SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3. Yargı Paketi...

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:16:44
3. Yargı Paketi...
A- A+ PAYLAŞ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli sürdürülebilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili Hakimevi'nde basın toplantısı düzenledi.
İşte açıklamadan detaylar:
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, molotof kokteylinin silah ve patlayıcı madde kapsamında net olarak yasada ifade edilerek tereddütlerin giderileceğini söyledi. Tutuklama kararının verilmesinin zorlaşacağını belirten Ergin, kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedeni varlığı, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunun somut olgularla belirtileceğini ifade etti.
 
100'e yakın maddenin içerdiği bir çalışma olduğunu dile getiren Ergin, herkesin davasının makul süre içinde görülmesini isteme hakkına sahip olduğuna dikkat çekti. Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla bugüne kadar yapılan düzenlemelerin devam niteliğinde olan üçüncü tasarı olduğunu anlatan Ergin, ehliyetsiz veya alkollü araç kullananların mahkemeye sevk edilmeyeceğini söyledi. Ön ödeme kapsamının genişletileceğini ve sınırın bir yıla uzatılacağını ifade eden Ergin, sabıkalı olanlar ile mağduru gerçek kişi olanların bu hükümden faydalanamayacağını kaydetti. 100 ile 3 bin 600 TL arasında para cezası uygulanacağını dile getiren Ergin, kaçak elektrik konusunda ise hapis cezası miktarının değiştirilmediğini kaydetti.
 
Molotof kokteylinin silah ve patlayıcı madde kapsamında net olarak yasada ifade edilerek tereddütlerin giderileceğini anlatan Ergin, kimsenin ömür boyu sabıkalı sayılmayacağını ve 5 yıl ile yüz kızartıcı ve devlete karşı suçlarda 15 yıl, her halde ise 30 yılda silineceğini belirtti.
 
Tutuklama kararının verilmesinin zorlaşacağını belirten Ergin, kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedeninin varlığı, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunun somut olgularla belirtileceğini ifade eden Ergin, yolsuzlukla daha etkin mücadele edileceğini kaydetti.
 
Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler için yeni bir düzenleme getirileceğini anlatan Ergin, verilecek cezanın yapılan yardımın niteliğine göre ceza üçte ikisine kadar indirileceğini belirtti. Özel yetkili mahkemelerde en az üç ay süreyle gizlilik kararı verileceğini vurgulayan Ergin, basit terör suçlarında da cezanın ertelenebileceğini, paraya çevrilebileceğini ifade etti.
 
Petrol boru hatlarına dokunanların yanacağına dikkat çeken Ergin, hırsızlık amacıyla yapılanlar 5-12, örgütlü suçlarda 7,5-18 yıl, zarar verici bir suçta ise 4 ile 12 yıl arasında bir cezanın ön görüldüğünü ifade etti. Çek yasasından dolayı kimsenin içeri girmeyeceğini belirten Ergin, icra iflas kanunundaki yenilikler olduğunu söyledi.
 
Tüm toplatma kararları hükümsüz hale gelecek
 
Sadullah Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli şekilde sürdürebilmesi amacıyla getirilen yenilikleri anlattı.
 
İcra dairelerindeki iş yükünü anlatan Bakan Ergin, Türkiye'de 6.5 milyon icra takibinin yapıldığını ifade etti. İcra dairelerine yönelik çok radikal yenilikler getirileceğini dile getiren Ergin, icra dairelerinin parayla ilişiğinin zorunluluk dışında kaldırılacağını belirtti. Vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyaların haczedilemeyeceğinin altını çizen Ergin, vatandaşın icradaki ihaleye elektronik ortamda katılabileceğini ifade etti. Elektronik ortamda da teklif yapılabileceğini kaydeden Ergin, malın gerçek değerinden satılmasının amaçlandığını söyledi.
 
Vatandaşın dilekçe vermek için mahkemede beklemeyeceğini vurgulayan Ergin, Danıştay'a gelmesine gerek olmayan davalar ile 50 bin TL'nin altındaki davaların bölge idare mahkemelerinde görüleceğini belirtti. Düzenlemeden iki milyon dosyanın etkileneceğini dile getiren Ergin, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemeleri de anlattı. Yayın durdurmanın kaldırılacağını açıklayan Ergin, yasaklı yayınlar konusuna da değindi. Bu konuda darbe öncesi ve sonrasında verilen kararlar olduğunu hatırlatan Adalet Bakanı, bunların bir kısmının işlevini kaybettiğini, daha önce verilmiş olan tüm toplatma kararlarının da hükümsüz hale geleceğini vurguladı. Geçmişe dönük yasaklı kararların kaldırılacağını anlatan Ergin, basın ve yayın yoluyla işlenen suçlar konusunda ise kesinleşmiş olan mahkumiyet hükümlerinin infazının erteleneceğini söyledi. Ergin, koluna işaret vurularak Adli Tıp'a gönderilmesi uygulamasının sona ereceğini belirtti.
 
Üçüncü yargı paketi 2 milyon dosyayı etkileyecek
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, üçüncü yargı paketinin faaliyete geçmesiyle birlikte yargıdaki 2 milyon dosyanın etkileneceğini belirtti.
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli sürdürülebilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili Hakimevi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Yapılan değişikliklerin yargının iş yüküne sayısal olarak etkisi şöyle:
 
- Karşılıklı çek keşide etmekten kaynaklanan dosya sayısı 600 bin.
 
- Ön ödeme kapsamına girecek dosya sayısı 65 bin.
 
- Elektrik hırsızlığından ilk derece mahkemelerine gelen yıllık dosya sayısı 70 bin.
 
- Elektrik hırsızlığından Yargıtay Ceza Daireleri ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan dosya sayısı 53 bin.
 
- Suç olmaktan çıkan fiillere ilişkin dosya sayısı 1 milyon 500 bin.
 
- Kabahat sayısı 260 bin.
 
- İcra dosya sayısı 1 milyon.
 
- Toplam etkilenecek dosya sayısı yaklaşık 2 milyon.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız