SON DAKİKA
SON DEPREMLER

31 Temmuz'dan Sonraya Yok!

A- A+ PAYLAŞ

Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa taslağı, en geç hafta başında Meclis’e gelecek. Vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere kamunun çok sayıda alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören taslak, tahsil maliyeti yüksek olan küçük alacakların ise silinmesini öngörüyor. Bunlar arasında cezası 120 liranın altında olan trafik ve çevre cezaları da bulunuyor.

Silinmesi düşünülen küçük miktarlı alacaklar arasında 31 Aralık 2004 öncesi her bir tür ve dönem itibariyle 50 TL’lik alacaklar ile 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 120 TL’lik alacaklar yer alıyor.

İŞTE SİLİNECEKLER

Maliye Bakanlığı’nın idari para cezaları arasında trafik cezaları; çevre cezaları ile diğer idari para cezaları yer alıyor. Silinmesi öngörülen trafik cezalarında üst sınır 120 lira olarak belirlendi. Buna göre 120 liranın altındaki trafik cezaları silinecek. Bunlar arasında emniyet kemeri takmama, araba seyir halindeyken cep telefonu ile konuşma, arabadan dışarıya çöp atma, kül tablasını yola boşaltma ile yanlış yere park etme cezaları dikkat çekiyor.

Çevre cezaları içindeyse yere tükürme cezası silinecek.

ALKOLLÜYE SİLME YOK!

Ancak 120 liranın üstündeki trafik cezalarında ise cezanın ana para tutarında bir değişiklik olmayacak. Cezanın ödenmemesi dolayısıyla işleyen gecikme zammının yüzde 50’si silinecek. Ceza bugüne enflasyon oranında güncellenerek getirilecek. Silinmeyecek cezalar arasında alkollü iken araç kullanma, ruhsatsız ve ehliyetin olmaması, aşırı hız, hatalı solama gibi suçlar yer alıyor.

HANGİLERİ SİLİNECEK?

Buna göre: Maliye Bakanlığı’nın 31 Aralık 2004 öncesi her bir tür ve dönem itibarıyla 50 TL’lik alacakları, 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 120 TL alacaklar, Gümrük Müsteşarlığı’nın 31 Temmuz 2010 öncesi her bir tür ve dönem itibarıyla 50 TL’lik alacakları. 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 60 TL’lik alacaklar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 31 Temmuz 2010 öncesi işyeri bazlı 50 TL’lik alacakları silinecek.

GERÇEK DIŞI BEYANLARA YAŞLI İSTİSNASI

Hak etmediği halde, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz vatandaş aylığı alanlar da af kapsamına alınıyor. Mevcut uygulama bu kişilerin hak etmedikleri aylıklarının yüzde 50 fazlası ile geri alınmasına hükmediyor. Yeni düzenleme ise yüzde 50 fazlanın silinmesini; sadece hak etmedikleri tutar kadarının geri ödenmeni öngörüyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlarken bazı borçların yeniden yapılandırılmasını öngören yasa taslağının en geç hafta başında Meclis'e gönderileceğini söylemişti. Babacan, taslak üzerindeki çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, kapsamının genişlediğini, yeni konuların gündeme geldiğini açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız