer damar basıncının düştüğünü net olarak ölçümledik. Eş zamanlı olarak ürün Almanya, Belçika ve Polonya’ya da gönderildi. Mühendislerimizin böyle cihaz üretmesi son derece sevindirici. Doktor-mühendis koordinasyonunu arttırıp tasarımı ve geliştirmesi Türklere ait ürünler üretip dünyaya pazarlamalıyız. ABD’de üretilen bu ürün gibi birçok sağlık cihazını üretecek potansiyelimiz var bizim. Bir ev, bir araba parasına kalbe takılan cihazlar var. Neden onları da biz üretmeyelim?.."

Prof.Dr. Ramazan Özdemir'le yapılan röportajın tamamını, aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz:

Prof.Dr.Ramazan Özdemir Röportajı

star.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Tamer (5 yıl önce)
    Birtane hakkında olumsuz yorum yok dua ları hak ediyor ALLAH Bin kere razı olsun gittikten sonra kıymeti bilinmesi üzüldūğüm.....kendi evladımız a değer vermesini öğrenemedik
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Yanlıș bilmiyosam melekbaba mahallesinde dogmus buyumus melekbaba ilkogretim okulu mezunu..zorluklardan bașarı doğmuș..mahallen seninle gurur duyuyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim (5 yıl önce)
    Ne mübarek insanmışsıınız Ramazan Abi.Arkandan bir sürü insan dua ve güzel söz söylüyor.Maşallah çok büyük bir servet .Allah işinizi hep kolaylaştırsın daima
    0
    0
    Yanıtla
  • HEMŞİRE (5 yıl önce)
    YORUMLARI OKUDUM VE HEMEN HEPSİ SİZİ ÖVEN YORUMLAR.HAKLIDA İNSANLAR BENCE DE ÇOK İYİ BİR İNSAN ÖZELLİKLİ BİR AKADEMİSYENSİNİZ AMA MALATYAYI AHMET KIZILAY ALİ BEYTUR MEHMET BİNGÖLE BIRAKTIĞINIZ İÇİNDE BİRAZ KIRGINIZ SAYGILAR SELAMLAR ALLAHA EMANET
    0
    0
    Yanıtla
  • Savas (5 yıl önce)
    İki değerli hoca ramazan hoca ve sezaİ hoca biri giiti diğeri de gitmez umarım saygilar
    0
    0
    Yanıtla
  • Savas (5 yıl önce)
    Kaliteli adam saygilar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahri ufuk sözeri (5 yıl önce)
    Allah'tan sonra hayatımı size borçluyum gonlumuze taht kurmuş malatyamizin kurur kaynağı
    0
    0
    Yanıtla
  • Özcan Gökhan (5 yıl önce)
    Rabbim sizlerden razı olsun.sizleri seviyor başarılar diliyor sevgi ve dua ile hoscakaliñ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek Malatya (5 yıl önce)
    "Memleket Emektir" ne demekse bütün bilbortlarda var. Hocam seni Malatyalılar bir başka seviyordu. Bir taziye ye, bir düğüne gittiğinde herkes ayakta karşılıyordu. Bizzat şahidim. Tercih meselesi saygı duyuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Hocam Malatyalılar olarak sizin duacınızız yalnız birazda kırgınız lütfen geri dönün malatyaya saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan (5 yıl önce)
    Tek cümle ALLAH ına gurban hocam vesselam seviliyor ve sayiliyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Nusret ÇİÇEK (5 yıl önce)
    Ramazan HOCA sadece Dr.değil insanlığı ve beyefendiliği ile MALATYA yalıların GURURU onunla GURUR DUYUYORUM ALLAH YAR VE YARDIMCISI OLSUN
    0
    0
    Yanıtla
  • hasankara123@gmail.com (5 yıl önce)
    Allah razı olsun güzel hocam röportaj cokiyi
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikret koç (5 yıl önce)
    Gerçekten iyi bir doktor Allah kolaylık versin
    0
    0
    Yanıtla
  • KORKMAZ (5 yıl önce)
    malatya seni çok seviyor. Ramazan hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatylı (5 yıl önce)
    adamsın ramazan özdemir hoçam malatya sana minnettar sana hayran sen övgülerin en güzeline layıksın sen havaya hiç girmedin paraya değil duaya sevgiye talip oldun malatya halkının gönlüne girdin idol oldun insanlığın ne olduğunu gösterdin malatyanın gururu oldun.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Malatyadaki her iki üniversiteye rektör olabilecek donanımlı ve çalışkan bir insan
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (5 yıl önce)
    İsmet İnönülerin Turgut Özal Ların Şehridir Malatya. ! ! ! Abuzittinlerin Hacı Bacı ların Memleketi değildir...
    0
    0
    Yanıtla
  • BAHRİ NOKAY (5 yıl önce)
    MALATYA VE MALATYALILAR SENİNLE İFTİHAR EDYOR HOCAM YOLUN,ŞANSIN VE BAHTIN AÇIK OLSUN ALLAH YAR VE YARDIMCINI OLSUN. BEN DE HASTALARINDAN BİRİYİM. FEDAKARLIĞINI UNUTAMAM.... BAHRİ NOKAY
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan ilbegi (5 yıl önce)
    Hocam ALLAH RAZI OLSUN malatyalı sizi unutmayacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (5 yıl önce)
    Ömrümde bir kez bile yan yana gelmeyen biri olarak kıymetini bu şehir bilemedi.ama siz dışarda yine malatyalı ile hem hal olduğunuzu duyuyorum.ömrünüz uzun olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • BÜLENT (5 yıl önce)
    siz her zaman malatayalıların kalbindesiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Umarım T.Özal tıp merkezi ile olan bağını tamamen koparmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert MALATYALI (5 yıl önce)
    Allah yar ve yardımcınız olsun sayın hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Allah işini gücünü rast getirsin biz senden razıyız allah senden razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet akyüz (5 yıl önce)
    Allah yolunuzulüm açık etsin Ramazan hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • Zuhal (5 yıl önce)
    Inşallah sizi de idol olarak gören çok gençlerimiz olur.Tesekkurler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Namık (5 yıl önce)
    Hemşehrimize yaptığı hizmetlerinden dolayı minnettarız
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Allah senden razı olsun Ramazan abi. Sen memleketimizin gururusun maşaallah. Allah her daim yardımcın olsun
    0
    0
    Yanıtla