SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"40 Yıl Hizmet Edecek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:50:02
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından 22 Ağustos 2011 tarihinde ihale edildikten sonra yapımına başlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin 1. etap kısmı bitme aşamasına geldi.

BAŞBAKAN HİZMETE AÇACAK

Kapıkaya Köyü’nde bulunan Yangın Tepesi ile Benev Tepesi arasındaki 528 dönümlük alana kurulan Malatya Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi 1. Etap İnşaatı’nın yüzde 98 oranında tamamlandığı bildirildi. Yaklaşık 9 milyon TL’ye mal olan tesisin açılışı, 21 Eylül’de Malatya’yı ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Katı Atık Bertaraf tesisinin hizmete girmesiyle birlikte Orduzu Yassıtepe ile Karamildan Tepesi eteklerindeki vahşi çöp depolama alanının yarattığı çevre kirliliği de ortadan kalkmış olacak.

MALATYA’NIN 30 YILLIK ÇÖP SORUNUNU ÇÖZECEK

Malatya Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, toplamda 5 lot olarak projelendirilen ve 1. lotu önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Katı Atık Bertaraf tesisinde, diğer 4 lot ise kademeli olarak 1. lotun devamı şeklinde inşa edilecek. Günlük ortalama 400 ton çöpü olan Malatya’da her bir lotun 5 yıllık çöp toplama kapasitesi bulunuyor. Ancak yeni tesisin çöp depolama ömrünü daha da uzatmayı hedefleyen Malatya Belediyesi, sözkonusu tesise daha az çöp göndermek için, ekonomiye kazandırılabilecek katı atıkların (kağıt, ambalaj vs) kaynağından ayrı toplanması çalışmalarına başladı. Böylece,  inşa edilecek her bir lotun kapasitesi 6 yılla çıkabilecek ve Malatya’nın 30 yıllık çöp sorunu ortadan kalkmış olacak.

ÇÖP SUYU DA ARITILACAK

Katı Atık Bertaraf tesisinin inşaatında idari bina, aydınlatma yapıları, su deposu binası, hidroforlar, yangın hidratları, geri devir üniteleri, tabanı ultraviyole denilen geçirimsiz özelliğe sahip dengeleme havuzu, pompa terfi merkezi binası,  sızıntı suyu arıtma tesisi binası, aktif karbon üniteleri binası, 400 KW trafo, yağmur suyu ayrı toplama drenaj sistemi(trapez kanallar),çöp sızıntı sularını tek merkeze toplayan borulama sistemi ve foseptik binası bulunuyor. Çöp havuzunda biriken çöp suları, sızıntı sularının borulama sistemiyle sızıntı suyu arıtma tesisine geçecek ve burada arıtıldıktan sonra tahliye edilecek.

Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde kurulacak özel sistemle, çöplerdeki metan gazından  elektrik enerjisi elde edilecek. Metan gazından elektrik enerjisi üretecek tesisin temeli ise geçtiğimiz Nisan ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından atılmıştı.

ÇAKIR İNCELEME YAPTI..

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, gazetecilerle birlikte yeni yapılan katı atık depolama ve bertaraf sahasını ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Yapılan çalışmalar ve proje hakkında detaylı bilgiler alan Başkan Çakır, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Katı atık depolama ve bertaraf sahasının yapımında son aşamaya gelindiğini ifade eden Çakır, “Malatya’mızın daha önceki katık atık sahası, vahşi depolama sistemiyle, özellikle şehir merkezine yakın olmasından dolayı hem çevre kirliliğine hem de etrafa yaymış olduğu metan gazıyla koku kirliliğine neden oluyordu. Buda Üniversitemiz, Çamurlu ve Orduzu Bölgesini ciddi bir şekilde tehdit ediyordu. 528 dönümlük bir alan üzerinde katı atık depolama ve bertaraf sahamızı, önümüzdeki 40 yıl Malatya’mıza hizmet edebilecek kapasitede yapımına bir seneyi aşkın süre önce başladık. Şuan itibariyle burası son noktaya geldi. Önümüzdeki günler içerisinde artık çöplerimizi bu sahaya getireceğiz” dedi.

Çakır, katı atık depolama ve bertaraf sahasının Malatya’ya 40 yıl hizmet edeceğini kaydederek, şunları söyledi:

“Proje kapsamında 3 tane çekici TIR’ımız var. 30 tonluk bir kamyonumuz, bir adet kompaktör, bir adet buldozer, yine bir adet paletli yükleyici, arazöz ve 6 adette 55 metre küp kapasiteli transfer dorseleri alındı. Proje kapsamında yapılan işlerde; 50 dönüm büyüklüğünde birinci lot, bura tamamen su geçirmez membranla kaplandı. 528 dönümlük alanın tamamı tel çitlerle çevrildi. Proje kapsamında, sızıntı suyu arıtma tesisi de var. Bu tesiste, projemiz için önemliydi. Lotun etrafında yağmur suyu için ayrı drenaj sistemleri yapıldı. Bu alana nakletmeden önce vahşi depolama sahamızda sıkıştırma üniteleri kuruldu. Burası Malatya’mıza 40 yıl hizmet edecek bir sahamız.”

Tesisin 12 milyon TL’ye mal olduğunu belirten Çakır, “Buranın maliyeti yaklaşık 12 milyon TL civarında. 2,5 milyon TL Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız katkı sağladı. Biz Bakanlık tarafından yüzde 60-70’inin karşılanmasını isterdik. Ama Bakanlık bütçesinin uygun olmamasından dolayı Malatya Belediyesi olarak, İller Bankası desteğiyle yaptık” ifadelerini kullandı.

YEŞİL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Öte yandan Malatya’nın yıllardır vahşi depolama yöntemiyle çöp depoladığı Orduzu Yassıtepe ile Karamildan Tepesi eteklerindeki mevcut çöp sahasında ise rehabilitasyon çalışmaları sürüyor. Çöplerin büyük oranda toplandığı sahada çevreye yayılan kirli sular ve kötü kokular da ortadan kalkmaya başladı. Çöp temizleme işleminin bitmesinden sonra çöp sahası yeşil alan olarak düzenlenip Malatya’ya kazandırılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız