SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'de 21'inci Kemik İliği Nakli Afgan Ojran'a

0
Güncellendi - 2019-04-09 21:05:07
TÖTM'de 21'inci Kemik İliği Nakli Afgan Ojran'a
A- A+ PAYLAŞ

Pediyatri Kemik İliği Nakli Servisi 21.naklini Afganistanlı çocuğa yaptı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Pediyatri Kemik İliği Nakli Servisi 1,5 yıl içerisinde 21'inci naklini gerçekleştirdi. Son olarak 5 yaşındaki Afgan Ojran Arab'a, ağabeyinden alınan kök hücreyle ilik nakli yapıldı. Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Arzu Akyay, Pediyatri Kemik İliği Nakli Servisi olarak iyi bir ekiple, kaliteli hizmet verdiklerini ifade etti.

Turgut Özal Tıp Merkezi, 2017 yılı Kasım ayında başladığı Çocuk Kemik İliği Nakli’nde başarılı sonuçlar alıyor. 1,5 yıl içerisinde 21 nakil yapan servis, daha önceden gerçekleştirilen 19 nakilde yüzde yüz başarı sağladı. Nakilleri yeni tamamlanan iki çocuk hastanın ise tedavileri başarılı bir şekilde yürütülüyor.

21'İNCİ NAKİL AFGAN OJRAN'A YAPILDI

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Pediyatri Kemik İliği'nde tek merkez olan Turgut Özal Tıp Merkezi Pediyatri Kemik İliği Nakli Servisi, son olarak 5 yaşındaki Afganistanlı Ojran Arab'a kemik iliği naklini gerçekleştirdi. Talasemi majör hastası olan Ojran, tedavi olmak amacıyla 3 yıl önce imkanları kısıtlı olan ülkesinden Türkiye'ye geldi. Ojran, ağabeyi Safiullah Arab'dan alınan kök hücreyle kemik iliği nakli oldu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Arzu Akyay, 5 yaşındaki Afgan Ojran Arab'ın 3 yıl önce ülkesinde yeterli tedavi alamadığı için Türkiye'ye geldiklerini kaydederek, "Kardeşi uyumlu çıktı. 1,5 yıl önce açtığımız servisimizde, Ojran ile birlikte 21'inci naklimizi yaptık" dedi.

"DOĞU'DA AZ MERKEZ VAR, BİZ BUNLARDAN BİRİYİZ"

Akyay, Pediyatri Kemik İliği Nakli'nin Türkiye'nin batısında yoğun olarak gerçekleştirildiğini ancak doğusunda oldukça az merkezin bulunduğunu, Turgut Özal Tıp Merkezi Pediyatri Kemik İliği Nakli Servisi'nin de bunlardan bir tanesi olduğunu ifade etti.

Çok kardeşi olan hastalarda donör bulma işlemenin çok kısa sürede tamamlanabildiğine dikkat çeken Akyay, "Bir ay içerisinde kardeş vericisi varsa bulup, işlemlerimizi hızlıca gerçekleştirebiliyoruz. Ojran Arab'ta da böyle oldu ama akraba dışında nakillerin bulunması 2 ila 6 ay arası sürebiliyor. Ojran Arab için işler biraz hızlı yürüdü" diye konuştu.

Akyay, donör bulunmasının ardından yaptıkları işlemle ilgili şu bilgileri verdi: "Verici bulunduktan sonra yaklaşık bir ay içerisinde çocukla vericinin testlerini yapıyoruz ve uyumluluklarına bakıyoruz. Hastalık durumlarına bakıyoruz, ona göre testlerini yaptıktan sonra her şey yolundaysa ünitemize yatırıyoruz. Daha sonraki süreçte 8-9 günlük hazırlama rejimlerimiz var, onları veriyoruz. Sonrada nakli gerçekleştiriyoruz. Nakilden sonra 30-35 gün servisimizde yatıyorlar ve ardından taburcu ediyoruz. Toplam süreç ön hazırlıklar ve nakille 45 günlük bir süreci kapsıyor."

Ojran Arab'ın talasemi majör yani ağır Akdeniz anemisine sahip bir hasta olduğunu kaydeden Akyay, "Uyumlu olan ağabeyinden kemik iliğini topladık, hastamıza kateterinden taktık ve damar yolundan gönderiyoruz. Bunun için ameliyat ya da ekstra bir işleme gerek yok. Aynı kan verir gibi kök hücremizi de bu şekilde veriyoruz. Daha sonra iki haftalık bir süreç var, bu hücrelerin dolaşıp, kemik iliğindeki kendi yuvalarına oturması ve yeni kemik iliği üretmesi dönemine geçmesini bekleyeceğiz" dedi.

Akyay, kemik iliği naklinde verici olmanın önemine de dikkat çekerek, "Ne kadar çok kişi gönüllü verici olursa, akraba dışı vericilerden de nakil yapılabiliyor. Bir insanın hayatını tamamen değiştirip, kronik ağır hastalığından kurtulabilmesine vesile olabilmektedirler. Donör, eğer kemik iliği kolundan toplanıyorsa, yetişkin bir insansa aynı gün içerisinde işine dönebiliyor. Kemik iliğinden toplandığı takdirde de çok ağrıları olmuyor ama ağrı kesici veriyoruz, bir gün gözlem için hastanede tutuyoruz ve ertesi gün normal hayatlarına devam ediyorlar. Aynı kan verme işlemi gibi kemik iliği de kendisini yeniliyor" dedi.

SURİYELİ ÖMER'E KÖK HÜCRE NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Pediatri Kemik İliği Servisi'nde 9 yaşındaki Suriyeli Merve Ömer'e de 14 Mart'ta allojenik kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Suriye'den Türkiye'ye gelen Ömer ailesi 2 yıldır Malatya'da ikamet ediyor. Ömer ailesinin 9 yaşındaki talasemi majör hastası olan kızları Merve Ömer'e kız kardeşi Nesrin Ömer’den alınan kök hücreyle kemik iliği nakli gerçekleştirildi.

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Pediatri Kemik İliği Nakli Servisi Koordinatörü Derya Üstündağ, "Merve Ömer 9 yaşında Suriyeli hasta. 14 Mart'ta kemik iliği nakli yaptık. Nakli kız kardeşi Nesrin Ömer'den gerçekleştirdik. Şuan 24'üncü günü ve yavaş yavaş kök hücreleri çıkmaya başladı" dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız