SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"3 Fidanı Anıyoruz"

0
Güncellendi - 2018-05-06 19:35:07
A- A+ PAYLAŞ

6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 46. yıldönümü dolayısıyla anma açıklamaları yapıldı.

CHP GENÇLİK KOLLARI..

CHP Malatya İl Gençlik Kolları Başkanı İsmet Şahin, idamların yıldönümü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

"Bizler Türkiye tarihine büyük bir kara leke olarak düşen 6 Mayıs 1972 yılında fikirleri yüzünden idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı, üç devrimci genci, üç fidanı hatırlıyor ve anıyoruz.

Biliyoruz ki, Türkiye'nin yakın tarihi faili meçhuller ve cinayetler ile doludur. Üniversite bahçesinde hak arama mücadelesinde polis kurşunu ile katledilen Turan Emeksiz’den, 10 Ekim 2015’te Ankara Barış Mitinginde 12’si Malatya’dan 102 yoldaşımızı yitirdik.

Turan Emeksiz'e sıkılan ilk kurşundan, 10 Ekim 2015 Ankara Barış Mitingindeki katliama kadar onlarca genç öldürülmüş; vicdanını yitirmemiş tüm vatandaşları gözyaşları dinmemiştir. Yaşanan cinayetlerin en korkutucu olaylarından biri ise hukukun eli ile devlet tarafından yapılan Anayasal düzeni yıkmaya kastetmek iftirası ile idam edilen üç fidanın; yani Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan cinayetidir. Halbuki bu gençler anayasal düzeni yıkmak bir kenara dönemin anayasasının uygulanmaması ve anayasada var olan hakların kullandırılmamasının eleştirmektedirler.

Bu gençler ülkede hak ve özgürlüklerden yana faşizmin karşısında olan gençlerdir. Vietnam’da, Filistin’de, Ortadoğu'da ve Dünyanın her yerinde kendi ekonomik çıkarları için savaş çıkaran, kan döken, dünyayı kan gölüne çeviren emperyalizme karşı mücadele eden gençlerdir. Emperyalist Amerika'nın 6. Filosuna karşı yaptıkları eylem Filistin halkının ve emperyalizm tarafından toprakları kan gölüne getirilen tüm halkların yanında olmak adına yapılmış bir eylemdir.

Yaptıkları on büyük eylemlerden biriside Samsun’dan Ankara’ya gerçekleştirdikleri “Mustafa Kemal Yürüyüşüdür.” Bu yürüyüş Tam Bağımsız Türkiye yürüyüşüdür. Sivas Kongresinde alınan karar ile Manda ve Himaye fikrini kabul etmeyen ve bağımsızlık için, kurtuluş savaşını başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ü örnek alarak Tam Bağımsız Türkiye ideali için yaptıkları eylemdir.

Bu fikirleri ve uğruna gerçekleştirdikleri eylemler ile Deniz, Yusuf ve Hüseyin ve onların yoldaşları 68 Kuşağı Gençleri; tarihimizin yüz akları ve bizlerin kahramanlarıdır. O onurlu genç Deniz Gezmiş Tam Bağımsız Türkiye idealine bir armağandır. Asıldığında 24 yaşında olan Deniz şu sözleri söylemiştir “Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye'nin Bağımsızlığına armağan etmekten Onur duyuyorum.”

Bu üç fidanın idam edenlerin güçleri fikirlerini yok etmeye yetmemiştir. Bizler Cumhuriyet Halk Partili gençler dün olduğu gibi bugün, bugün olduğu gibi yarında Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda, Denizlerin izinde Faşizme ve Emperyalizme olan yürüyüşümüze devam edeceğiz."

EĞİTİM-İŞ..

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş'ın açıklaması da şöyle:

"6 Mayıs 1972 günü Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş, Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nin verdiği kararı Meclis’in onaylamasıyla idam edilmiştir. Geçmişimizdeki bu kara günü vicdanımız sızlayarak hatırlarken, Deniz’ler, halkın yüreğinde adeta parlayan birer yıldıza dönüşmüşlerdir. İdama bile hiç korkmadan, başı dik, onurlu ve yiğitçe giderken son sözleri, bağımsızlık ve kardeşlik olmuştur.

Son nefeslerinde dahi “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi” diyen "Tam Bağımsız Türkiye" şiarını belleklere kazıyan, 68'in devrimci gençlik liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı, idam edilişlerinin 46. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Marshall ve Truman yardımları, NATO ve ABD’nin askeri üsleriyle gerek ekonomik gerekse askeri alanda emperyalizmin kıskacına alınan Türkiye’de, dünyadaki antiemperyalist dalgaya paralel olarak yükselen devrimci-bağımsızlıkçı hareketi yok etmek için tertiplenen 12 Mart faşizminin askeri mahkemelerinde yargıladığı Üç Fidan, 6 Mayıs sabahı idam edildiler. Bu üç delikanlının idama götürülürken gecenin sessizliğini yırtan “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” haykırışı dün olduğu gibi bugün de emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin korkulu rüyası olmuştur.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları “Tam Bağımsız Türkiye” inancını Mustafa Kemal Atatürk’ten, Cumhuriyet devriminden almışlardır. “Biz bağımsızlık istiyoruz dediğimiz zaman, tam bağımsızlık istediğimizi herkesin anlaması gerekir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gittiğini Deniz Gezmiş yargılaması sırasında da şu sözleriyle açıklamıştır: “ Bu memlekette Mustafa Kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar da bizleriz. 35 milyon metrekare vatan toprakları işgal altındayken, bizim milli bütünlüğü bozmakla suçlanmamız gülünçtür.”

Türkiye bugün Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının önemini daha iyi anlamaktadır.

O günden bugüne kadar geçen süre içinde, Deniz Gezmiş ve arkadaşları, unutulmak bir yana, onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldiler. Çünkü Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu durum ve bunun karşısındaki çaresizlik, bu sürece daha en başında direnen devrimci gençlik hareketini ve onun önderlerini daha da değerli kılmaktadır.

Denizlerin idamının ne anlama geldiği bugün Türkiye’de daha da anlam kazanıyor. Devrimci gençlik hareketinin o dönemde istediği: Emperyalistlerin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen bir Türkiye’dir. Yani “Tam Bağımsız ve Demokratik Türkiye”. Denizlerin idam kararıyla aslında idam fetvası verilen “Bağımsız Türkiye Özlemi”dir.

Eğitim-İş, darağaçlarındaki son soluklarında bile “Tam bağımsız Türkiye” diye haykıran üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk gün sıcaklığında yüreklerde, bilinçlerde ve vicdanlarda yaşatmaya devam edecektir. Onların sevdası bizim sevdamızdır. Denizler’ i unutmayacağız, Denizler ve onların temsil ettiği değerler daima bizlere yol gösterecek.

YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE !!!"

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • bilgehan (5 yıl önce)
    idam kararının meclis oylamasında chp oyları ile asıldılar . ikincisi okudukları üniversitede yaptıkları tek sey mescid önünde bekleyip içeri girilmesine engel olmaktı ..yinede asılmalarını gerektirecek bir durum yokdu ama demekki chp böyle uygun görmüş söylediklerinize sizde inanmıyorsunuz ama tutunacak dal lazım sizede
    0
    0
    Yanıtla
  • bilgehan (5 yıl önce)
    chp oyları ile asıldılar chp liler tarafından anılıyorlar cok garip
    0
    0
    Yanıtla
  • chp oyları mı,darbeden haberin olmadı galiba o dönem senin,1971 de darbe sonrası ne chp sinden bahsediyorsun,Amerikanın her türlü baskısına baş kaldırdıkları için amerika tarafından düğmeye basıldı,filistin kurtuluş örgütü ile israile karşı silahlı olarak savaşmış,türkiyede de amerikan bayrağı yakan üç kişinin parti oylamasıyla asıldığını mı sanıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bugun yaşadalardı yine filistinin yanında israile karşı savaşırlardı. oysa içimizde İsrail'in Filistin halkına yaptığı katliama sessız kalanlar var.
    0
    0
    Yanıtla