SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3 Hastane ve İddialar..

A- A+ PAYLAŞ

Beydağı Devlet Hastanesi ile Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi'nin statülerinin iptal edilip, Malatya Devlet Hastanesi'ne bağlı ek birimler olarak hizmet verecekleri iddia edilirken, bunun için kamuoyuyla paylaşılmayan, "gizli tutulan" çalışmaların başlatıldığı öne sürüldü.

Geçtiğimiz günlerde, başhekim Dr. İlhan Geçit'in, Yardımcı Doçent kadrosuyla Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçmesinin ardından, Beydağı Devlet Hastanesi'ne başhekim ataması yapılmamış, Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Vahap Boztepe'nin Beydağı Devlet Hastanesi Başhekimliğine vekalet edeceği öğrenilmişti.

Bu durumun, kamuoyuna duyurulmayan bir çalışmanın göstergesi olduğunu öne süren çevreler, iddialarını "Sağlık Bakanlığının yazılı talimatıyla Beydağı Devlet Hastanesi ile Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesinin resmi statüleri iptal edilerek Malatya Devlet Hastanesine bağlı ek birimler olarak hizmet vermeleri kararlaştırılmış. Bunun üzerine Ankaradan gönderilen bir koordinatör başkanlığında bir komisyon oluşturulmuş. Bu komisyon hastanelerin birleşmesinin detayları üzerinde çalışacak ve muhtemelen 20 gün içerisinde nihai karara varılacakmış.

Duyumlarımıza göre; Beydağı Devlet Hastanesi'nin sadece Kadın-Doğum ve Çocuk ile Fizik tedavi ve rehabilitasyon dallarında, Yeşilyurt Hasan Çalık Hastanesinin ise Göğüs Hastalıkları dalında hizmet vermesi, kalan branşların ise Malatya Devlet Hastanesi bünyesine alınması görüşü ağırlık kazanmıştır." sözleriyle dile getirdiler.

SAKINCALARI İSE..
Malatya'da sağlık yönetiminin, özel hastanelere yakın isimlerden oluştuğu ve bunun daalınan kararda etkili olduğu öne sürülürken, bu yeni düzenlemeyle ortaya çıkabilecek sakıncalar ve sorunlar da şöyle sıralandı:

"1- Zaten Ekim ayında Şeker Fabrikası arazisine temeli atılacak olan 850 (640) yataklı Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nin 2 veya 3 yıl gibi bir sürede bitirilmesi planlanmaktadır. Gerek Beydağı gerekse Malatya Devlet Hastanesi arsaları TOKİ tarafından alınmıştır. Dolayısıyla Araştırma hastanesi hizmete girdiğinde her iki hastane zaten yıkılıcak.2 veya 3 yıl gibi bir süre için böyle bir uygulamaya ne gerek var?

2- Beydağı Devlet Hastanesine son derece donanımlı ve modern bir acil sevis yapılmakta. Bunun için 2 milyon lira gibi bir rakamdan söz edilmekte, yine bu BDH'ye halen sağlıkta dönüşüm adı altında ihaleyle çok yüklü miktarda tıbbi malzeme, mefruşat vs alınmakta. Madem bu birleşme olacaksa bunlara ne gerek var?

3- Bazı illerde bu tür hastane birleşmeleri yapılmış. Örneğin Diyarbakır Devlet Hastanesi ile eski SSK hastaneleri tek çatı altına alınmış.Ancak oradaki iki hastanenin birbirine uzaklığı 200 metre. Burada Malatya Devlet Hastanesi şehrin bir girişinde Beydağı Hastanesi ise diğer tarafta. Zaman zaman bir hasta örneğin dahiliye polikliniğine müracaat ediyor ama hekim senin bir de Göğüs Hastalıkları uzmanına görünmen lazım dediğinde bu hastanın o haliyle Yeşilyurt gibi bir mesafeye gitmesi gerekmektedir. Daha buna benzer durumlar için hastalar şehrin 3 uzak köşesinde dolaşmak zorunda kalacaklar.

4- Beydağı Devlet Hastanesinin eski binası ile sonradan yapılan ek binasının toplamdaki yatak sayısı ve mekan genişliği Malatya Devlet Hastanesinden çok fazladır. Böyle büyük bir mekanı 3 branşa bırakıp zaten yetersiz olan Malatya Devlet Hastanesine diğer branşları taşımanın mantığını anlamak zor. Malatya Devlet Hastanesi'nin, zaten çok sıkışık durumda olan alt yapısı, Beydağı Devlet Hastanesi'nin diğer tüm branş polikliniklerinin de buraya nakledilmesiyle ihtiyaca cevap verebilecek midir?

5- Böyle bir çalışma sonunda birleşme kararı uygulandığı taktirde özel hastanelerin ekmeğine yağ sürülecektir.

6- Örneğin Çöşnük civarında bir acil doğum vakası veya çocuk hastayı gecenin bir saatinde şehrin diğer ucundaki hastaneye yetiştirmeye çalışırken bir ölüm olayı gerçekleştiğinde bunun hesabını kim verecek? Yine diyelim ki Doğum servisinde yatan bir hasta gecenin bir vaktinde karın ağrısı şikayetini bildirdi. Kadın doğum uzmanı da bir hariciye uzmanının müdahalesi gerektiği kanaatine vardı. Kilometrelerce uzaktan hariciye uzmanı mı beklenecek?

7- İki hastanenin statüsünün iptal edilip, Malatya Devlet Hastanesi'ne bağlanmalarına ilişkin planlamalar, "sıkışık" ve ileri düzeyde trafik sorununun yaşandığı bir ilin gerçeklerine uygun mudur?

8- Bu birleşmenin altında yatan esas gerçeğin de Beydağı Hastanesinin özellikle ekonomik yönden kötü yönetilmesi, borç batağına girmesi nedeniyle bu hastaneyi kurtarma operasyonu olduğu söyleniyor. Duyumlara göre bu hastane tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir borcun altına girmiştir. Ekim ayından itibaren bu borçlar yüzünden personelin döner sermaye alamayacağı iddia edilmektedir. Ama bunun için hastaların mağdur edilmelerine gerek yok. Sadece hesaplar yönünden, ekonomik yönden birleştirilme yapılır. Hekim eksiği olan branşlarda dönüşümlü görevlendirmeler yapılırsa hiç kimse bu durumdan dolayı bir sıkıntı yaşamaz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız