SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Camideki Ana Kubbeyi Sökeceğiz"

0
Güncellendi - 2020-08-28 03:11:24
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli olarak 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde hasar gördükten sonra güçlendirme çalışması yapılan Eskimalatya'daki ata yadigarı Ulu Cami ile merkezdeki Hacı Yusuf Taş Camisi Yeni Cami (Yeni Cami), restorasyonun ardından yeniden cemaatle buluşturulacak.

Depremde, Battalgazi ilçesinde Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1124'te yaptırılan Ulu Cami ile Hocazade Hacı Yusuf tarafından 1843'te inşa ettirilen ve 1893'teki sarsıntıda yıkılmasının ardından taş olarak inşa edilmesine başlanan ve 1914'te tamamlanan Hacı Yusuf Taş Camisi'nde de ağır hasar oluştu.

Zarar gören camilerin cemaate kapatılmasının hemen ardından Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tarihi yapıların restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında, ilk olarak ata yadigarı camilerin artçı sarsıntılardan daha fazla zarar görmemesi için güçlendirme çalışması gerçekleştirildi.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivrice merkezli deprem nedeniyle kentteki 11 tarihi yapıda hasar oluştuğunu söyledi.

Hasar durumunun yapılara göre değiştiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu:

"En fazla hasar gören iki yapımız, Ulu Cami ile Hacı Yusuf Taş Camisi. İki cami için gerekli tespitleri yaptık, raporları hazırladık. Artçı depremlerde daha fazla zarar görmemesi için Hacı Yusuf Taş Camisi'nin kubbe kasnakları sargılarla desteklendi. Ulu Cami'de ise kemer işleri ahşapla desteklendi. Her iki camide, röleve, restitüsyon, restorasyon, mekanik, statik ve elektrik projelerine yönelik çalışmalar başladı."

- "Cami ile cemaati buluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz"

Doğan, ecdat yadigarı eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı.

Tarihi camilerin restorasyon çalışmalarının büyük titizlikle yürütüldüğünü belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Bu yapıların gelecek nesillere aktarılabilmesi ve olabilecek depremlerde tekrar hasar görmemesi için statik anlamda ne tarz müdahalelerde bulunacağımız konusu çok önemliydi. Aksaray Üniversitesinden alanında uzman akademisyenler geldi, araştırma yaptılar ve uygulanabilecek çalışmaları konuştuk. Söz konusu malzeme alındı, laboratuvarda taşların gücü ölçüldü. Hocalarımız rapor hazırladı. Çalışmayı yapacak firma, rapor doğrultusunda restorasyona yönelik projelerini hazırladı. Biz de projeleri inceledikten sonra Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderdik."

Doğan, projelerin onaylanmasının ardından camilerde çalışmalara ivedilikle başlanacağını ifade ederek, "Cami ile cemaati buluşturmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." dedi.

Hacı Yusuf Taş Camisi'nde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi veren Doğan, şunları söyledi:

"Camideki ana kubbeyi sökeceğiz. Görsel olarak, dışarıda görünmeyecek şekilde kasnağına çelik çember atılacak. Yapının güçlendirmesine yönelik gergi çubukları atılacak. Doğu-batı yönünde dışarıdan iki destek payandası yapılacak, çünkü caminin beden duvarları biraz yüksek olduğu için, depremde salınımı biraz fazla olduğundan hasar durumu farklı oluyor. Cami içerisindeki sıvalar sökülecek, kalem işleri yeniden yapılacak."

AA

FOTO: Yeni Cami (Hacı Yusuf Taş Camisi)

FOTO: Ulu Cami ve hasarlı minaresi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Abdulkadir Artan (3 yıl önce)
    Malatya halkının Teze Cami diye bildiği,uzun yıllar Yeni Cami olarak anılan Ulu Mabedimiz son yıllarda Hoca Hacı Yusuf Taş camii olarak anılır oldu.Öyle ki Cami'nin kuzey duvarındaki tanıtım yazısında da böyle yazılmış.Sanırsınız bu cami'yi soyadı Taş olan biri yaptırmış.Oysa Hoca Hacı Yusuf Efendi Yeni Cami'nin yerinde olan ve 1889 90 Malatya Çarşı yangınları ile tahrip olan Caminin yapılmasına önayak olmuş bir hemşehrimiz.Bu Cami'den Yeni Cami'nin doğu tarafındaki kesik minare kalmış.1893 malatya depremi ile bu Cami'nin kalan kısımları da harap olmuş.Malatya Halkı 2.Abulhamid'e müracaat ederek CAMİLERİÑİN YANDIĞINI bildirip yeni cami istemişler.Malatya Valiliği'nin yayımladığı belgelere göre bir kısım masrafını şahsen karşılayan Padişah,bir kısım masrafın da devletce karşılanmasını istemiş.Üst üste felaketler Caminin açılışını geciktirmiş.Hamidiye Cami-i Şerifi olarak belgelerde yer alan Cami,1909 da Abdulhamid'indevrilmesinden sonra açılınca İttihatcılar Hamidiye adından vaz geçmiş.Hoca Hacı yusuf'a gelince,bu güzel insan Soyadı Yasasından 84 yıl önce Şam'da vefat etmiş.100 kişiye sorsak belki tamamı Hacı Yusuf Taş imlasında Taş'ı soyadı zanneder.Pek kullanmadığımız Taş Cami ismini bari başa yazalım.Hamidiye'yi de emeğe saygı olarak ilave edelim.Av.Abdulkadir Artan Uzman Tarih Öğretmeni Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri.
    0
    0
    Yanıtla