SON DAKİKA
SON DEPREMLER

350 Yaşındaki Çınar Ağacına Koruma Talebi

0
Güncellendi - 2019-09-26 01:53:45
350 Yaşındaki Çınar Ağacına Koruma Talebi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya Şubesi, Akçadağ Sultansuyu Harası’nda bulunan ve 350 yaşında olduğu belirlenen çınar ağacının anıt ağaç olarak tescil edilerek koruma altına alınması için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından başvurunun değerlendirildiği ve yakın bir zamanda sonuçlandırılacağı kaydedildi.

Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı çalışma sonucunda 350 yaşında olduğu tespit edilen söz konusu çınarın koruma altına alınması için geçtiğimiz günlerde bir çalışma başlatan Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanlığı, çınarın kimliği, özellikleri, kültürel miras açısından önemi ve anıt ağaç kapsamına alınmasının gerekçelerini anlatan bir dosya hazırladı.

Sultansuyu Harası’nın kurulmasına vesile olan ulu çınar

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanlığı, anıt ağaç adayı çınara ait dosyaya çınara ait tarihsel bir öykü de ekledi.

Sultansuyu Harası’ndaki çınarın anıt ağaç olarak koruma altına alınmasını talep eden dosyada ulu çınarın kısa öyküsü şöyle yer aldı:

“Sözlü tarih araştırmalarından elde ettiğimiz çok değerli verilerden biri de Sultansuyu Harası ile ilgilidir. Malatya’nın önemli akarsularından olan ve Selçukludan bu yana sultanlara atfedilen Sultansuyu Çayı, Akçadağ sınırlarından geçerek Fırat’a karışan ve kıyısında binlerce yıldır tarım yapılan bir akarsudur. Sultan suyunun kıyısında da yüzlerce yıldır etrafını koca dalları ile gölgeleyen ulu bir çınar bulunmaktadır. Bu çınarın, Sultansuyu Harası’nın buraya inşa edilmesinde pek bilinmeyen, ancak önemli bir rolü vardır. Sultan Abdülhamit, Hamidiye Alayları’nı kurduktan sonra ordunun cins Arap atlarına olan ihtiyacı bir hayli artmış ve bunun üzerine Miralay Rahmi Bey bölgede bir inceleme yapmıştır. Miralay Rahmi Bey Sultan Abdülhamit’e bir rapor hazırlar. Bu raporda Akçadağ ovasından, Sultansuyu Çayı’ndan, etrafındaki münbit arazilerden ve bir de çayın kenarındaki ulu bir çınardan bahseder. Raporu inceleyen Sultan Abdulhamit, Miralay Rahmi Bey’i çağırır ve raporunu takdir eden sözlerden sonra, haranın bu ulu çınar etrafında kurulması talimatını verir. Bu talimat üzerine, Sultansuyu Harası, 1865 yılında, ‘Çiftlikat-u Humayun’ adı ile kurulur ve ordunun binek atı, keçe, yapağı ve benzer ihtiyaçlarını karşılamak üzere görevlendirilir.”

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanlığı’nın, çınarın anıt ağaç olarak tescil edilmesi ve korumaya alınması yönündeki talebini içeren dosyasının, nihai kararı vereceği belirtilen Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda incelemeye alındığı kaydedildi.

Anıt ağaç nedir?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 tarih ve 666 numaralı kararında anıt ağaç, “ Tabiat yapısı, ölçüleri ve diğer özellikleri bakımından anıtsal nitelikler kazanmış bulunan ağaçlar” şeklinde tarif ediliyor.

Anıt ağacın bilimsel tarifi

Geçtiğimiz yıllarda Battalgazi Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen bir seminerle Türkiye ve Malatya’nın anıt ağaçlar varlığına ilişkin bilgi veren Battalgazi MYO Öğretim Görevlisi Sıddık Doğan, anıt ağacın bilimsel literatürdeki tarifini, “Anıt ağaçların bilimsel tanımı ‘’Yaş, çap ve boy itibariyle kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunan, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olan ağaçlar anıt ağaçlardır” tanımıyla açıklamıştı.

“Anıt ağaçlar kuşaklar arası bağ kurabilecek uzunlukta bir geçmişe sahiptir”

Battalgazi MYO Öğretim Görevlisi Sıddık Doğan, anıt ağaçların kriterlerini “Bir ağacı anıt yapan özelliklerin başında fiziksel boyutlar gelmektedir. Özellikle çap ve boy gibi doğrudan göze hitap eden boyutlar önemlidir. Anıt ağaçların kuşaklar arasında bağ kurabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olması da zorunludur. Salt bu zorunluluk nedeniyle kavak, söğüt, kızılağaç gibi ağaçlar ne denli hacimli ve görkemli olursa olsunlar anıt sayılamazlar” diye anlatmıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kamil (4 yıl önce)
    Talep edip,Ne uğraşacaksınız.Kesip yenisini dikin.
    0
    0
    Yanıtla