SON DAKİKA
SON DEPREMLER

40 Derecelik Isı Bunalttı!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 40 dereceyi bulan sıcak bunaltıyor. Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, "Çöl Sıcağı"na karşı uyarılarda bulundu..

40 DERECE..
Malatya'da, özellikle gece geç saatlerdeki esinti nedeniyle rahatlayan vatandaşlar, Pazartesi gündüz 40 dereceye ulaşan sıcakta bu kez bunaldılar.

Yukarıdaki fotoğraf; 4 Temmuz Pazartesi günü saat 16.30'da Belediye'nin önündeki elektronik termometrenin 40 derece olarak saptadığı ısıyı gösteriyor.

Bu arada, Meteoroloji yetkilileri, Salı günü parçalı bulutlu bir hava nedeniyle ısının birkaç derece düşeceğini söylediler.

SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN UYARISI..
Öte yandan, Malatya Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, "Çöl Sıcağı" diye adlandırılan aşırı sıcaklar nedeniyle özellikle çocuklarda görülecek ishalli hastalıklara karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Sezai Demirel, yaptığı açıklamada, yaz döneminde çocuk ishallerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bebeklerde ishal oluşumunu artıran etkenlerin başında ilk 6 ay anne sütüne gereken önemin verilmemesi, biberon ve emzik temizliğinin iyi yapılmaması, pişmiş yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi, tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması ve evde kanalizasyon sisteminin olmaması gibi faktörler geliyor. Bakterilere bağlı ishallerde, ishale ek olarak, karın ağrısı, kusma, ateş, dalgınlık ve havale geçirme de gözlenebiliyor. Sıvı kaybına bağlı olarak gözlerde çökme, ağız ve dudaklarda kuruluk, küçük çocuklarda bıngıldakta çökme, göz yaşının azalması, idrar çıkarmada azalma gibi bulgular da gelişebiliyor" dedi.

Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Demirel, "Uzmanlar, özellikle 1 yaşa kadar çocukların unlu ve nişastalı besinler almasının, beslenme bozukluğuna neden olarak bağırsaklarda sulu dışkılamayı artırdığına dikkat çekiyor. İshalli çocuklara, su ve sulu besinlerin verilmemesi, doktorlar arasında poliklinik düzeyinde zaman yetersizliği nedeniyle ağızdan sıvı tedavisi üzerinde durulmadan antibiyotik ve antidiyareyik içeren ilaçların yazılması, hastaneye yatırılan hastaların çoğuna damardan sıvı tedavisi uygulanması, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor" diye konuştu.

İshalli çocuğa antibiyotik verilmemesi gerektiğini kaydeden Dr. Demirel, "Uzmanlar, ishalli çocuğa gereksiz verilen antibiyotiklerin de iştahı azalttığını, bağırsak florasını bozarak ishal süresini uzatabileceğini belirtiyor. Katı gıdaları alabilen çocuklara verilecek pirinç suyunda bulunan amino asitler bağırsaklarda hasarın düzelmesini hızlandırmaktadır. Patates haşlanarak yedirildiğinde bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastalara faydalıdır. Yoğurt ile karıştırılması çok daha iyi sonuç vermektedir. Yoğurtta laktoz (şeker) miktarı fermantasyon ile yüzde 20 azalmaktadır. Özellikle ayran olarak içilmesi su gereksinimini de karşılıyor" şeklinde konuştu.

Kalp hastaları ile yaşlılar da aşırı sıcaklarda dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız