SON DAKİKA
SON DEPREMLER

28 Şubat İddianamesi Hazır...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:55:25
28 Şubat İddianamesi Hazır...
A- A+ PAYLAŞ

Post modern darbe olarak tanımlanan 28 Şubat sürecine ilişkin iddianame tamamlandı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın 1, yine dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Bir'in ise 2 numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede talep edilen ceza "ağırlaştırılmış müebbet"..

1100 SAYFALIK İDDİANAME

Çok sayıda gözaltının gerçekleştiği 11 operasyonun ardından hazırlanan iddianame, ekleriyle birlikte 1100 sayfadan oluşuyor. Bu hafta Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcıvekili Murat Esen'e sunulacak iddianamenin onaylanması halinde, dava bu suçlara bakmakla yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Habertürk'ten Cemal Doğan'ın haberine göre, iddianamede bir değişiklik olmazsa dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı "1 numaralı" sanık sıfatıyla hakim önüne çıkacak.

İDDİANAMEDEKİ TEK SİVİL

Tek sivil olarak dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün yer aldığı iddianamede, Batı Çalışma Grubu'nu (BÇG) kurduğu öne sürülen Genelkurmay Başkanı Çevik Bir'in ise 2 numaralı sanık olarak yer alması bekleniyor.

ATAMAN DA VAR

Halen emeklilerin Sincan F-Tipi Cezaevi'nde, muvazzaf subayların ise Mamak Askeri Cezaevi'nde yattığı 76'sı tutuklu toplam 100 sanıklı davanın soruşturması Nisan 2011 tarihinde başladı. 102 kişinin sorgulandığı soruşturmada, tutuklulardan Albay Mehmet Haşimoğlu tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybederken, aralarında savcılık sorgusundan sonra "adli kontrol" şartıyla bırakılan Tümgeneral Sedat Arıtürk'ün de bulunduğu emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ve emekli Albay Eser Şahan'a bir daha ulaşılamadı. İddianamede suç ve delil durumuna göre ilk sıralarda emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Teoman Koman, emekli Tümgeneral Çetin Saner, emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ile son olarak ifadeye çağrılan ve serbest bırakılan, halen görevdeki 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman'ın yer aldığı öğrenildi.

AYRI AYRI CEZA

Dönemin siyasal gelişmelerinin analizi ile başlayan iddianamede; yaşanan siyasi kriz, dönemin Cumhurbaşkan'ı Süleyman Demirel, Başbakan'ı Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile MGK kararları ve 28 Şubat'a ulaşan sürece ilişkin değerlendirmeler yer alıyor. Sanıkların ve oluşturdukları BÇG'nin bu süreçteki rolüne dikkat çekilen iddianamede, darbenin koşullarının hazırlandığı anlatılıyor.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

İddianamenin son bölümünde ise sanıkların darbe suçunu işledikleri belirtilerek, suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı eski TCK 147. madde (Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyeti'ni cebren iskat veya vazife görmekten cebren men edenlerle, bunları teşvik edenlere ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası hükmolunur) kapsamında yargılanarak ayrı ayrı cezalandırılmaları isteniyor.

ÇİLLER'DEN KAVAKÇI'YA 400 ŞİKAYET VAR

Savcı Bilgili'nin iddianamesinde 'müşteki' (şikâyetçi) sıfatıyla yer alan mağdurların başında dönemin Başbakan'ı Tansu Çiller, başörtüsü ile Meclis'e giren milletvekili Merve Kavakçı, dönemin bakanlarından Meral Akşener, Hasan Celal Güzel, Şevket Kazan ile Hasan Hüseyin Ceylan başta olmak üzere çok sayıda Refah Partili milletvekili geliyor. Sincan'da tankların yürümesine neden olarak gösterilen ünlü "Kudüs Gecesi"ni düzenleyen Refah Partili Belediye Başkanı Bekir Yıldız ile ünlü "BÇG" yapılanmasını Genelkurmay'da görevli er Kadir Sarımsak'ın yardımı ile ortaya çıkaran dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden uzaklaştırılan askerlerin de aralarında bulunduğu 400 kişilik mağdurlar listesinde ayrıca, kamuda ve özel sektörde "irticacı" olarak fişlendikleri gerekçesiyle işlerine son verilenler de yer alıyor. O tarihlerde yine fişlenenler arasında oldukları öne sürülen dönemin İstanbul Belediye Başkanı Başbakan Erdoğan ile dönemin Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürü CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun ise soruşturma safhasında "şikâyetçi " olmamaları nedeniyle müştekiler arasında yer almadıkları, ancak davanın başlamasından sonra bu yönde mahkemeye bir talepte bulunmaları halinde müşteki olabilecekleri öğrenildi.

SİVİLLERE AYRI DOSYA

Savcı Bilgili'nin bu iddianamenin mahkemece kabul edilmesi sonrası kısa süreli bir izne ayrılacağı ve ardından 28 Şubat döneminin "sivil" ayağını oluşturan bürokrat, medya, yargı ve akademisyenleri kapsayan ikinci soruşturma dosyasını açacağı öğrenildi.

RAKAMLARLA SORUŞTURMA

* 11 gözaltı dalgası

* 76 tutuklu sanık

* 100 sanık

* 1100 sayfa iddianame

* 147 TCK maddesi

* 400 mağdur

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız