SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3 Aralık Engelliler Günü

A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Malatya Valiliği ile Engelliler Konseyi tarafından etkinlikler yapılacak.

09.00'da Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şubesi'nde toplanılacağı, saat 09.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulacağı, daha sonra sırasıyla Vali Doç.Dr. Ulvi Saran ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın makamlarında ziyaret edileceği bildirildi.

DERNEK BAŞKANININ AÇIKLAMASI..
TSD Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, taleplerini dile getirip, "Onaylanmış uluslararası hukuk belgelerini temel alan ayrımcılık konusunda yeni bir yasa hemen çıkarılmalıdır.

Ulaşım araçları, kamuya açık tüm binalar, alanlar için bütün icracı bakanlıklar, yerel yönetimler bütçelerinde pay ayırmalı, uygulamaya dönük, stratejik planlar gibi, belgelerde bunlar belirtilmelidir.

Erişilebilirlik konusundaki düzenlemeleri yerine getirmeyen kamu görevlileri, yerel yöneticiler hakkında (tazminat dahil) cezai hükümler ya ilgili yasaların içine ya da Türk Ceza Yasası'na konulmalıdır.

Sağlık Kurulu Rapor yönetmeliği mutlaka değiştirilmeli ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu kaldırılarak vergi indirimi sağlık kurulu raporlarındaki oranlara göre verilmelidir.

Zihinsel engellilerin beden sağlığının korunması için gerekli olan beden eğitimi dersleriyle ilgili düzenleme eski haline getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

"Trafik kazaları nedeniyle engelli olan vatandaşlarımızın sağlık ve yaşım kalitelerinin korunması için SGK'nun koyduğu ve yasayı yanlış yorumlayan uygulamasına son verilmelidir.

Sağlık Uygulama Tebliği ile teşhis, tedavi, ameliyat, yatarak tedavi, engellilerin yaşamlarını sürdürmeleri için zorunlu olan ortez, protezlerden istenen katkı payları kaldırılmalı ve kaliteli ürünlerin alımına olanak sağlanmalıdır.

Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde, seçme hakkımızı her hangi bir yönlendirme ve baskı altında kalmadan özgür irademizle kullanabilmemiz için oy pusulaları görme engellilerin de okuyabileceği formlarda düzenlenmelidir" diyen Koyun, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Engellilere verilen aylık ve evde bakım destekleri
mutlaka artırılmalı, evde bakım yardımı verilen ailelere psikolojik danışmanlık, geçici bakım yurdu desteği verilmelidir.

Büyük kısmı boş tutulan kamudaki engelli kadrolarının doldurulması için çalışmalar hızlandırılmalı, daha etkin, pratik, adil ve liyakate dayalı bir alım süreci uygulanmalıdır."

MESAJLAR..
Bu arada AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak yayınladığı mesajda, "Özürlü vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve tüm hizmetlerden ve haklardan eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamak, insanlık borcumuzun yanısıra, çağdaş toplum ve devlet olmanın da en önemli gereklerindendir.Bu anlamlı günün bizlere hatırlattığı en önemli yan, engelli vatandaşlarımızın bir gün değil her gün hatırlanması gerekliliğidir.AK Parti iktidarıyla Türkiye'de bugün engelli vatandaşlarımız için yapılan çalışmalar eski dönemlerle kıyaslanamayacak boyutlardadır. 2005 yılında yürürlüğe giren Özürlüler Kanunu bu anlamda önemli bir adımdır. Bu kanun, ülkemizde 1400'den fazla maddeden oluşan bir Özürlülük Hukuku alanını oluşturmaktadır. Kanun, özürlülerin karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele edilmesi, alınacak kararlar ve verilecek hizmetlerde özürlünün, ailesinin ve gönüllü kuruluşların katılımcı olmasının sağlanması ve özürlüye sunulacak hizmetlerde aile bütünlüğünün korunması ilkelerini esas almaktadır. Bununla birlikte hükümetimiz özürlü haklarında devrim niteliğinde bir adım atmış, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin İhtiyari Protokolü'nü imzalamıştır."dedi.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan belediye başkanı Ahmet Çakır da şöyle dedi:

"Yaşamlarında pek çok zorluklarla karşılaşan engelli kardeşlerimiz, hizmette öncelikli olması ve her alanda desteklenmesi gerekir.Hükümetimiz tarafından son yıllarda engellilere yönelik olumlu düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeye, kamu kurum ve kuruluşlar ile bireylerin uygulama alanında destek vererek, katkı sunmaları gerekmektedir. Engellilere sözde değil, yapılacak icraatlarla destek olunmalıdır.

Engelli vatandaşlarımızın hayatlarının kolaylaşmasına destek olan Belediyemiz, engellilere yönelik birçok hizmet ve uygulamalar gerçekleştirmiştir. Kaldırım ve cadde düzenleme çalışmaları ile hazırlanan projelerimizde engelli kardeşlerimiz daima dikkate alınmaktadır. Engelliler için dizayn edilen 2 adet minibüs engelli kardeşlerimizin hizmetine sunulurken, alınan 34 adet yeni otobüsün engellilere uyumlu olması, engellilerin ulaşım sorununu da önemli ölçüde çözmüştür. Şehit Hasan Hüseyin Sadık Engelliler Merkezi’nde, engellilere yönelik birçok meslek edinme kurslarının yanısıra sosyal ve kültürel etkinliklerle katkı sunulurken, bundan sonra da engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı hizmet ve uygulamalar devam edecektir.

Amacımız, engelli kardeşlerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirerek, çalışan, üreten ve yönetime katılan bireyler olarak topluma kazandırılmasıdır.

Engelli kardeşlerimizin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, mutluluk ve huzur içerisinde, kolay bir yaşam geçirmelerini diliyorum.”

CHP İl Başkanı Veli Ağbaba'nın mesajı ise şöyle:

"3 Aralık günü ülkemizde olduğu gibi, bütün dünyada engelliler günü olarak biliniyor.

O gün engelli kardeşlerimizin sorunları değerlendiriliyor.

Engelli yurttaşlarımızda sorunlarına çözüm, dertlerine deva arıyorlar.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda kararlıyız ve her zaman engelli yurttaşlarımızla birlikte olacağız.

CHP iktidarında da sorunlarını çözeceğiz.

Dünya Sağlık Örgütü 2008 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık bir milyar özel ilgiye muhtaç engelli var.

Ne yazık ki ülkemizle ilgili elimizde yeni veri yok. 2002 yılı itibariyle yaklaşık 8,5 milyon insanımızın engelli olduğu kayıtlı.

Ama bu rakam tam anlamı ile gerçeği yansıtmıyor. Çok daha fazla engelli kardeşimiz sorunlarıyla boğuşuyor. Hem kendileri, hem aileleri çaresizlik içinde, ilgi, katkı, destek bekliyor.

Hepimiz biliyoruz ki , engelli olmak sadece bireysel, kişiyi tek başına ilgilendiren bir sorun değildir.

Engelli olmak aileyi de , yakın çevresini de her açıdan çok ciddi etkiliyor, yoruyor, yıpratıyor, bunaltıyor.

Yine biliyoruz ki, engelliler de farklı farklıdır.

Ortopedik, görme, işitme, dil, zihinsel engelli vb. yanında, sürekli hastalık sahibi engelli gurupları da vardır.

Her bir gurubun ihtiyaçları da , eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, rehabilitasyon ve bakım gibi konularda karşılaşılan sorunlar da farklı farklıdır.

Hepimiz yakın veya uzak çevremize baktığımızda görüyoruz ki, Türkiyemizin her sorunu gibi , engelli kardeşlerimizin sorunları da AKP iktidarı döneminde artmıştır, ağırlaşmıştır.

Ne yazık ki , temel insan haklarına saygılı, fırsat eşitliğine dayalı, her türlü ayrımcılıktan uzak, engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımlarını sağlamaya yönelik politikalar üretilememiştir.

Kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerdeki temel anlayış ve yaklaşım “ yapmış olmak için yapma” nın ötesine geçememiştir.

5378 sayılı “ Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ” 07.07.2005 tarihinde çıkartılmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak o süreçte engelli vatandaşlarımızla ilgili yasanın çıkarılması için , konunun gündemde tutulması , Meclis Komisyonlarında ve TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında elimizden geleni yaptık, en büyük katkıyı verdik.

Yasa çıktı, ancak uygulanmasında sorun üstüne sorun yaşandı.

Dün ne yapılıyorsa bu gün de o yapıldı.

Engelliler camiasında büyük sevinç yaratan yasanın getirdikleri kısmen kağıt üzerinde kaldı, uygulamada hayata geçirelemedi.

Yasada açık hüküm olmasına rağmen , özel sektörde % 3, kamuda % 4 engelli çalıştırma hükmü uygulamadı.

Bu gün için kamuda engelli kardeşlerimizin hakkı olan 50 binden fazla memur ve işçi kadrosu boş tutulmaktadır.

Öte yandan, 2006 yılında çıkartılan “ Sağlık Raporu Yönetmenliği ” nin yarattığı kargaşa nedeniyle engelliler , eğitim, sağlık, ulaşım, emeklilik , sosyal yardım sağlanması , diş tedavisi, araç alımı vb. konularında büyük sıkıntı ve mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Bu gerçekler gösteriyor ki , engellilere ilişkin bir çok temel sorun AKP iktidarı döneminde çözülmemiştir, çözülememiştir.

Biz söz veriyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi İktidarında, engelli kardeşlerimiz toplumda herkesin sahip olduğu haklara eşitlik temelinde sahip olacak, sorunlarını onların örgütleriyle el ele vererek, konuşarak, danışarak planlı ve programlı bir çalışmayla çözecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında devlet engelli yurttaşını yalnız ve sahipsiz bırakmayacak, hiçbir anne ve baba “ şayet ben ölürsem çocuğumun durumu ne olacak ” diye tasalanmayacaktır.

Sultan Süleyman’a kalmayan bu dünyada pervasız, hukuksuz, çözümsüz AKP iktidarına da kalmayacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisinin İl Başkanı olarak diyorum ki, tüm olumsuzluklara rağmen bizler el ele verdikçe, çalıştıkça, AKP’nin ortadan kaldırdığı Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti yeniden küllerinden doğacak ve CHP iktidarında engellilerin sorunları dahil olmak üzere Türkiye’nin çözülmemiş hiçbir sorunu kalmayacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız