SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"40 Yıllık İhtiyacı Karşılayacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:09:52
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi, Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılıyor.

Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye genelinde yapımı tamamlanan 6 adet katı atık ve düzenli depolama tesisinin toplu açılışı gerçekleştirilecek. 

5 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek olan toplu açılış töreninde; Malatya, Erzurum, Giresun, Nevşehir, Balıkesir ve Kastamonu’da yapılan tesislerin açılışı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen açılış töreni saat 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından, 6 İl’de canlı bağlantı ile Katı Atık ve Düzenli Depolama Tesislerinin açılışı gerçekleştirilecek.

İleri derecede bir arıtma tesisi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kapıkaya bölgesinde 528 dönümlük alan üzerine yapılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ileri derecede bir tesis niteliği taşıyor. 2011 yılında inşaatına başlanan ve kısa sürede tamamlanan tesisin yapımında Çevre Bakanlığı’ndan da destek alındı.

15 milyon liralık çevre yatırımı

Yaklaşık 9 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıkarılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da 3 milyona yakın mali destek sağlanırken, tesisin toplam maliyeti KDV ve diğer altyapı ile makinelerle birlikte yaklaşık 15 milyon lira civarında.

40 yıllık ihtiyacı karşılaması hedefleniyor

Malatya’nın yanı sıra ilçelere de hizmet verecek olan Katı Atık Bertaraf Tesisi, en az 25 yıl olmak üzere Malatya’nın yaklaşık 40 yıllık ihtiyacını karşılaması hedefleniyor. Toplamda 5 lot olarak projelendirilen ve Membran Bio Reaktör sistemine sahip olan çöp sızıntı suyu arıtma tesisi, günlük 150 metreküp kapasiteye sahip ileri derecede bir arıtma sistemi niteliğinde. Yapılan mevcut yapıların dışındaki 4 lot, kademeli olarak daha sonra inşa edilecek.

Depolama ömrünün uzatılması hedefleniyor

Ekonomiye kazandırılabilir ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması ile birlikte, tesise daha az atık gönderilerek yeni tesisin depolama ömrünün daha da uzatılması hedefleniyor. 

İlçelerin katı atıkları ise eski çöp alanındaki aktarma istasyonuna getirilerek, burada büyük tırlarla yeni tesise getirilerek depolanacak.

Eski çöp sahasında metan gazında elektrik üreten Büyükşehir Belediyesi, yeni Katı Atık Bertaraf tesisinde de metan gazından elektrik üretimi yapmayı planlıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız