SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"354 Tür Bitki Malatya'ya Özgü"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:16:23
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, Tür Koruma Eylem Planı toplantısı düzenlendi.

Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı) ve Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamıyla ilgili hazırlanan eylem planı hakkında bilgiler verildi.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, “Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir. Ulusal ve uluslar arası mevzuat gereği biyolojik çeşitliliğin temel bileşenleri olan türlerin ve yaşam ortamlarının korunması önem arz etmektedir. Bu kapsamda korunması gereken bitki ve hayvan türlerinin korunmasına yönelik olarak yerel düzeyde kurumsal kapasitenin oluşturulması ve gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla her yıl 10 adet tür koruma eylem planı hazırlanması hedeflenmiş olup, 2013 yılı içerisinde çalışmanın Malatya ilinde de yapılması Bakanlığımızca uygun görülmüştür” dedi.

Deligöz, şunları kaydetti:

“Malatya ili bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgede yer almaktadır. İlimizde nesli tehlike altında bulunan ve korunması gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı), Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin engellenmesi için yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere bu türlerle ilgili “Tür Eylem Planının” hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla; türlerin ulusal ve uluslar arası korunma durumu, il için önemleri, ildeki yaşam alanları ve bugüne kadar gerçekleştirilen koruma ve envanter çalışmaları araştırılmıştır.”

Toplantıda daha sonra İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, Tür Koruma Eylem Planı ile ilgili bir sunum yaptı.

Mutlu, eko sistemi oluşturacak olan birimler üzerinde yapılacak olan herhangi bir müdahalenin yaşam alanlarını direk etkilediğini kaydetti.

Malatya’da bitki sayısının belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldığına dikkat çeken Mutlu, “Malatya’daki bitkilerin sayısının belirlenmesi için 2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar Malatya’da yapılmış birçok çalışma değerlendirilmiştir. Tüm bu derlemeler ve çalışmalar sonucunda Malatya ilinde kayıtlı olan şuanda bin 890 adet iletim demetli bitki türü sayısına ulaştık. Bu türler, Türkiye’deki türlerin yaklaşık yüzde 19’unu oluşturmaktadır. Bu türlerden 354 tanesi endemiktir*. Yapmış olduğumuz çalışma halen devam etmektedir” diye konuştu.

Malatya’nın iletim demetli bitkileri:

Narin Kirpiotu

Dikenli Körmen

Malatya Tilkikuyruğu

Yapışkan Havacıva

İnce Zeylan

Neşe Geveni

Darende Geveni

Han Geveni

Gövdesiz Geven

Cemre Geveni

Malatya Geveni

Malatya Kırsümbülü

İnce Çan

Bey Çıngırağı

İnce Pelemir

Dağ Balıkağzı

Has Balıkağzı

Kırkkızan

Fırat Kızanı

Kaba Çördük

Bey İğneliği

Bozkır İğneliği

Darden Çöveni

Malatya Kantaronu

Peşmen Nevruzu

Has Topbaş

Kırk Tıstıs

Pisik Kuyruğu

Yalancı Korunga

Yar Sasalı

Gürün Etyaranı

Özge Çalba

Has Tülübaş

Havlı Gredanlık

Gerger Şalbası

Bozkır Puku

Bodur Karabaş

Zarif Yonca

Kubbe Sığırkuyruğu

Dilim Sığırkuyruğu

Türkiye’de doğal yayılışı olan tüm türlere bakıldığında Malatya ve ilçelerine ait isim taşıyan 10 tür bulunmaktadır. Bu türler:

Malatya Gazalotu

Malatya Kantaronu

Malatya Tilkikuyruğu

Malatya Kırsümbülü

Yar Sasalı

Buğday Sığırkuyruğu

Has Topuz

Malatya Geveni

Akça Geven

Darden Geveni

* ENDEMİK, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki türüdür.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız