SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'40 Yılda Yapılmayan Yapıldı'

A- A+ PAYLAŞ

AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, AB sürecinde 40 yılda yapılmayan çalışmaların son 10 yılda yapıldığını belirterek, önemli reformların gerçekleştirildiğini kaydetti.

Malatya Genişletilmiş Avrupa Birliğine (AB) Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Özel İdare Salonu'nda yapıldı.

Vali Ulvi Saran Başkanlığında yapılan toplantıya kamu kurum ve kuruluş yöneticisi ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, bir sunum yaptı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Ulvi Saran, AB sürecinde oldukça önemli bir yer tutan İl AB Daimi Temas Noktası, İl AB Koordinasyon Merkezi ve İl AB'ye Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu'nun 81 ilde olduğu gibi Malatya'da kurularak çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, bu kurulların çalışması ile AB sürecinin illerde daha etkin bir şekilde sürdürüleceğini kaydetti.

Vali Saran, AB sürecinin Türkiye'de belli bir noktaya getirildiğini ve her gün biraz daha ilerlediğini kaydederek, Türkiye'nin idari ve sosyal yapısının düşünce ve çalışmalar açısında yeni bir bakış açısına sahip olması gerektiğini ifade etti.

Saran, proje bazlı düşünce ve proje bazlı çalışmanın, proje kavramının AB geçiş sürecinde çok önemli olduğunu söyleyerek, proje bazlı çalışmaların anlaşılması için Malatya'da AB Proje Ofisi'nin kurulduğunu hatırlattı.
Saran, "AB geçiş sürecinin Türkiye'ye kazandıracağı çok şey var" dedi.

AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir'de AB sürecinin bazı alanlar için çok önemli olduğunu belirterek, bu alanların "AB sürecinde siyasi reformlar, AB sürecinde ekonomik gelişmeler, Türkiye'nin AB karar alma organlarındaki rolü, Medeniyetler buluşmasına katkı ve Yaşam standartlarının gelişmesi" olduğunu kaydetti.

Cangir, AB sürecinde yapılan siyasi reformlar konusunda ise şöyle konuştu, "Kişi hak ve hürriyetlerine ilişkin güvenceler arttı, demokrasi ve sivil otorite güçlendi. Ölüm cezası her koşulda kalktı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri kalktı. Kadın-erkek eşitliği anayasal güvenceye kavuştu. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunun değiştirilerek bu suçlara ilişkin cezalar azaltıldı, suç tanımları daraltıldı. Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesinde yapılan değişiklikle beraber açılar dava sayısında önemli bir azalma kaydedildi. Sivil otoritenin güçlenmesine ilişkin düzenlemeler getirildi. Milli Güvenlik Kurulu sivil nitelikli bir danışma organı haline geldi. Askeri mahkemelerin sivillere yönelik yetki alanı daraltıldı. Askeri mahkemelerin sadece hakim sınıfından gelen üyelerden oluşması sağlandı. Yeni Medeni Kanun yürürlüğü girdi. Gözaltı süreleri azaltıldı."

AB sürecinin Türkiye için önemli bir itici güç olduğuna işaret eden Cangir, AB sürecinde 40 yılda yapılmayan çalışmaların son 10 yılda yapıldığını belirterek, önemli reformların gerçekleştirildiğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız