SON DAKİKA
SON DEPREMLER

4 Yeni Üniversite Kuruluyor

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul’da "Fatih Sultan Mehmet", "Ön Asya", "Süleyman Şah" üniversiteleri ile Samsun’da "Canik Başarı Üniversitesi" adıyla 4 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını komisyona sunan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, 2002 yılında 53’ü devlet, 23’ü vakıf olmak üzere, üniversite sayısı 76 iken, bugün itibariyle bu sayının 139’a ulaştığını söyledi.

2003’ten bu yana 41’i devlet, 22’si vakıf olmak üzere 63 üniversite kurulduğunu ifade eden Çubukçu, bu üniversitelerin de kurulmasıyla, vakıf üniversitelerinin sayısının 51’e yükseleceğini bildirdi.

Nimet Çubukçu, örgün öğretimdeki öğrenci sayısının 1 milyon 746 bin 534, açık öğretimde ise 1 milyon 142 bin 536 olduğunu kaydederek, 2008-2009 öğretim yılında vakıf üniversitelerinde toplam 166 bin 157 öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade etti.

Toplumsal dönüşümü sağlamak ve çağdaş uygarlığı yakalamak yolunda toplumun, başta yükseköğretim olmak üzere, genel anlamda eğitim ihtiyacının karşılanmasının büyük önem arz ettiğini dile getiren Çubukçu, "Bu doğrultuda devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları eliyle eğitim hizmetlerini geliştirme çalışmalarının birlikte yürütülmesi gerekmektedir" dedi.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, vakıf üniversitelerinin kurulmasına karşı olmadıklarını belirtti.

Yaklaşık 250 bin eğitim fakültesi mezunu öğretmen atamayı beklerken, bu üniversitelerde de eğitim fakültesi açılmasını anlayamadıklarını ifade eden Akkuş, kurulan bu vakıf üniversitelerindeki eğitim fakültelerinin kaldırılmasını istedi.

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, kurulan 4 vakıf üniversitesi hakkında ellerinde bilgi ve belge olmadığını ifade ederek, "Bakan, bu vakıf üniversiteleri hakkında, YÖK’ün bize bilgi vermesini sağlamalı. Bu üniversitelerin mali yapısını, kurucularını bilmeliyiz ki ona göre karar verelim. Biz burada noter değiliz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de temelde vakıf üniversitelerinin kurulmasına karşı olmadıklarını, ancak bu üniversitelerin hangi gerekçeyle kurulduğunu bilmelerinin hakları olduğunu kaydetti.

Daha önce kurulan bir vakıf üniversitesine TEKEL arazisinin verildiğini dile getiren Serter, eğer varsa, bu kurulacak üniversitelerin devlete getireceği yükün belli olması gerektiğini söyledi. Nur Serter, "(51 vakıf üniversitesi açıyoruz) demek kolay, çünkü 4’er 4’er açıyorsunuz. Önemli olan bu üniversitelerdeki eğitim ve öğretimdir" diye konuştu.

"PİRİNÇ TÜCCARININ KURDUĞU ÜNİVERSİTELER VAR"

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise eğitimli nüfusun yüzde 25’inin işsiz olduğunu söyledi.

"Vakıf üniversitesi açmak kolay. Vakıf üniversiteleri arasında marka değeri yüksek olan kaç tane üniversite var, söyleyin?" diye soran Altay, hangi anlayışla ve zihniyetle bu üniversitelerin açıldığının belli olmadığını öne sürdü.

Altay, şöyle devam etti.

"Millet bizi buraya parmak kaldırıp indirmeye göndermedi. Yasaları incelememiz ve ona göre karar vermemiz gerekiyor. Detaylıca inceleyebilmemiz için tasarıyı alt komisyona havale edelim.

Pirinç tüccarının, kasaba eşrafının kurduğu üniversiteler var. Şimdi o üniversitenin kurucusu pirinç tüccarı, rektörün, hocanın üstünde olacak ve eğitim konusunda karar verecek, böyle bir şey olabilir mi? Mezbaha açmıyoruz, üniversite açıyoruz. Açılacak üniversitenin neye göre, açıldığını, kaynağını bilmeliyiz. Yarın, öbürgün o üniversite kapandığı zaman öğrencilerin durumu ne olacak bilebilmeliyiz, o öğrencileri garanti altına almalıyız.".

AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü ise YÖK’ün üniversiteleri denetleme fonksiyonunu yeterince yerine getiremediğini söyledi.

AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar da Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, 2002’den bu yana en çok artan bakanlık bütçesi olduğunu belirterek, 2002-2010 yılları arasında 228 bin öğretmenin atamasının yapıldığını bildirdi.

"MAL VARLIĞI 15 MİLYONUN ALTINDA İSE REDDEDİYORUZ"

YÖK Başkanvekili Ömer Demir, YÖK’e, onlarca vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin dilekçe geldiğini söyledi.

Gelen başvuruları detaylıca incelediklerini ve eksiklikleri varsa onları tamamlamalarını istediklerini dile getiren Demir, "Bunun üzerine bazı başvurular geri çekiliyor, bazıları da eksikliklerini tamamlayıp geliyor" dedi.

Demir, bu başvuruların önce vakıf komisyonunda incelendiğini kaydederek, komisyon üyelerinin, üniversite kurulması planlanan yere gidip inceleme yaptıklarını, mal varlıklarını ve kampüs alanını incelediklerini bildirdi. Başkanvekili Demir, daha sonra bu bilgilerin genel kurula sunulduğunu ve çağrılan vakıf temsilcilerinin kurulda sunuş yaptıklarını anlattı.

Mal varlığı 15 milyon liranın altında olan vakıfların başvurularını iade ettiklerini dile getiren Ömer Demir, bu tasarıya göre üniversite kurmak için başvuran vakıflardan, Diyanet Vakfının 263 milyon lira, Sistem Vakfının 45 milyon lira, Başarı Vakfının 23 milyon lira ve Fatih Sultan Mehmet Vakfının daha yüksek bir mal varlığına sahip olduğunu bildirdi.

Demir, denetleme kurulu üyelerinin az olması nedeniyle üniversiteleri denetlemede yetersiz kaldıklarını, ancak vakıf üniversitelerinin yılda bir kez denetlendiğini söyledi.

"İHTİYAÇ OLAN BRANŞLARIN AÇILMASINA İZİN VERİYORUZ"

Milletvekillerinin, "eğitim fakültesi mezunlarının atamalarının yapılmadığı" yönündeki eleştirisini yanıtlayan Bakan Çubukçu, yeni eğitim fakültesi açılırken, özel eğitim, okul öncesi gibi ihtiyaç olan, belli branşların açılmasına izin verildiğini kaydetti.

"Ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu, doğru olmayan planlama neticesinde önümüze gelen bir konu" diyen Çubukçu, dönemlerinde hiçbir vakıf üniversitesine bedava arazi verilmediğini, ancak geçmişte Bilkent, Koç ve Sabancı gibi vakıf üniversitelerine arazi tahsis edildiğini ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci’nin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi bünyesinde açılacak enstitülere, "Medeniyetler İttifakı Enstitüsü" de eklendi.

Tasarı, görüşmelerin ardından kabul edildi.

Tasarı, İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul Ön Asya Üniversitesi, Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Süleyman Şah Üniversitesi ile Samsun’da Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından müştereken Canik Başarı Üniversitesi adıyla vakıf üniversitelerinin kurulmasını öngörüyor.

Komisyonda daha sonra görüşülen, Kültür ve Turizm Bakanlığının Bazı Taşra Kuruluşlarının İl Özel İdareleri ve Belediyelere Devredilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, verilen önergeler doğrultusunda alt komisyona sevkedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız