SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3. Film Festivali Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:32:15
3. Film Festivali Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği’nin koordinatörlüğünde Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı üzerinden organize edilen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 3.’sü gece yapılan açılış töreni ile başladı. 

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde kırmızı halı geçidi ile başlayan festivalin açılış töreninde Türk Sineması’nın duayen isimlerinden sinema oyuncuları Türkan Şoray, Kadir İnanır ve film yapımcısı Türker İnanoğlu’na Onur Ödülü verilirken, Mahmut Hoca tiplemesi ile sinemaseverlerin gönlünde taht kuran sinema sanatçısı Münir Özkul Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü. 

Gecenin en coşkulu ve duygusal sahnesi Hababam Sınıfı filmlerinin oyuncularının toplu halde sahneye çıkarak bu filmlerin unutulmaz oyuncusu Halit Akçatepe’yi omuzlara taşımasıydı.  Gecenin sonunda ise İlhan Şeşen konseri vardı. 

Sinema Genel Müdür Yardımcısı Atlıhan: "MUFF’a Destek Olmaya Devam Edeceğiz"

Oyuncular Akasya Aslıtürkmen ve Serhat Kılıç’ın sunduğu Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış gecesi töreni, festival için Malatya’ya gelen çok sayıda sanatçının kırmızı halı geçidi ile başladı. Özellikle Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Hababam Sınıfı oyuncuları kırmızı halı geçişi sırasında kongre ve kültür merkezi önünde toplanan az sayıdaki sinemaseverlerin sevgi ve ilgisiyle karşılandı. 

A Haber’in canlı olarak yayınladığı açılış törenine Vali Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, üst düzey yargı temsilcileri, TSO Başkanı Hasan Erkoç, çok sayıda sanatçı, yapımcı, yönetmen, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Prof. Dr. Selma Karatepe, GSF ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, CHP Merkez İlçe Başkanı Abdulvahap Ayzabar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.  

Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. Bu yıl Ortadoğu ve Barış temasını işleyecek olan festivalin açılış töreninde ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sektörün diğer aktörleri ile birlikte Türk sinemasının on yıl öncesinden çok daha ileri bir noktaya taşındığını vurgulayan Atlıhan, “ Sinemamızda bir yılda 1 milyon 950 bin olan seyirci sayısını 43 milyona çıkardık. Daha önce Türkiye’de yılda 10-15 film yapılırken bugün Türk sinema sektörü yılda 60-70 film üretmeye başladı” dedi. 

Türk yapımlarının nitelikli uluslararası festivallerden ödüllerle dönmeye başladığını hatırlatan Ali Atlıhan, bakanlık olarak sinema sektörüne büyük destek verdiklerini, bu bağlamda Malatya Uluslararası Film Festivali’ne de başladığı yıldan itibaren destek olduklarını, bundan sonra da festivalin yanında olacaklarını kaydetti. 

Belediye Başkanı Çakır: Kültürümüzü Sinemanın Dili İle Tanıtabiliriz 

Törende daha sonra Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuştu. Sinemanın oluşturduğu evrensel dilin kültür taşıyıcısı ve kültürlerarası ilişki bağlamında çok önemli bir işleve sahip olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Film Festivali’nin de Türkiye’nin sanatsal arenadaki mesaj taşıyıcısı olmak yolunda ilerlediğini kaydetti. 

Malatya’nın sosyo-ekonomik anlamda hızla geliştiğini, modern şehircilik anlayışı ile hizmet üretildiğini ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Çakır “Malatya gelişimini sadece maddi temellere dayandırmıyor. Binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihsel mirası, yetiştirdiği siyaset ve sanat insanları ile Malatya köklü bir kültür zenginliğine sahiptir. Bu anlamda artık büyükşehir olan Malatya sinema, tiyatro, müzik ve diğer sanatsal alanlarda da hızla gelişmektedir. Malatya Uluslararası Film Festivali de şehrin ileriye taşınmasında büyük bir role sahip olarak modern şehirciliğin sanatsal boyutunu tamamlamaktadır” diye konuştu. 

MUFF’nin geleceğinden ve geleneksel bir festival olacağından umutlu olduğunu belirten Ahmet Çakır, “Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ı, Kadir İnanır abimizi, gönlümüzde taht kuran Hababam Sınıfı oyuncularını Malatya’da görmekten ve ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Vali Vasip Şahin: Halk Sahip Çıkarsa Festival Devam Eder 

MUFF açılış gecesinin son konuşmacısı MUFF Onursal Başkanı da olan Vali Vasip Şahin’di. Konuşmasında sanatın gündelik hayatın insanı sıradanlaştırmasına karşı insanlığın ortak bilinci olduğuna vurgu yapan Vali Şahin, sinemanın da sıradanlığın dayanılmazlığına karşı üretilmiş bir direnç noktası olduğunu söyledi.

MUFF’nin kısa sürede Türkiye’nin sanat gündeminde hak ettiği yere ulaştığını belirten Vali Şahin daha sonra şöyle konuştu: “Kısa sürede kaydedilen bu başarıda Malatya’nın tarihi birikimin yanı sıra sosyal kültürel ve ekonomik alanda ciddi bir gelişim ivmesini yakalamış olmasının katkısı büyüktür. Sanatın her dalında olduğu gibi senama alanında da talepkar olan haklımızın bu desteği itici güç olmuştur. MUFF bu başarısı, bütün bunların yanı sıra ortaya koyduğu özgün karakteri ile varlığını pekiştiren Türk Sineması’nın dinamizmi ile de doğru orantılıdır” 

MUFF’nin küresel egemen siyasi ve ekonomik yapı karşısında bağımsız sinemaya destek verdiğini ifade eden Şahin, festivalin bu yönüyle bağımsız sinemanın gelişmesi yolunda önemli bir misyon üstlendiğini belirtti. 

Konuşmasının son bölümünde Malatya Film Festivali’nin Malatya halkıyla bütünleşmesinin önemine dikkat çeken Vali Şahin, festivalin devam etmesi ve geleneksel bir karakter kazanmasının halkın festivale sahip çıkmasına bağlı olduğunu söyledi.

Bu konuşmalardan sonra MUFF’da Kısa Film, Uluslar arası Uzun Metraj ve Ulusal Uzun Metraj kategorilerinde yarışacak filmleri tanıtan gösterimler yapıldı. 

ONUR ÖDÜLLERİ COŞKUSU 

Açılış gecesinin en coşkulu sahneleri onur ödüllerinin verildiği bölümde yaşandı. 

MUFF’nin bu yılki Yaşam Boyu Onu Ödülü Hababam Sınıfı serisinin unutulmaz karakteri Münir Özkul’a verilirken, onur ödülleri Türk Sineması’nın duayen isimlerinden Türkan Şoray, Kadir İnanır ve yaşamını sinema ve TV filmleri yapımcısı Türker İnanoğlu’na verildi. 

Yıllar sonra Malatya’da buluşan Hababam Sınıfı oyuncuları da ustaları Münir Özkul’un ödülü için sahneye çıktılar. 

Türker İnanoğlu: Kemal Sunal Salonu’nda Ödül Almak Büyük Onur 

MUFF’nin ilk onur ödülü yaşamını film yapımcılığına adayan Türker İnanoğlu’na verildi. Ödülünü MUFF Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Juri Başkanı Biket İlhan’ın elinden alan Türker İnanoğlu yaptığı kısa konuşmada Kemal Sunal’ın memleketi Malatya’da sanatçının adını taşıyan bir salonda onur ödülü almanın büyük mutluluk olduğunu söyledi. 

Türker İnanoğlu “55 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yüzlerce film, binlerce bölüm TV dizisi yaptım. Ama bu mikrofonda, sizin karşınızda heyecanlanmamayı öğrenemedim. Kemal Sunal salonunda olmaktan, Malatya’da olmaktan, sizin karşınızda olmaktan çok mutluyum. Çok heyecanlıyım” şeklinde konuştu. 

Hababam Sınıfının Efsane Takımı Mahmut Hoca İçin Sahnede 

MUFF açılış gecesi ve onur ödülleri töreninin en özel anları Yaşam Boyu Onur Ödülü verilen Hababam Sınıfı serisinin Mahmut Hocası büyük usta Münir Özkul’un ödülünü almak üzere sahneye çıkan Hababam Sınıfı filmlerinin efsane oyuncularının sahneye çıktığı anlardı. 

Salonu dolduran yüzlerce sinemaseverin alkış tufanı ile sahneye gelen Hababam Sınıfı oyuncuları Malatya’da karşılaştıkları büyük ilgiden mutluluk duyarken, bazı oyuncuların duygusal yoğunlaşma sonucunda ağlamaklı oldukları gözlendi. 

Son olarak Halit Akçatepe’nin sahneye gelmesi ile birlikte salondaki duygu yoğunluğu tavan yaparken, Hababam Sınıfı takımı bir araya gelerek birbirlerine sarılırken, Halit Akçatepe omuzlara alındı ve havaya fırlatıldı. 

Münir Özkul’a verilen ödülü Hababam Sınıfı oyuncularınınMalatya’da toplanmasını sağlayan ekibin Malatyalı oyuncusu Dilaver Gür Halit Akçatepe’ye verdi. 

Ödülün verilmesinden sonra Münir Özkul’un kızı Güner Özkul da sinevizyon aracılığı ile MUFF’ne teşekkür konuşması yaptı. Güner Özkul konuşmasında “Babam adına çok sevindim. Hatta kızım İstanbul’da bu ödül bana verilince ‘Haydi anne bunu dedeme götürelim belki iyileşir’ dedi. Bu benim için unutulamayacak bir anekdot oldu. Ölmeden önce anılmak çok güzel.Çünkü bu ödüller sanatçılar için ilaç gibidir.Sanatçının ürettiğinin maddi değeri yoktur, ancak bu ödüller onların emeğinin karşılığı olabilir. Umarım bu ödül babama yaşama enerjisi verir. Malatya’ya sevgilerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. 

Kadir İnanır: Yeğenim Erdoğan Arıca'yı Malatyaspor'a Getirdiğim Günden Bugüne Malatya Sevdalısıyım

Hababam Sınıfı oyuncularından sonra sahneye davet edilen isim Türk Sineması’nın jönü Kadir İnanır’dı. Kadir İnanır’a ödülünü Malatyalı film yönetmeni Ünal Küpeli verdi. 

Ünal Küpeli ödülü verirken yaptığı konuşmada “Enteresan bir durum var. Türkiye’de her yıl 70 film çekiliyor ama bir Türkan Şoray bir Kadir İnanır çıkmıyor. Çünkü bu bir sanatsal duruş ve karizma meselesidir” dedi. 

Ünal Küpeli ödülü verirken kirvelik bağı olduğunu açıkladığı Kadir İnanır’a “Allah’ına kurban kirve” diye hitap etti. 

Ödülünü Ünal Küpeli’nin elinden alan Kadir İnanır duygusal bir konuşma yaptı. Süper ligde iken bir dönem Malatyaspor’un teknik direktörlüğünü de yapan, Malatyaspor'un eski futbolcularından Erdoğan Arıca'nın dayısı olan Kadir İnanır “Ben 1976 yılında geçen yıl kaybettiğimiz yeğenim Erdoğan Arıca’yı Malatyaspor’a getirmiştim. İşte o günden bu yana Malatya sevdası vardır içimde. O sevda o günden bugüne hiç bitmedi hep arttı. Tabii bir de gerçek bir Malatyalı olan Ünal Küpeli ile kirvelik bağımız bu sevdamı daha da derinleştirdi. Malatya’da böyle bir ödülü kirvem Ünal Küpeli’nin elinden almaktan çok mutluyum” diye konuştu. 

Onur Ödülleri töreninde son olarak ‘Türk Sineması’nın Sultanı’ olarak nitelenen Türkan Şoray sahneye davet edildi. 

Vali Vasip Şahin’in elinden ödülünü alan Türkan Şoray oldukça heyecanlı bir şekilde yaptığı konuşmada “Burada olmak o kadar güzel ki…Bu ödülü almak o kadar o kadar mutluluk verici ki…Burada sevenlerimle olmak, onlara dokunmak, onların gözündeki sevgi ışıltılarını seyretmek o kadar güzel ki…Ne diyebilirim? Sadece şunu söyleyeyim: Göklerde uçuyorum. Ayaklarım yerde kesildi. Konuşmakta zorlanıyorum. Malatya’nın güzel insanlarına en derin sevgilerimi sunuyorum” dedi. 

Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın sahneye çıkışlarında ve konuşmalarının sonunda salondaki sinemaseverlerce coşkuyla alkışlandı. 

Festival sponsorlarına teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından, festival açılış gecesinin finalinde sanatçı İlhan Şeşen’in büyük beğeni toplayan konseri vardı. 

HABER: Niyazi DOĞAN- Güler HAZAR

FOTO: Gürhan SELAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız