SON DAKİKA
SON DEPREMLER

40 İlde Kuraklık Desteği

A- A+ PAYLAŞ

Kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere destek ödenecek. Kuraklıktan etkilenen 40 ilde buğday, arpa, fiğ ve korunga üretiminde yüzde 25 ve üzeri zarar gören çiftçilere nakit desteğinin yanı sıra bu çiftçilerin tarımsal kredi borçları da 1 yıl süreyle ertelenecek.

Bakanlar Kurulu'nun ''2007 Yılı İlkbahar Döneminde Türkiye'nin Çeşitli İllerinde Meydana Gelen Kuraklık Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Nakdi Desteğin Hibe Olarak Verilmesine ve Bu Çiftçilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Kararı'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, 2007 yılı ilkbahar dönemindeki kuraklık nedeniyle 40 ilde karar kapsamındaki ürünlerinin yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü tespit komisyonlarınca belirlenen çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilere, sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda 15 YTL/dekar, arpa ve korunga için 12 YTL/dekar, fiğ için 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödenecek.

Ayrıca, hasar tespit komisyonlarınca yapılacak belirlemeler sonucunda kuraklık desteği alabilecek olanların, banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan ve hazine kaynağına dönüşmüş krediler de dahil olmak üzere tarımsal kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek. Ertelenen tarımsal kredi borçlarına; erteleme döneminde banka ve TKK tarafından yüzde 7 faiz oranı yürütülecek. Bankaya ve banka aracılığıyla TKK'ye erteleme dönemi sonunda veya ihtiyaçları nedeniyle bütçe ve nakit imkanları
dahilinde erteleme dönemi sona ermeden, ilgisine göre cari tarımsal kredi veya cari temerrüt faiz oranıyla yüzde 7 arasındaki farka göre tahakkuk ettirilecek gelir kayıpları, müsteşarlık tarafından avans olarak ödenecek.

Kuraklık desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, 31 Temmuz 2007 tarihine kadar bakanlık il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekecek. Ödemeler, bakanlık bütçesine konulan ödenekten kaynak aktarılmasının ardından banka aracılığıyla yapılacak. Bu kararın uygulanmasıyla ilgili olarak çiftçiye yapılan nakdi ödeme tutarının yüzde 0.2'si oranında bankaya hizmet komisyonu ödenecek.

Öte yandan, ilgili merciler yaptıkları ödemelerden ve kontrollülerinden sorumlu olurken, haksız yere kuraklık desteği ödemesinden yararlananlarla ilgili yasal işlem uygulanacak. Kuraklık nedeniyle çiftçilere destek ödenecek iller, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat olarak belirlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız