SON DAKİKA
SON DEPREMLER

310 Bin Ton Pancar İşlenip 37 Bin Ton Şeker Üretilecek

0
Güncellendi - 2018-09-20 01:39:33
310 Bin Ton Pancar İşlenip 37 Bin Ton Şeker Üretilecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Şeker Fabrikası’nda 63. Dönem Pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. Fabrika Müdürü Suat Altun, 3 aylık kampanya döneminde 310 bin ton pancar işleyerek 37 bin ton şeker üretimi yapacaklarını söyledi.

Şeker Fabrikası bahçesindeki kampanya törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türk Şeker Genel Müdürlüğü, Proje ve Yeni Tesisler Dairesi Başkanı Ahmet Ayrtemur, Gümrük Bölge Müdürü Havva Eksilmez ,CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, Gıda ve Orman İl Müdürü Tahir Macit,  STK temsilcileri ve fabrika çalışanları katıldı.

Açılışta konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, 1956 yılında kurulan Malatya Fabrikası’nın 63 yıldır ülke ve şehir ekonomisine hizmet ettiğini belirterek “Fabrikamız günlük 3 bin 800 ton pancar işleme kapasitesine sahip olup, bu yıl yaklaşık 3 aylık süre içerisinde 310.000 ton pancar işleyerek 37.000 ton şeker üretimi, yan ürün olarak ta 18.000 ton melas, 102.000 ton yaş küspe üretimi hedeflemektedir. Fabrikamız Malatya, Adıyaman,  Elazığ, Sivas, K.Maraş ,Şanlı Urfa ve Gaziantep İlleri olmak üzere toplam 7 ilde 988 çiftçisi ile pancar ekimi gerçekleştirmiş olup, yıl içerisinde ürünün %40’ını avans olarak ödemesi yapılmış olup bakiye pancar bedeli ürünün tesliminden 60 gün sonra ödenecektir” dedi.

“Fabrika teknolojik olarak yenilendi”

Malatya Şeker Fabrikası’nın Genel Müdürlük tarafından önemli miktarda yatırımlar yapılarak yenilendiğini ve artık son teknoloji ile hizmet verdiğini kaydeden Altun, şunları söyledi:

“Genel Müdürlüğümüzce 6 milyon TL idame yenileme yatırımı, 1.5 milyon Lira tamir bakım ödeneği tefrik edilerek fabrikamızın revizyonu tamamlanmış olup, daha kaliteli ve verimli şeker üretimi için, 3 milyon tutarında santrifüj yatırımı yapılarak, teknolojik olarak yenilenmiştir.  Fabrikamız doğalgaz ile çalışmaktadır ve adeta çevre dostu fabrika konumundadır.”

“Boztepe Barajı’nın hizmete girmesiyle maliyetlerimiz azaldı”

Boztepe Recai Kutan Barajı’nın devreye girmesiyle bu yıl yaklaşık 20 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldığını ve bunun da maliyetler açısından Malatya Fabrikasının maliyetlerini azalttığını söyleyen Altun,  “2019 yılında Recai Kutan Boztepe Sulama Barajı Bölgesine 40.000 dekarlık alana pancar ekimi yaptırarak ham maddenin %50’ sini Malatya ilinden temin edeceğiz. Bu da nakliyat ve maliyet açısından büyük fayda sağlayacaktır. Bu vesile ile Recai Kutan Boztepe Sulama Barajında emeği geçenlere ve hükümetimize sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.  ‘Türkiye İçin Üretim Vakti’ sloganıyla bu yıl ki üretim Kampanyası başlarken, İlimiz ve çevre iller ekonomisi başta olmak üzere, 300 milyon lira katma değer yaratarak ülke ekonomisine milli ürün üretmenin ve istihdam sağlamasının bahtiyarlığı, çalışanlarımızın şevkini bir kat daha artırmaktadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"Bu fabrika için çok mücadele ettik”

Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat ise, 2002 yılında kapanması gündeme gelen Malatya Şeker Fabrikası’nın özelleştirme tartışmaları arasında bugün 63. Kampanya dönemine ulaşmanın sevincini yaşadığını söyledi.  Fabrikanın kapanmaması için çok ciddi mücadeleler verdiklerini hatırlatan Nuri Murat şunları söyledi:

“2018-2019 yılı pancar alım kampanyamız başlamıştır.  Malatya şeker fabrikası önemli bir kurum. 1956 yılında faaliyete başlamış, Malatya'ya ve bölgeye hizmet eden en büyük Kamu İktisadi kurumu.   Yarattığı istihdam ve ekonomik küçümsenmeyecek derecededir. Hayvancılık hayvan yemi gerekse ürettiği doğal şeker ile Malatya’mızın olmazsa olmazların başında gelen bir kurumdur. Bilindiği gibi bu kurum birçok sıkıntılarla bugüne geldi. Ciddi anlamda yıllardır mücadeleler verdik.  2002 yılında fabrikanın kapanması gündeme geldiğinde o günkü idarecilerimiz de inansaydık bugün bir fabrika burada olmayacaktı. Biz seçilen insanlar olarak verilen görevi yerine getirmek zorundayız. Pes etmek zorunda değiliz.”

“Malatya halkı fabrika için tek yürek oldu”

“Yüklenen sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundayız. Çünkü üstümüzde bir vebal ve sorumluluklar var.  Bu nedenle Malatya'da bir mücadele verdik. Bu mücadele çalışanlarımız bir dönem bize inanmadılar belki.  Ama biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Biz bu mücadeleyi verirken yanımızda çok değerli Malatya'da Siyaseti ile kamuoyu ile Malatya’nın yerli basınıyla ve STK lar hep birlikte olduk.  Yaklaşık 20 yıllık bu işin içerisindeyim hiç olumsuz bir tepki olumsuz bir şey duymadım. Çünkü yaptığımız hiç doğru doğruları dile getirdik. Bu ülke için, bu il için olması gerekenleri savunduk. Özellikle 2011 yılında özelleştirme sürecinde sayın genel başkan yardımcımız Öznur harman bize büyük bir katkısı olmuştur.  Sayın Cumhurbaşkanımız da o günkü Başbakanımız da beni 5 kez yüz yüze görüştürdü.  Buradaki sıkıntıları ve sorunları Sayın başbakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımız aktardım.  Bizim fabrikamızın gerçek değeri 718 milyon iken 110 milyondan satılmasının Bürokratik hatalardan kaynaklandığını söyledim. Öznur Hanım’la,  satılan fabrikaların olduğu yöre milletvekillerini gezdik. En son Öznur Hanım’a gittiğimizde Genel Başkan Yardımcımız Grup başkanvekili Mahir Bey'e gittik. Yöre milletvekilleriyle  birlikte Mahir Bey ile görüştük.  Buradaki sıkıntı ve sorunları anlattık.  Bu konuda Öznur Hanımın gösterdiği hassasiyetten dolayı kendisine de teşekkür ediyorum.

Malatya şeker fabrikası denilince Malatya’daki bütün siyasetçiler birlik olup tek yumruk halinde, tek çatı altında birleşirler. Muhalefeti, iktidarı herkes bir arada oldu.  Özellikle Veli Ağbaba’nın hakkını da vermek lazım. Bu son dönem şeker fabrikasının satılmasından dolayı 25 fabrikasının 20’sinde bize eşlik ederek şekerini önemini kamuoyuna ve Türkiye'ye anlatmıştır.  Şekerin özelleşmemesi 25 fabrikasını 25'ini gezerek 25 ilde miting yaparak büyük bir katkı sağlamıştır. Ona da teşekkür ediyorum. Malatya Şeker Fabrikası’nın daha iyi yere gelmesi için ciddi anlamda emek sarf ediyoruz, mücadele ediyoruz.  Geldiğimiz noktada ücrete dayalı bir sendikacılık değil, işletmenin devamlılığı üretimin devamlılığı, bacanın tütmesi yönünde gayret sarf ediyoruz.  Bunu da ön planda tutuyoruz.  Orası olmazsa Sendika da olmaz, işçi de olmaz, işte olmaz.”

Ağbaba: Şeker Fabrikaları için kanun teklifi vereceğiz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şeker fabrikalarının anlamının Türk toplumu için çok farklı olduğunu belirterek “Hele doğuda Malatya gibi, Muş gibi, Elazığ gibi Erzurum ve Erzincan gibi Erciş gibi fabrikaların önemi bir kat daha büyüktür. Şeker Fabrikaları Türkiye'nin ilk üretim tesisleridir. 1923'te kurulan bir Cumhuriyet, Okuma- yazma oranının yüzde 40 olduğu, kadınlarda binde 7 olduğu, lise mezununun zor bulunduğu bir dönemde siyasi bağımsızlığını kazanan Türkiye, Kurtuluş Savaşı'yla emperyalizme meydan okuyabilir. Türkiye bir şey daha yapıyor. Yaş ortalaması 30. 1930’larda fabrika yok, yetişmiş insan yok, bu ülkenin kurucusu, siyasi bağımsızlığını kazandıran Mustafa Kemal Atatürk 1926 yılında Şeker fabrikalarının açılmasına öncülük yapıyor. Önce Uşak'ta daha sonra Alpullu’da Şeker Fabrikaları açılıyor. Bu şeker fabrikalarının açılması bütün dünyaya,  bütün Emperyalist ülkelere meydan okumadır. Diyor ki; ‘ben siyaset bağımsızlığımı kazandım. Anadolu topraklarında yaşayan insanlar size şeker fabrikasını kurarak kendini tanıtıyor ve isyan ediyor sesini yükseltiyor dedi ve şeker fabrikaları kuruldu. Önümüzdeki dönemde bir kanun teklifi vererek, Şeker Fabrikalarının tekrar kamulaştırılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise AKP’nin kurulduğu 16 yıldan bu yana üreten Türkiye sloganıyla hareket ettiğini belirterek “Türkiye büyüyor, gelişiyor. Bu gelişime bu dönüşüme ayak uyduran herkesle yürüyemeye biz hazırız. Milletimizle yürüdük, yürümeye de devam edeceğiz. Şeker pancarı alım kampanyasının hayırlar getirmesini, bol üretim getirmesini, ekonomimize de güçlü katkılar sunmasını yürekten temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından dualarla ve kurban kesimiyle fabrikaya ilk pancarlar verildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    Çalışmadan,Yorulmadan,Üretmeden,Rahat Yaşamanın Yollarını Aramayı Alışkanlık Haline Getirmiş Milletler....Ortadoğu örneği gibi EVVELA HAYSİYETLERİNİ,SONRA HÜRRİYETLERİNİ,DAHA SONRA ÇOLUK ÇOCUĞUNUN İSTİKBALLERİNİ KAYBETMEYE MAHKUMDURLAR. bu böyle biline...........................
    0
    0
    Yanıtla
  • aydın (5 yıl önce)
    Üretime ,kalkınmaya ,istihdamı sonuna kadar destekliyorum .çevre dostu yatrım bacanın tütmesi. amenna ancak üç ay boyunca çevreye yayılan koku neyin nesi buna çözüm üretilemiyormu geçen yıl hastamızın psikolojisi bozuldu . bu yılda başladı bu koku bertaraf edilemezmi üretim insanın daha iyi şartlarda yaşaması için değilmi? . gereği ni yapın lütfen saygılar.....
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasever (5 yıl önce)
    şeker fabrikası yönetimini tebrik ederim sayın vekilimiz ağbabayıda çağırdığı için en çok fabrikaya sahip çıkan vekilimiz çünkü
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (5 yıl önce)
    ne zaman bitecek bu gereksiz açılışlar şamatalar laklakçılar ve şakşakçılar.?
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Şeker fabrikasının çok değerli ve önemli bir alkol üretim tesisi var. O kadar pancar işlenmesi esnasında binlerce litre alkol de üretilebilir. Milli servet. Sırf alkole karşısınız diye bu tesis çalıştırılmıyor. Servet heba oluyor. Alkol illa rakı yapmak için kullanılmaz. Dışardan aldığımız benzine de %10-12 katkı olur ve benzin ucuzlar. Bilmiyorsanız araştırın, öğrenin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    5kg .seker .19tl .olmus .10 yemi dusureceksiniz .....
    0
    0
    Yanıtla