SON DAKİKA
SON DEPREMLER

33'üncü Toplantı Malatya'da

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:55:21
33'üncü Toplantı Malatya'da
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ile İran arasındaki demiryolu taşımacılığı konusunda Türkiye ve İran heyetleri arasında iki yılda bir gerçekleştirilen toplantıların 33.’sü Malatya’da yapıldı. Toplantıya TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü ile İran RAİ Azerbaycan Bölge Müdürlüğü heyetleri katıldı. 

TCDD Genel Müdürlüğü ile İran RAİ Genel Müdürlükleri arasında 11-12 Şubat 1989 tarihinde Ankara’da imzalanan protokol gereğince Türkiye ile İran arasında demiryolu taşımacılığı konusunda iki yılda bir heyetler arasında toplantı gerçekleştiriliyor.

Türkiye adına TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün, İran adına ise RAİ Tebriz Bölge Müdürlüğü’nün heyetler halinde katıldığı 33. toplantı Malatya’da gerçekleştirildi.

Toplantıda Türkiye adına TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, İran heyetine ise RAİ Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi başkanlık etti.

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Ülker, heyetler arasında 2 yıl önce 32. toplantının İran’da yapıldığını aktararak, “Demiryolu ile sınır ticareti ve taşımacılık konularındaki problemlerin konuşulduğu toplantıların 33.’sünü Malatya’da gerçekleştiriyoruz. TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün Van Kapıköy Demiryolu uluslararası ihracat kapısı var. Burada ayrıca karayolu kapısı da var. Bu hem ülkemiz ve İran için önemli bir kapı. Biz demiryolları olarak yaklaşık olarak geçen yıl yaşanan bazı problemlerden dolayı ihracat ve ithalatın azalmasına rağmen ortalama 500 bin tonluk yıllık bir ticaret hacmimiz söz konusu. Demiryolları olarak biz bu ihracatımızı önemsiyoruz. Önemsediğimiz için bu hattın yenilenmesini son yıllarda başlattık. Şu anda Beyhan-Genç hattında 114 kilometrelik yolumuz yenileniyor. 1 ay önce Muş-Tatvan hattının yenileme çalışmalarını törenle başlattık. Mayıs ayının sonunda ise Van’dan Kapıköy’e kadar olan 123 kilometrelik demiryolu hattımızın yenilenmesi çalışmalarını başlatacağız. Burada kullanacağımız malzemelerin tamamı yerli üretimimizdir. Ayrıca son 4 yıl içerisinde Van-Kapıköy sınır kapımızda güzel çalışmalar yaptık. Orada özellikle İran’dan gelen yolcularımızın işlemlerinin daha güzel imkanlarla gerçekleşmesi için alt yapı ve sosyal donatılarımızı yeniledik, sahayı düzenledik” şeklinde bilgi verdi.

Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısı'nda yük trenlerinin daha rahat ve hızlı geçmesi için X-Ray cihazı sisteminin hayata geçirildiğini belirten Ülker, “X-Ray cihazı vagonlarda yükü tahliye etmeden, lokomotif ile birlikte çekilirken vagonun röntgenini çekiyor, bilgisayardan vagon içindeki bütün malzemeleri kontrol ediyor. Süratli bir şekilde ihracatın ve ithalatı gerçekleştiriyoruz. Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı’nın programı değişmezse 16 Mayıs Cuma günü bu tesisimizin resim açılış töreni yapılacak. Biz demiryolları olarak alt yapımızı yeniledik, sınır kapımızı güzelleştirdik, trenlerimizin kalitesini arttırdık. Yakın gelecekte ticaret hacmimizin 1 milyon, 1.5 milyon tona çıkmasını bekliyor ve ümit ediyoruz” dedi.

İran RAI Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi ise, Soma’da kömür ocağında meydana gelen olay için üzüntülerini ve taziyelerini sunarak başladığı konuşmasında, “Tebriz’de 2 yıl önce toplantı yapmıştık. Burada mutabakata varmıştık. Bunun sonucunda 2 yıl içerisinde hem yolcu konusunda, hem hizmetler iyileşmiş ve hem de yük taşımacılığı artmıştır. Her iki ülke arasında demiryolunda yolcu ve yük taşımacılığının artmasını istiyoruz” ifadelerini kaydetti.

Toplantıda, Türkiye ve İran arasındaki demiryolu arasında ağırlıklı olarak yük taşımacılığı olmak üzere, yolcu ve yük taşımalarındaki sorunlar ve aksaklıklar ile çözüm önerileri görüşülürken, yük taşımalarının artırılması için pazar araştırması sonuçları konuşuldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız