SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"3'te 2 AB'yi İstemiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:57:31
A- A+ PAYLAŞ

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Fatma Esen Taylor’un Cambridge Üniversitesi’nde sunduğu bir anket çalışmasına göre, Türk halkının 3’te 2’sinin AB üyeliğini istemediği ortaya çıktı. 

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Fatma Esen Taylor, Cambridge Üniversitesi’nde düzenlenen “Avrupa: Kriz ve Yenilenme” başlıklı kongrede konuşmacı olarak yer aldı.

Taylor, bir piyasa araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen kamuoyu anketi ile desteklediği sunumunda, Türk halkının AB üyelik sürecine karşı bakış açısını değerlendirdi.

2009 yılından bu yana Türkiye genelinde yapılan araştırmalara göre, vatandaşların AB’ye olan ilgisinin her geçen gün azaldığını belirten Taylor, önemli tespitlerde bulundu. AB'ye üye ülkelerin Türkiye’ye karşı ön yargıları nedeniyle tam üyeliğe olan ilginin giderek azaldığını belirten Taylor, “Son üç yılda Türk kamuoyunda AB üyeliğine devam etmesini destekleyenlerin oranında yüzde 22 azalma görülmüştür. Bunun başlıca nedeni olarak AB’nin ülkemize karşı sergilediği ön yargıyı gösterebiliriz” dedi.

AVRUPA TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEMELİ

AB’nin Türkiye’nin üyeliğini kabul etmemesi durumunda neler kaybedebileceğine de değinen Taylor, şunları söyledi:

“Türkiye, Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile geliştirdiği ekonomik ve politik ilişkileri sayesinde, AB’nin Avrasya ve Orta Doğu ülkeleri ile ilişkilerinin kuvvetlenmesinde önemli rol üstlenebilir. AB, Türkiye’yi üyeliğe kabul etmemesi olasılığında, Türkiye’nin beraberinde getireceği pazar, ithalat ve istihdam hacmindeki artışından faydalanmamış olacaktır. Azerbaycan ve Kırgızistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkeleri ile geliştirdiği ortak projelerin de yardımı ile Türkiye, Hazar Denizi enerjileri ve Avrupa pazarı arasında enerji koridoru konumuna gelmiştir. AB, Türkiye’nin üyeliğinin reddi ile Hazar Denizi ve çevresinden elde edilen enerjinin kendi pazarına transferinin daha garantili ve güvenli taşınması olasılığını da geri çevirmiş olabilir.”

TÜRKİYE’DE DIŞ POLİTİKA VE KAMUOYU ANKETİ

TNS Piyasa Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi için yapılan Türkiye’de Dış Politika ve Kamuoyu Anketi’ne Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Konya, İçel, Samsun, Zonguldak, Denizli, Malatya illerinden toplam bin 509 kişi katıldı. Anket 7 Aralık 2012 ve 14 Ocak 2013 tarihleri arasında tamamlandı. Anket sonuçlarına göre, katılanların yüzde 33,3’ü Türkiye’nin AB üyeliğinde ısrar etmesini desteklerken, yüzde 59,4’ü tam üyelikten vazgeçilmesi gerektiği görüşünü bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız