SON DAKİKA
SON DEPREMLER

29 Tıp Terimi Sözlüğünden 14'ü Malatya'dan..

A- A+ PAYLAŞ

Türkçe dizinde yazılmış ilk Tıp Sözlüğü'nde 29 branşın 14'ünün sözlüğü İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin ürünü olarak ortaya çıktı. Bu arada, editörlüğünü İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD öğretim üyelerinden Prof.Dr. Cengiz Yakıncı'nın yaptığı ve 5 aydır yayında olan "www.tipterimleri.com" web sitesi, "DorukNet ve Microsoft tarafından, web ve internet teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen başarılı projelerin hak ettiği yeri bulması ve bu alanda yapılacak yatırımın özendirilmesi" amacıyla "www.altinorumcek.com" tarafından düzenlenen yarışlama, "Bilim" dalında 3'üncülük ödülü kazandı.

İNÖNÜ TIP'IN ÖNCÜLÜĞÜ..
Türkçe dizinde yazılmış ilk Tıp Sözlüğü'nün editörlüğünü Prof. Dr. Cengiz Yakıncı yapıyor.

Türkçe dizinde yazılmış ilk Tıp sözlüğü olan çalışmanın, tıp bölümlerinin bağımsız ilk sözlükleri de olduğu, örneğin Türkiye'de yayınlanan İlk Kulak Burun Boğaz Terimleri, ilk Nöroloji Terimleri, ilk Göz Hastalıkları Terimleri sözlüklerinin de bu kapsama dahil olduğu belirtiliyor.

İlk olarak 2003 yılı Ocak ayında çıkmaya başlayan Tıp Terimleri Sözlüğü'nün; Türk Dil Kurumu ile ortaklaşa hazırlanan ilk Tıp Sözlüğü olduğu da ifade edilirken, bu çalışmada Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin öğretim üyelerinin katkılarının ağırlıkta olduğu, şu ana kadar çıkan 29 Tıp bölümü sözlüğünün 14'ünün İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yazıldığı belirtiliyor.

KİMLER YAZDI?
Tıp Terimleri Sözlükleri yazan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyeleri şunlar:

1. Mikrobiyoloji Terimleri Sözlüğü: Prof. Dr. Bengül Durmaz

2. Psikiyatri Terimleri Sözlüğü: Prof. Dr. Süheyla Ünal

3. Nükleer Tıp Terimleri Sözlüğü: Yard. Doç Dr. Ersoy Kekili

4. Patoloji Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. Bülent Mızrak

5. Biyokimya Terimleri Sözlüğü: Uzm. Dr. Elif Özerol

6. Plastik-Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Terimleri Sözlüğü: Prof. Dr. Ali Gürlek

7. Göğüs Cerrahisi Terimleri Sözlüğü: Doç Dr. Ömer Soysal

8. Dermatoloji Terimleri Sözlüğü: Prof. Dr. Muammer E. Seyhan

9. Göz Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. Selim Doğanay

10. Ortopedi Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. İrfan Esenkaya

11. Toksikoloji Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. Göknur Aktay

12. Göğüs Hastalıkları Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. Münire Gökırmak

13. Çocuk Nörolojisi Terimleri Sözlüğü: Prof. Dr. Cengiz Yakıncı

14. Radyoloji Terimleri Sözlüğü: Doç. Dr. H. Muammer Karakaş.

ÖDÜLLÜ SİTENİN ÖNEMİ..
www.tipterimleri.com web sayfasının editörlüğünü yapan Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, "ödüllü" sayfanın önemini; isteyen kişilerin sözlüğe kolayca ve ücretsiz ulaşabilmeleri, okuyucudan gelen önerilerin değerlendirilip sözlüklerin daha kapsamlı bir hale getirilmesine olanak sağlanması olarak ifade ediyor.

Prof.Dr. Yakıncı, Tıp Terimleri Sözlüğü'nün her ay düzenli olarak Sendrom Dergisi'nin eki şeklinde ayda 10 bin adet basılarak dağıtıldığını, 5 aydır hizmette olan web sitesinin şu ana kadar 25 bin ilgili tarafından ziyaret edildiğini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız