SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'4 Kadından Biri Şiddet Görüyor'

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Kadına karşı şiddet, 3 bin yıl önceye dayanıyor. Dünyada her 4 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor" dedi.

Tüm Kadın Lobisi Derneği'nin düzenlediği 'Aile İçi Şiddet ve Cinsel İstismar ile Mücadele' konulu panel, Sheraton Oteli'nde Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal
Özcebe, Çankaya Üniversitesi Eğitimci Psikolog Prof. Dr. Uğur Öner, Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca, Ankara Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat İdil Yalçıner Şimşek ve sanatçı Erkan Petekkaya katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, şiddetin kadınlarda fiziksel, ruhsal sorunlara, yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep olduğunu ifade etti. Arıtman, "Kadın ile erkeğe eşit bakan bir toplumun ileri toplumdur" ifadelerini kullandı. Kadına gösterilen şiddetin dünyada en çok görülen insan hakkı ihlali olduğunu söyleyerek, "Kadına yönelik şiddet, kadının insan hakkını kullanmasını engelliyor. Kolektif sorumluluk alınması gerekiyor" dedi. Kadınların yüzde 39'unun şiddet gördüğüne dikkat çeken Arıtman, kadınlara seslenerek, 8 Şubat'ta görülecek Ayşe Paşalı davası için müdahil olunmasını istedi.

AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık ise, kadın hakları konusunda her şeyi bir kenara bırakarak, özellikle de siyasetin dışında bırakarak, tek yumruk olmanın önemine dikkat çekti. Çalık, "Kadına karşı şiddet 3 bin yıl önceye dayanıyor. Dünyada her 4 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, şiddetin çocuğun gelişiminde olumsuz rol oynadığını belirtti. Çankaya Üniversitesi Eğitimci Psikolog Prof. Dr. Uğur Öner, şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu, şiddet sorununun çözülmesi için en önemli aracın eğitim olduğunu söyledi. Toplumda olan şiddetin okullara da yansıdığını ifade eden Öner, okulların eğitim yoluyla şiddeti yok etmesi gerektiğini, geleneksel eğitim sistemi ile insan davranışlarını değiştirmekte yetersiz kalındığını kaydetti.

Toplumsal baskıdan söz eden Sanatçı Erkan Petekkaya, 'onu yapma, bunu yapma' sözleriyle büyüdüklerini belirtti. Şiddetin sevgi ve saygı ile çözülebileceğini ifade eden Petekkaya, toplumun kırsal kesiminde yaşayan insanları bilgilendirmenin altını çizdi.

Ankara 8. Aile Mahkemesi Eray Karınca, Ayşe Paşalı cinayetinin kadınların şiddet anlamında seslerini yükseltmelerine sebep olduğunu söyledi. Karınca, toplumsal duyarlılığa ve kadını etkin şekilde korumaya dikkat çekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız