SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'3 Tesiste Üretim Yapıyoruz'

A- A+ PAYLAŞ

KAYNAK: Sadi ÖZDEMİR- Hürriyet Gazetesi

Malatyalı girişimci Hüseyin Cahit Fırat’ın, 5 bitkiden geliştirdiği ‘kan durdurucu’ (Bloodstopper) ürün Sağlık Bakanlığı onayıyla ‘yardımcı tıbbi ürün’ olarak satışa çıktı. Rusya, Suudi Arabistan, Libya ve bazı Avrupa ülkelerinden 10 milyon dolarlık sipariş alan ‘ara ürün’ 4 fazın tamamlanması sonrasında ilaca dönüşecek.

YAKLAŞIK 5 yıldır Türk tıp dünyasının gündeminde olan ‘kan durdurucu tıbbi yardımcı ürün (Bloodstopper)’ Ankaferd, 4 fazlı araştırma süreci tamamlandığında ‘Türk patentli ilaç’a dönüşecek. Malatyalı girişimci Hüseyin Cahit Fırat’ın 5 bitkiden (ABS, Thymus vulgaris, Glycyrrhiza glabra, Vitis vinifera, Alpinia offcinarum ve Urtica dioica) yaptığı karışımla ortaya çıkan ve Sağlık Bakanlığı’nın onayından sonra kullanılmaya başlanan Ankaferd; Rusya, Suudi Arabistan, Libya ve bazı Avrupa ülkelerinden yaklaşık 10 milyon dolarlık sipariş aldı. Ankaferd İlaç Kozmetik A.Ş. Başkanı Hüseyin Cahit Fırat, “Ürünümüz için faz-1 çalışmaları bitti, faz-2 tamamlanmak üzere. Bu aşamada Ankaferd BloodStopper markasıyla sprey, tampon ve ampul olmak üzere 3 grupta 9 çeşit ürünle eczanelerde satışa başladık. 2’si İstanbul, 1’i Ankara’da 3 tesiste üretim yapıyoruz” diyor.

Hep sıra dışı işler

“Amcam 1950’de uçak kazasında ölmüş. Babam da İstanbul’a kahredip Malatya’ya dönmüş. Beş kardeştik. İstanbul Üniversitesi İktisat’ı bitirdim” diyen Hüseyin Cahit Fırat, bir süre gazetecilik de denemiş. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra bu işi bırakmış. Ailesi inşaatçı olan Fırat, Tümosan’ın dizel motorlarını benzinli araçlara montaj işiyle de bir dönem herkesi şaşırtmış. Bir ara uçakla zirai ilaçlama işini de denemiş. Ancak aldığı uçak düşünce bu işi de bırakmış. Anadolu’da gördüğü geleneksel tıbbi yöntemlere eskiden beri meraklıymış. Fırat, “Dedem bitkilerle uğraşırdı. Bu merak ondan miras kaldı. Bir hocam vardı, Ahmet Düvenci. Uzun yıllar kokular üzerine çalışıyordu. Onun formülüyle kendi formülümü karıştırdım. Onun formülünde bazı şifreler vardı onlar çözülmemişti. Benim formülüm onun şifrelerini çözdü” diyor.

10 milyon doları aştı

Hüseyin Cahit Fırat ürünün ‘tıbbi yardımcı ürün’ olarak yurt dışına da açıldığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor:

“Irak, Rusya, Gürcistan, Yemen ve Suudi Arabistan’a gitti. Libya ve Katar’a ciddi açılıyoruz. Avrupa için de CE sürecini tamamladık. Yemen Ordusu önce deneme amaçlı 200 bin dolarlık aldı, şimdi 3 milyon dolarlık sipariş verdi. Rusya’daki distribütörümüz de Rus ordusu için görüşmelerini sürdürüyor. ABD, İngiltere, Çin ve Hindistan ile görüşmelerimiz sürüyor. Eczaneler yoluyla da bireysel tüketiciye ulaşıyoruz. Ev kazalarında da bazen derin kesilmeler ve kritik kan kaybı olabiliyor. Bu da hayata mal olabiliyor. Büyük yaralanmalara, organ kopmalarına, ağır ameliyatlara dönük büyük tamponlar ürettik. Malum askerler mayın, bomba, kurşun sonrası hastaneye yetişene kadar kan kaybından ölüyor. Bizim ordumuz da ürünle yakından ilgileniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bazı önemli şahısların koruma ekiplerinde ürünümüzü bulunduruyor.”

Ut çalar şarkı söylerdim, gırtlak kanseri oldum

HÜSEYİN Cahit Fırat, şöyle konuşuyor: “Ben eskiden şarkılar söyleyen, ut çalan biriydim. Çok da güzel sesim de vardı. Altı yıl önce bir gün sesimde bir sorun oldu, ‘ameliyat’ dediler. Üç yıl boyunca evde kapalı kaldım ve konuşamadım. Gırtlak kanseri olmuştum. Şu anda daha iyiyim. Hastalık geriledi, konuşmam da düzeliyor.”

70’ten fazla bilimsel makale yayınlandı

PATENTLİ ürün olarak ilk piyasaya çıktığında cerrahlar ürüne önce mesafeli davranmış. Ancak ardından kanamaların hayatı bitiren ölümcül hızı ürünün şansını döndürmüş. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer nakillerinde ürünü kullanmaya başlamış. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu da ürünle ilgili başarılı uygulama sonuçları rapor etmiş. Haznedaroğlu, “Henüz ilaç olarak tanımlanamaz. Çünkü bir maddeye ilaç denilebilmesi için klinik çalışmalarının tamamlanmış olması gerekir. Bitkisel bileşim Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat aldı. Eczanelerde satılacak. Bilim adamları ürünü standart, steril ve hazır hale getirdi. Dış kanamalarda, kanama olan bölgeye sürülerek uygulanacak. Ambülanslara ilk yardım malzemesi olarak konulabilir. Ayrıca çatışmalarda yaralanan askerlerin yaşamsal dış kanamalarında da, kullanılabilir” diyor. Ürünle ilgili dünyanın en saygın bilim dergilerinden Blood Journal Abstract dahil çok sayıda bilimsel dergide 70’e yakın makale yayınlanmış.

Küresel devlerle görüşüyoruz Türkiye’de üretim şartıyla ‘Evet’ derim

KÜRESEL ilaç devlerinden bazılarıyla masaya oturduklarını da söyleyen Hüseyin Cahit Fırat, bu firmaların genellikle ürünle ilgili çalışmaları ve üretimi yurt dışında yapmak istediklerini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Türkiye’de üretilmesini, Türkiye’nin adını yüceltmesini istiyorum. Birçok sıkıntıyla da karşılaştık ama şimdi iyi durumdayız. En son büyük bir ABD’li şirketle görüşüyoruz. Ne şart öne sürsem ‘evet’ dediler. Görüşmeler devam ediyor.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız