SON DAKİKA
SON DEPREMLER

35 İlden Biri de Malatya

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:48:08
35 İlden Biri de Malatya
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yeni başlattığı uygulama ve desteklerin startını Erzurum’dan verdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi kapsamında yer alan 35 ili, ülkemizin kırmızı et arzının karşılanmasında en önemli girdi olan, besi materyali üretimi için hibe desteği kapsamına aldıklarını açıkladı.

Bakan Eker, Özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerimize önemli hayvancılık destekleri sağlamak suretiyle, kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Mehdi Eker projelerle bölgedeki yetiştiricilerin gelir düzeyini yükselterek bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı arzuladıklarını dile getirdi.

Bakan Eker hedefleri sıralarken de; Küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirileceğini, mevcut hayvanların ıslah edileceğini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi bir şekilde değerlendirileceğini ve böylece et yönü ön planda olan hayvancılığın geliştirileceğini ifade etti.

Hayvansal üretimde kırsal istihdama verilen önemin artırılacağını belirten Bakan Eker, 2018 yılına kadar devam edecek projelerle bölgesel üretim modellerini ön planda tuttuklarını ifade etti.

BARINAKLARIN FİZİKİ ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK

Büyükbaşta 10-50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş hayvancılıkta ise 100-200 baş anaç kapasiteli ahır ve ağılların tadilatı veya yeniden yapımında inşaat yatırımlarının yüzde 50’sini hibe olarak karşılıyoruz.

Bu destek ile bölgede önemli bir sorun olarak bilinen hayvan sağlığı ve refahında önemli iyileşme sağlayacağız.”

Büyükbaş hayvancılık işletmelerine, etçi veya kombine ırk damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe desteği sağlayacaklarını da söyleyen Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

HAYVAN ISLAHINI SAĞLIYOR VE PAZAR ODAKLI ÜRETİMİ TEŞVİK EDİYORUZ BÖLGEDE ANAÇ HAYVAN BAŞINA 570 TL YENİ DESTEK VERİLECEK.

“Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı; anaç hayvan başına 350 TL, doğacak Buzağı için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL destek veriyoruz. Ayrıca yetiştirici soy kütüğüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacaktır. Yetiştiricilerin desteğe erişimini kolaylaştırmak için amacıyla başvuruda ölçek ve birlik üyelik şartı aranmayacaktır.

SÜRÜ YÖNETİMİ BENİM’’ PROJESİNİ UYGULUYORUZ

Sertifikalı sürü yöneticisi istihdamına 5000 TL destek veriyoruz.

“Sürü sağlığı ve sürü yönetimi konularında teorik ve uygulamalı kurslar düzenledik. Başarılı kursiyerlere sertifika veriyoruz. Sertifikalı sürü yöneticisi olan veya istihdam eden 500 baş ve üzeri işletmelere yılda 5.000 TL destekleme veriyoruz.”

Hayvancılıkta dönüşüm devam ediyor

“35 ilde küçük işletmelere sağlayacağımız bu desteklerle, et ve sütte arz-talep dengesini sağlarken, aynı zamanda güvenilir gıda üretimini arttırmayı amaçlıyoruz. Hayvancılığa verdiğimiz desteklerle üreticimizin mutlu, et ve süt sektörlerimizin güçlü olması için çalışıyoruz.”

Hibe projeleri ve uygulanan desteklerden faydalanacak iller şunlar:

Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri,

Güney Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri,

Konya Ovası Projesi kapsamında; Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri,

Doğu Karadeniz Projesi kapsamında; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane.

Bu illerdeki küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklemelerden faydalanabilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız