SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''4 Aralık'ta Kapalıyız!''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse (soldan 2.), 4 Aralık Cuma günü işyeri kapatma eylemi yapacaklarını söyledi.

Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, düzenlediği basın toplantısında, "Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, son zamanlardaki düzenlemeler sonucunda ilaca erişimde büyük zorluklar yaşıyorlar. Bizlerse, hiç bizimle ilgisi olmayan muayene ücretlerini tahsil etmekle görevlendiriliyor, adeta kamunun tahsildarı haline getiriliyoruz. Son beş senedir, bir gecede çıkartılan kararname ve tebliğlerle gün geçtikçe eritiliyoruz, her gün kurallar değişiyor, reçete onay sistemi çalışmıyor, eczanelerimizde sürekli bir gerginlik altında hizmet vermeye çalışıyoruz. Biz eczacılar, artık daha fazla bu tabloyu yaşamak, hastalarımızın ilaçlarını alamadan eczaneden çıktığına tanık olmak istemiyoruz. Kamunun sağlık hakkını, yaşama hakkını koruduğunu görmek istiyoruz, onu her geçen gün yerle bir ettiğini değil" ifadelerini kaydetti.

Köse, "Ekonomi kurmayları eczanelerimize ve halk sağlığına esas darbeyi 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek uygulamalarla vurdu. Bürokratlar, Sayın Bakanlar da dahil herkesin kabul ettiği gerçek şu: 4 Aralık'ta mali tedbirler bu haliyle başlayacak, bunun bedeli hastanın ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3 bin eczane, yılsonuna kadar 7 bin eczane kapanacak. Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan kamu Türkiye'deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında bir sakınca görmüyor. Halk sağlığı açısından bu tedbirlerin sonuçları ne olacak? Birincisi, kapanacak eczanelerimizin 3.000'i tek eczane olarak ilçe, belde ve mahallelerde hizmet veriyor. Buralarda yaşayan kişiler ilaçlarını almak için başka bir ilçeye ya da köye gitmek zorunda kalacaklar. İkincisi var olan eczaneler raflarında ilaç bulunamayacak kadar eriyecek, dolayısıyla hastalarımız da bu ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda bırakılacak. Üçüncüsü, bu ilk elden kapanacak eczanelerin hepsi, sermayesi olmayan, dayanma gücü zayıf eczaneler olacak. Güçlünün ayakta, zayıfın altta kaldığı bir dönem yaşanacak. Dördüncüsü, bu eczanelerde çalışan insanlar işsiz kalacak. Hepsinden önemlisi, sağlık sistemimize yapılan bu topyekun saldırıyı hep beraber durdurmazsak bunun arkası gelecek. Bizler hep çözümden yana olduk. 60 gün içerisinde sadece Sağlık Bakanlığı ile 11 kez görüşme yaparak belki de bir rekoru kırdık. Ama Sağlık Bakanlığımızın olumlu tutumuna rağmen, taleplerimiz hep ötelendi, sesimize kulak verilmedi" şeklinde konuştu.

Köse şunları söyledi:

"Hastalarımızı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanları uyarmak istiyoruz. 4 Aralık Cuma gününe kadar ilaçlarınızı eczanelerinizden alınız. Aksi halde, size hizmet vermek için gece gündüz nöbet tutan eczanelerimizi bulamayabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsak 4 Aralık'tan sonra eczanelerimiz teker teker kapanacak. Bizler, bizi yok etmek isteyenlerin bu insafsız tavırlarına daha fazla boyun eğmeyeceğiz. Teker teker kapanmaktansa, 4 Aralık Günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız. Bugün içinde bulunduğumuz durum, bizleri kapanma noktasına getirenlerin ve her şeyden önemlisi sağlık alanını ekonominin insafına terk edenlerin ayıbıdır. Hastalarımızı mağdur etmek amacında değiliz. Bunun için özel önlemler alacak, nöbetçi sayılarını artıracağız. Ayrıca hep beraber mücadele verdiğimiz domuz gribi salgınına karşı da kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır. Bu bakımdan, 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz."

Köse taleplerinin ise şunlar olduğunu aktardı:

"Stok zararlarımızın bundan böyle düzenli olarak, eksiksiz ve zaman geçirmeden karşılanması ve ilaç fiyat düşüşlerinden ve kamu kurum ıskontosu artışlarından kaynaklanan ciro düşüşüne bağlı küçülmenin eksiksiz ve zaman geçirmeden kalıcı biçimde telafisidir. Her iki talebimizin de yerine getirilmediği durumda, 4 Aralık'tan itibaren teker teker kapatmaktansa, 4 Aralık'ta hep beraber kapatmayı tercih edeceğiz."

AŞI VURDURDULAR..
Öte yandan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, yönetim kurulu üyeleri ve bazı basın mensupları, basın toplantısından sonra toplu halde Fırat Sağlık Ocağı'na giderek, burada domuz gribi aşısı vurdurdular.

Köse, eczacıların ilaç ve aşı uzmanı olduğunu belirterek, "Bütün dünyada yaygın olan ve halk arasında domuz gribi için Sağlık Bakanlığı ülke genelinde aşılama kampanyası başlatmıştı. Bizde Malatya Eczacılar Odası olarak, bu yaygın virüse karşı halkımızın aşılanması gerektiği inancındayız. Bu mesajı verebilmek için bütün yönetim kurulu arkadaşlarımız ve basın mensupları ile birlikte domuz gribi aşısına geldik. Bizim önerimiz, bütün halkımızın bu aşıyı yaş sınırına bakmaksızın sağlık ocaklarına giderek yaptırmaları yönündedir. Bu virüs önümüzdeki 1-2 yıl daha dünya genelinde devam edecektir. Bundan korunmanın tek yolu da aşı yaptırmaktan geçmektedir. İlacın ve aşının uzmanı olan biz eczacılar, bu aşının vurulması gerektiği kanaatindeyiz. Bunu da halkımızın bilgisine sunuyoruz" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız