SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Saat 19.19'da Atabarı Oynadılar

0
Güncellendi - 2019-05-21 05:28:20
Saat 19.19'da Atabarı Oynadılar
A- A+ PAYLAŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında her ilde olduğu gibi saat 19.19’da Malatya'da da gençler Atabarı oynadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Halk Oyunları Birlik Platformu tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde 19 Mayıs 1919’da Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ateşini yaktığı günün 100.yılında Malatya 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'ında (Hükümet Meydanı) öğrenci gruplarınca Atabarı oynandı. Vatandaşlar gösteriye ilgi gösterirken, bazıları da oyuna katıldı.

81 İL VE 19 ÜLKEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Türkiye Halk Oyuncular Birlik Platformu işbirliği ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun' a çıkışının 100. yıl dönümünde 19.19’da Malatya’da atabarı oynandı. 81 il ve 19 ülkeyle eşzamanlı olarak gerçekleştirilen "Dünya Atabarı Oynuyor" projesi Malatya'da 15 Temmuz Meydanı'nda gerçekleştirildi. Malatyalıların yoğun ilgi gösterdiği atabarı oyunu, büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi.

ATABARI OYUNU NEDİR?

Atabarı, Artvin halk oyunlarından bar türü bir oyundur. Atabarı, eskiden “Artvin barı” adıyla bilinirdi. Artvin barı adı, 1936'da Atabarı olarak değiştirildi ve yeni adı eski adını unutturduğu gibi, bu oyun Atabarı adıyla zaman içerisinde ilin simgelerinden biri durumuna geldi.1936'da Balkan Oyunları Festivali'ne katılan Artvin mahalli halk oyunları ekibi, Atatürk'ün huzurunda Artvin barı'nı oynarlar. Oyun, Atatürk'ün çok hoşuna gider ve tekrar oynanmasını isteyerek kendisi de barbaşı olarak oyuna katılır, sonuna kadar oynar. Bunun üzerine, bu anıyı yaşatmak için yazışmalar yoluyla oyunun adı Atabarı olarak değiştirilir.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız