SON DAKİKA
SON DEPREMLER

40. Sanat Yılında Bir Malatyalı

A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL

Sunu

18 Şubat 2008 günü ressam hemşerimiz Cezmi Orhan’ın Sanatyapım Galerisinde sergisinin açılışı vardı. Burada Cezmi Orhan, “İbrahim Hocamın 40. sanat yılı ile ilgili Ayla Hanımın (İbrahim Demirel’in kızı) bir projesi var. Senin de yazıların var, verirsen iyi olur” dedi ve Ayla Hanımla konuştuk. Konuyu “sürpriz” olarak yürüttüğünü söyledi ve yaklaşık yarım sayfalık bir yazı göndermemi istedi. Aynı gün akşam yazımı hazırlayarak gönderdim.

29 Mart günü arayan Ayla Demirel, “Hocam, hani bir sürprizimiz vardı ya; 31 Mart Pazartesi akşamı 18 30’dan önce mutlaka gelin” dedi. O gün Sanatyapım Galerisine gittim ve gelenlerle birlikte İbrahim Demirel’i bekledik. Bu arada Cezmi Orhan ile Ayla Demirel’in babası için hazırladığı “KIRK” adlı kitabı inceledik. Ayla Demirel ve Osman Erk’in yazısının ardından 40 yazı ve 40 İbrahim Demirel fotoğrafının yer aldığı kitap katalog biçiminde ve 96 sayfadan oluşuyor. Bakalım kimler İbrahim Demirel ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmişler?

Ekrem Kahraman, Levent Resul, İsa Çelik, İzzet Kehribar, Alberto Modiano, Ahmet Ataç, Nuri Gökaşan, Ali Rıza Akalın, Ahmet Say, Gülseren Şendur Atabek, Önder Şenyapılı, Selçuk Candansayar, Hüsnü Dokak, Hüseyin Akbulut, Tekin Koçan, Tuğrul Çakar, Serdar Ulukan, Süleyman Özerol, İsmet Birsel, Mehmet Özer, İsmet Ergül, Osman Ürper, Alpaslan Işıklı, Gürsel Görgülü, Bilgehan Uzuner, Yaşar Seyman, Tuncalp Özgen, Ruhan Özüarı, Orhan Akyürek (Bin Hakan), Kayıhan Keskinok, Levent Kılıç, Ümit Atabek, Haluk Güldür, Nihal Alp, Peyami Çelikcan, Şahin Karasar, Teoman Altınok, Nilgün Gürkan Pazarcı, Cezmi Orhan, Erdal Kurtaş.

Kitapta Yer Alan Yazım

27 Mayıs 2005 tarihinde Galeri Sanatyapım’da tanıştık İbrahim Demirel ile. Bir ortak yayın olan “Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi” serisinin 17. kitabı kendisine ayrılmıştı. Kitabı bana armağan ettiğinde, “Yeni tanıştığım öğretmen Süleyman hemşeri, mutlu olduk. Yine görüşmek üzere, sevgilerimle” diyerek yazmıştı. Oysa biz Sayın Demirel ile yetmişli yıllardaki siyah-beyaz fotoğraflarıyla tanışıyorduk. Armağan ettiği kitapta Gültekin Çizgen Demirel’i, “Eşkıyaların hikâyelerine dolaşık, büyük bir aşiretin çocuğu” diyerek betimlemişti. Yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Malatya Yorum gazetesinde iki yazı yazdım İbrahim Demirel ile ilgili. Birinci yazımda adını (İbrahim Demirel, Malatya Yorum, 3 Ağustos 2005), ikinci yazımda bu sözü (Eşkıyaların Hikâyelerine Dolaşık, Büyük Bir Aşiretin Çocuğu, Malatya Yorum, 6 Eylül 2005) başlık olarak kullandım. İkinci yazımın son paragrafında da şunları yazmıştım.

Tarancı, “Yaş otuz beş, yolun yarısı” derdi. Ben bunu, İbrahim Demirel’le tanıştıktan sonra, ”Yaş altmış beş, yolun mükemmeli” diye değiştirmek istiyorum.

Çünkü Demirel, o yaşında hala atölyesinde sanatsal etkinliklere kapı açıyor, hala Anadolu’yu geziyor, hala fotoğraf çekiyor. Hala üretiyor...

” Hala üreten hemşerim-büyüğüm İbrahim Demirel’in 40. sanat yılını kutluyor, saygılar sunuyorum. 1

 Kokteylden...

Derken İbrahim Demirel geldi ve “sürpriz” ile karşılaştı. Yaşamı ve sanatı ile ilgili gösterinin ardından kokteyl başladı ve 40 yılın anısına 40 fotoğraftan oluşan sergi gezildi.

Kokteylde ülkemizin ünlü fotoğraf sanatçılarından İsa Çelik ve Ozan Sağdıç ile uzun süren söyleşilerimiz oldu. Ozan Sağdıç, hazırladığı iki çalışmanın örneğini getirmişti, bunları inceledik. Biri ünlülerin fotoğraflarının yer aldığı, diğeri Nasrettin hoca öyküleri ile ilgili bir kitaptı. Nasrettin Hoca ile ilgili çalışmasını Prof. Dr. İlhan Başgöz’ün incelediğini ve resimlendirildikten sonra basılacağını söyledi. İsa Çelik ile daha çok Arguvan türkü Festivalindeki görüşmemiz, Arguvan türküleri kitabımız, Karacaoğlan ve benzeri konuları konuştuk.

İbrahim Demirel’in Yaşamöyküsü ve Yayınlanmış Yapıtları

Yetmişli yılarda siyah-beyaz, şiirli kartpostalları anımsayanlar İbrahim Demirel’i de anımsayacaklardır. Hemşerimiz İbrahim Demirel’in 31 Mart 2008 günü 40. sanat yılı kutlandı ve sergisi açıldı.

İbrahim Demirel, 1941 yılında Malatya Akçadağ ilçesi Durulova (Körsüleyman) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra Akçadağ Öğretmen Okulu, Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri ve Tatbiki Güzel Sanatlar Okulunu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) bitirdi.

Sanat, bundan böyle bir yaşam biçimiydi onun için. Çeşitli kuruluşlarda grafikerlik, reklâm ve tanıtım fotoğrafçılığı yaptıktan sonra 1975’de Umut Poster Yayıncılık ve Grafikerlik Stüdyosunu kurdu. 1979’da Hollanda hükümeti tarafından ilk fotoğraf albümü olan “Yaşam Kavgası” yayınlandı. 1981’de “Fotoğraf” adlı ders kitabı basıldı. 1995’de 4 adet portfolyo albümü yayınlandı. 2004 yılında Gültekin Çizgen tarafından hazırlanan “İbrahim Demirel’in Fotoğrafları Üzerine Bir İnceleme” adlı kitap yayınlandı.

1982’de Sanatyapım Plastik sanatlar Atölyesi ve Galerisini kurdu. Bugün başkentin seçkin sanat merkezlerinden biri olan bu atölye ciddi ve tutarlı bir anlayışla sanat eğitimi vermektedir ve bu mekândaki birikimini bir okul, bir müze niteliği kazandırarak geliştirip gelecek kuşaklara aktarmak Demirel’in vazgeçilmez hedefidir. Türkiye’nin sayılı koleksiyonerlerinden biri olan İbrahim Demirel, en az 3000 yağlıboyadan oluşan önemli bir resim koleksiyonunun yanı sıra toprakaltı ve etnografik parçalardan oluşan seçkin bir koleksiyonların sahibidir.

Fotoğraf sanatçılığı, eğitimciliği, koleksiyonerliği, çeşitli resmi ve özel kuruluşlardaki danışmanlıkları ve yayınladığı kitaplarıyla kültür ve yaşamımıza yeni projeler kazandırmakla meşgul hep. Grafik ve fotoğraf çalışmalarıyla yurtiçinde ve yurtdışında (Çin, Yugoslavya, İtalya) çok sayıda ödül alan İbrahim Demirel, eğitimciliğini Gazi Üniversitesi İletişim fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünün dışında da dia gösterimleri, sergiler, konferanslar, radyo ve televizyon programları, çeşitli sanat yayınları ile sürdürmektedir.

2004 yılında yaptığı fotoğraf çalışmalarıyla Truva Sanat ve Kültür Derneğince yılın fotoğraf sanatçısı ödülüne layık görülen sanatçı PTFD (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçılar Derneği) üyesi, AFSAD ve Gezginler Kulübünün de onur üyesidir.

Yayınlanmış yapıtları şunlardır:

Om Meer Dan Brod (Yaşam Kavgası): Hollanda 1979.

Fotoğraf (Ders Kitabı): Ankara 1981 Portfolyo–1 “Işığa Merhaba”: Ankara 1995

Portfolyo–2 “Anadolu’yum Ben”: Ankara 1995

Portfolyo–3 “Göçerler”: Ankara 1995

Portfolyo–4 “Orada İnsanlarımız Var Uzakta”: Ankara 1995

Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi–17 “Doku ve Ritim”: Antartist Yayıncılık, İstanbul 2005.

Kurban: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2006

Islak Aynadan: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2007

Doku ve Ritim: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2008

Tek Ağaçlar: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2008

Anadolu’da Canlar Pazarı: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2008

Toprak Ana: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2008

Anadoluyum Ben: Sanatyapım Yayıncılık, Ankara 2008 Daha önce sözünü ettiğimiz, Gültekin Çizgen tarafından hazırlanan “İbrahim Demirel’in Fotoğrafları Üzerine Bir İnceleme” adlı kitap ise hakkında yayınlanan önemli bir çalışmadır.2

40. sanat yılını kutluyor, saygılar sunuyorum.

_________

1 Süleyman ÖZEROL, 18 Şubat 2008; “KIRK”, İbrahim Demirel, Galeri Sanatyapım, Ankara 2008, s. 42

2 Yaşamı ve yapıtları ile ilgili bilgiler, Sanatyapım Sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız