SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'3 Ay Geciktirildi' İddiası

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’ndeki imar yolsuzluğunun bir başka boyutu daha ortaya çıktı.

İmar yolsuzluğun kapsamındaki dosyalara ait inşaatların, yolsuzluğa ilişkin belge ve bilgilerin ortaya çıkmasından hemen sonra mühürlenmesi gerekirken Malatya Belediyesi’nin bu inşaatları 3 ay gecikmeli olarak 1 Şubat 2010’da mühürlediği öğrenildi.

Malatya Belediyesi’ndeki imar yolsuzluğunun ortaya çıkarıldığı 2 Kasım 2009 tarihinden sonra soruşturmaya konu olan dosyalar 10 gün sonra yargıya intikal etti. İddialara göre, bu dosyaların içeriğine karşılık gelen inşaatların bu süre içinde belediye yetkilileri tarafından mühürlenmesi gerekirken, belediye içindeki görünmez bir el mühürlemeyi 3 ay geciktirerek bu inşaatların yapımına devam edilmesini sağladı.

Usulsüz işlemler ve sahte evraklarla haksız kazanç sağlandığı iddia edilen inşaatlarda mühürleme işleminin 3 ay geciktirilmesinin belediye yönetimi tarafından sağlandığı iddia edilirken bu konudaki sorulara yanıt veren İmar Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu dosyaların 14 Aralık 2009 tarihinde müdürlüğe intikal ettiğini belirterek “Dolayısıyla o tarihe kadar işlem yapamadık.”diyor. Aynı yetkililer, “Dosyanın geldiği günlerde görevden alınan müdürün yerine de yeni atama yapılmıştı. Dosyaları incelememiz için verilen 1 aylık yasal süre yetişmediği için belediye başkanından 1 aylık ek süre istedik ve incelememizi 2010 Ocak ayı sonunda bitirerek 1 Şubat tarihinde söz konusu inşaatları mühürledik” sözleri ile gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürüyor.

İmar Komisyonu Üyelerinin Savunması

İnşaatların mühürlenmesindeki 3 aylık gecikme konusunda görüşlerine başvurulan Malatya Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nun bazı üyeleri ise “Biz dosyadaki incelemelerimizi Aralık ayı başlarında bitirerek başkanlık makamına gönderdik. Gecikmenin bizden kaynaklandığını sanmıyoruz. Belki yazışmalarda kullanılan dil konusunda bazı gecikmeler yaşanmıştır ama o da bu kadar uzun sürmez. Gecikme kesinlikle bizden kaynaklı değil’ dediler.

İmar Müdürlüğü ve İmar Komisyonu 3 aylık gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığı savunmasını yaparken, inşaatların mühürlenmesi talimatını vermesi gereken Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın 1 Şubat 2010 tarihine kadar sessiz kalması ve inşaatların usulsüz biçimde yapımına devam edilmesine göz yumması Çakır’ın eskiden ortağı olduğu inşaatın da soruşturma kapsamında olması nedeniyle eleştiri konusu oluyor.

Valilik de Sorumlu Ama…

Bu arada imar yasasına aykırı ve usulsüz olarak yapılan inşaat faaliyetlerine karşı Malatya Belediyesi kadar Malatya Valiliği’nin de sorumluluğu bulunuyor.

3194 Sayılı İmar Yasası’nın 32. Maddesi’nde bu tür inşaatlar için uygulanacak müeyyideler konusunda belediye yönetiminin yanı sıra valilikleri de yetkilendiriyor ve müeyyidelerin uygulanmasında sorumlu makam olarak gösteriyor.

Malatya Valiliği’nin İmar Yasası’nın bu açık hükmüne karşın imar yolsuzluğuna konu olan inşaatlar hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapmadığı biliniyor.

Yasa Ne Diyor?

3194 Sayılı İmar Kanunu 32. Maddesinde Ruhsatsız veya Ruhsat Eklerine Aykırı Olarak başlanan yapılar hakkında şu müeyyideler öngörülüyor:

Madde 32: Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce(...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.
Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonucu anlaşılırsa, mühür belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız