SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3 Yıl 'Kırmızı Gül' Yasağı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:19:00
3 Yıl 'Kırmızı Gül' Yasağı!
A- A+ PAYLAŞ

Türk Halk Müziği Sanatçısı Pınar Aydınlar ve Grup Munzur  üyeleri  Özlem Gerçek ve Erkan Duman hakkında, 2010 yılında Tunceli’deki Munzur Festivali’nde söyledikleri ‘Kırmızı Gül’ türküsü nedeniyle , “TKP/ML Terör Örgütü Propagandası Yapmak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması bugün Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 

Mahkeme heyeti, suç tarihinin 31.12.2011 tarihinden öncesine ait olduğu gerekçesiyle sanıklar hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi.

“Sanatçının Doğum Tarihinden Önce Yazılmış Anonim Bir Halk Türküsünü Söylemesi Düşünce Özgürlüğüdür”

Duruşmada, Pınar Aydınlar, Özlem Gerçek ve Erkan Duman’ın avukatları Zeynel Öztürk, Ümit Sisligün ve Esengül Lüle Daşkın, ‘Kırmızı Gül’ türküsünün anonim bir müzik eseri ve  Kültür Bakanlığı onaylı olduğunu, suç içermediğini savunarak söylenen türkünün düşüncenin açıklanması kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Pınar Aydınlar’ın avukatı Zeynel Öztürk, “Bu türkü müvekkilim Pınar Aydınlar’ın doğmadan önce var olan, söylene, yorumlanan bir halk müziği eseridir. Müvekkilim Pınar Aydınlar bu türküyü 3 yıldan bu yana dijital ortamda, televizyon ve radyolarda seslendirmektedir. Bu seslendirmelere ait kayıtları mahkemenize sunuyoruz. Annelerimizin, halkımızın bir ağıt olarak söylediği bu türküyü seslendirmek suç unsurlarını barındırmamaktadır. Toplumun belli kesimleri için yazılmış bu ağıt herkes tarafından söylenmektedir. Bu açıdan sanığın beraatine karar verilmesini talep ediyorum” şeklinde savunma yaptı. 

Mahkeme başkanının “ Hangi TV kanalında yayınlanmış bu türkü. Örnek verebilir misiniz?” şeklindeki sorusuna avukat Zeynel Öztürk “Efendim girin Turkcell’e indirin” sözleri ile cevap verdi. 

Avukatların savunmasının alınmasından sonra Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. 

Mahkeme heyeti, suç tarihinin 31.12.2011 tarihinden öncesine ait olduğu gerekçesiyle sanıklar hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi. Karar uyarınca 6352 sayılı yasanın geçici 1. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde 1. Fıkra kapsamına giren yeni bir suç işlenmemesi halinde, dosya düşmüş olacak. Aksi takdirde bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkum olunduğu takdirde ertelenen kovuşturmaya devam edilecek. 

Avukat Zeynel Öztürk: Pınar İnadına Türkü Söyleyecek Biz de İnadına Türkülerin Özgürlüğünü Savunacağız 

Duruşmanın ardından gazetecilere kararı yorumlayan Pınar Aydınlar’ın Avukatı Zeynel Öztürk, “Müvekkilim Pınar Aydınlar’abu coğrafyada 3 yıl türkü söyleme yasağı getirildi. Mahkeme zorunlu olarak 3. Yargı paketi kapsamında bir karar verdi. Temyize gitmeyeceğiz. Çünkü zaten Yargıtay’daki bu tür dosyalar da yine 3. Yargı Paketi uygulamaları kapsamında yeniden yerel mahkemelere gönderiliyor. Pınar Aydınlar’ın bu davadan başka, 10 ay ceza aldığı bir dava daha var. Dosya Yargıtay’da ama o dosya da buraya gönderilecek” dedi. 

Türkiye’de yargı kararları ile türkü söylemenin yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Avukat Zeynel Öztürk “Biz müvekkillerimizin beraatini talep ettik. Ancak bu gerçekleşmedi. Verilen karar adil bir karar değil. Türkiye’de türkü söylemek yasaklanıyor. Pınar Aydınlar’ın bu coğrafyada Kırmızı Gül türküsünü söylemesi 3 yıl süreyle yasaklandı. Hukuki deyimle, Pınar Aydınlar’ın özgürce türkü söylemesine 3 yıl süreyle tedbir kondu. Ama Pınar Aydınlar inadına türkü söyleyecek biz de inadına türkülerin özgürlüğünü savunacağız. Türküler özgürleşmedikçe Türkiye özgürleşemez. Türküler ne zaman yargısız söylenirse ve ne zaman halkın türkülerini yargılamaktan vazgeçersek o zaman özgürleşeceğiz” şeklinde konuştu. 

Munzur Festivali’nde ‘Kırmızı Gül’ türküsünü söyleyen Pınar Aydınlar “TKP/ML Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçunu işlediği iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. 

Haber-Fotoğraf: Niyazi DOĞAN – Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız