SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"29 Vatandaşımız Öldü"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:35:30
A- A+ PAYLAŞ

Trafik Haftası nedeniyle Malatya’da bir tören düzenlendi. 

Malatyapark AVM’de düzenlene Trafik Haftası’nın açış konuşmasını yapan Trafik Denetleme Şubesi Eğitim Büro Amiri Serkan Ayvalı, “Geçen yıl Malatya’da 26 ölümlü, bin 138 yaralanmalı, bin 214 maddi hasarlı olmak üzere toplam 2 bin 378 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 29 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 bin 64 vatandaşımız ise yaralanmıştır" dedi.

Ayvalı, kazalarda yüzde 78 sürücü, yüzde 21 yaya ve yüzde 1 yol kusurlarının etkili olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Yine ilimizde yaygın olarak kullanılan motosiklet sürücülerinin karışmış olduğu kazalarda yüzde 18’lik bir dilimle küçümsenemeyecek boyuttadır. İlimizde meydan gelen motosiklet kazalarında kasksız olan 2 kişi hayatını kaybetmiş ve 128 kişi ise yaralanmıştır. Fatih Lisesi öğrencilerince yapılan emniyet kemeri sayımında emniyet kemeri takma oranının il merkezinde yüzde 24.5 ve il dışında ise yüzde 70 olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ve Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şevket Keskin ise yaptığı konuşma da, “700 TL asgari ücretle emekli maaşı vereceksiniz, ama 140 kilometre hızla gittiği zaman 366 TL ceza keseceksiniz. Böyle düşündüğünüz zaman, zaten 366 TL ceza kestiğiniz zaman onun viteste attığını görürüsünüz. Yıllardır bizim üzerinde durduğumuz konu şudur, eğitimi ciddi verelim, kuralları ciddi öğretelim. Tarla başında bir eğitim verirseniz, çift deprajlı arabalarla, çift frenli arabalarla direksiyonu verirseniz, o kağıt parçasını da verip sefere çıkartırsanız kazaları önlemeyemezsiniz. Eğitim vermeyeceksiniz, özel eğitim kurumlarına vereceksiniz, önüne gelen ehliyet vereceksiniz, ehliyetin son sınavının kim yaptığı belli olmayacak, ama geri tarafta radarların yazısını kaldıracaksınız, ceza keseceksiniz, bununla kazaları önleyeceksiniz. Bu mümkün değil,. Eğer kurallara uymadan, kavşağı nasıl gireceğinizi bilmeden, kırmızı ışıkta nasıl durmayacağını bilmeden, gazın yerine frene, frenin yerine gaza basan şoför yetiştirirseniz, sonucuna katlanacaksınız. Trafik ceza kesecek, jandarma ceza kesecek, Adliyeye gidecek, Adliye cezasını bir daha kesecek, adam öldürdün diye, ama adama eğitim vermedinizki. Milli Eğitim ‘e çağrıda bulunuyorum, eğitim çok önemli. Sürücü kurslarının üzerinde durun” ifadelerini kaydetti. Keskin, sürücülere ise “Sabırlı olun, saygılı olun ve sevgisini kaybetmeyin” çağrısında bulundu.

Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ise, eğitimin trafiğin düzenlenmesi ve sağlanmasında önemsedikleri konulardan birisi olduğunu ifade ederek, “Biz hiçbir zaman geçmişe bakmadık. Önümüze ve geleceğe bakıyoruz. Geçmişte bir takım hatalar olabilir, hatalı uygulamalarımız elbette olabilir. Trafik düzeni açısında hakikaten vatandaşa tam anlamıyla hitap edemeyen, vatandaşın ihtiyacını karşılayamayan uygulamalar olabilir. Bu uygulamalar da anında önümüze çıkan sorunları elbirliği çözüme yönelik çabalarımız vardır. Bu çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.

Sürücü ve öğrencilerin trafik eğitimine önem verdiklerini ve 2012 yılında 11 bin 407 kişiye, 2013 yılının ilk 4 ayında ise 5 bin 237 kişiye eğitim verdiklerini anlatan Aygün, “Trafik kazalarında hayata tutunmanın bir tek yolu var. Oda emniyet kemeri takmaktır. Bizler denetleyenler olarak emniyet kemeri takıyoruz. Bende vatandaşlarımızın emniyet kemerini takmalarını prensip haline getirmelerini istiyorum” diye konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, “Trafik denildiği zaman hep aklımıza kaza ve bela geliyor. Bugün terörün boyutlarını kat kat aşmış kazaları ile bir sürü insanımız telef olmakta. Dileğimiz sürücülerin biraz daha kurallara dikkat ederek, kazalara neden olmamalarıdır” dedi.

Vali Yardımcısı Abdullah Öztoprak ise, “Trafik bizim Türkiye’de çok büyük bir riskimiz. Biz toplum olarak, devlet olarak taşımacılıkta karayolunu tercih etmişiz. Yolcularımızın yüzde 96’sını karayolu ile taşıyoruz, yük taşımacılığının da yine yüzde 82’sini karayolu ile yapıyoruz. Önemli bir risk alıyoruz. Diğer vasıtaları tercih etmemişiz. Ama maalesef bu riski iyi yönetememişiz. Çünük iyi yönetmiş olsaydı, her yıl 10 binlerce insanımızı kazalarda kaybetmiş olmazdık” diye konuştu.

Törende Trafik Haftası nedeniyle düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir dalındaki yarışmalarda derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Törende Yılın Trafik Polis Memuru olarak Seval Fidan’a, Yılın Taksi Şoförü olarak İbrahim Kayaş’a, Yılın MOTAŞ şoförü olarak Hasan Güler’e, Yılın Minibüs Şoförü olarak Bekir Aydoğan’a, plaket ve altın verildi.

Törene Vali Yardımcısı Abdullah Öztoprak, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

Trafik Haftası nedeniyle kurum ve kuruluşlarca da stant açılarak eğitim amaçlı broşür dağıtıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız